przystawki - 17402 przepisów (strona:453/1161)

Przepis na schab w galarecie 312

W tym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się schab w galarecie. Co prawda już jest po świętach, więc przepis ciut spóźniony, ale ten Schab w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczewica na oliwie 147

Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy

Trzeci talerz
Francuskie babeczki z fetą 139

Wytrawne aromatyczne babeczki we włoskim stylu. Doskonałe na przystawkę. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Nawet jeśli goście siedzą już za stołem w kilka chwil można je przygotować i upiec. Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych

Trzeci talerz
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 269

Mięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta

Trzeci talerz
Rolada mięsna z kurkami i fetą 192

Delikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż

Trzeci talerz
Pasztet z selera z chrzanem 214

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki

Trzeci talerz
Krewetki w sosie pomarańczowym 110

Idealna przystawka dla kogoś, kto lubi nietypowe smaki . Miód , imbir i s łodkie pomarańcze , przyprawione pieprzem i kolendrą. Trochę słodko, trochę ostro – warto poeksperymentować. A krewetki ? Podobno afrodyzjak Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek

Za drzwiami kuchni
Czosnkowo-serowy chleb 144

końca. Każde nacięcie posmarować masłem czosnkowo-ziołowym. Następnie w każde nacięcie włożyć naprzemiennie, kawałki sera porządnie wciskając. Piekarnik nagrzać do 180st. i wsadzić chleb na 20min. Podawać jako przystawka np. do sałatki greckiej. Smacznego

CookYourself
Smażone jajka w panierce 140

uwielbiamy te jajka. Pierwszy raz mieliśmy je na kolację ponad rok temu i dopiero niedawno wróciliśmy do tej potrawy. Pyszne. Super pomysł na postny obiad czy jako przystawka do kolacji. Polecam! 'smażone jajka' Składniki (dla 2 osób): - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 jajko surowe - bułka tarta - przyprawy (wg uznania): papryka słodka i ostra, oregano, suszona bazylia, sól, pieprz

CookYourself
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 224

Uwielbiam pieczarki! Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Dzisiejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z pieczarkami, idealnie sprawdzi się na "domówkę" czy jako przystawka do obiadu - np. do czerwonego barszczyku. Smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz

CookYourself
Odrywany chlebek ziołowo-serowy 135

jest przepyszny! Ciasto jest idealne do wyrabiania. Nie klei się do rąk i pięknie się wałkuje. Podczas pieczenia pięknie pachnie czosnkiem i ziołami :) U nas, sprawdził się idealnie, jako przystawka na sylwestrową imprezę. Jeśli próbowaliście ten chlebek ( przepis kli k ) to ten również Wam zasmakuje. 'odrywany chlebek ziołowo-serowy' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki - 15g świeżych drożdży

CookYourself
Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 494

równych kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad  np z sosem chrzanowym   lub  obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami. Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 389

uważam, że nie warto psuć czegoś, do czego doszło się ciężką pracą :)  7. Ucztę zacznij od mniej kalorycznych potraw.      Takich, jak na przykład sałatki czy przystawki. Jest szansa, że dzięki temu spożyjesz mniej tych tłustych i słodkich. Nie siedź też głodny od samego rana, bo podczas uczty rzucisz się na wszystko i nie będziesz mógł przestać

Katsuumi
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 148

faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko. Idealne jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut

MODA NA BIO
jajka faszerowane serem żółtym i szynką 176

składniki: 4 jajka 2 łyżki startego sera żółtego 1 plaster szynki 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy

Domowy Smak Jedzenia