przystawki - 17402 przepisów (strona:436/1161)

Tzatziki – sos idealny 93

Tzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno

Szybko Tanio Smacznie
Koktajlowe pomidorki 164

Kolejna propozycja przystawki na niespodziewanych gości. Ja takie słoiczki zawsze mam w zanadrzu,  są świetne, szczególnie wtedy kiedy nie mam za dużo w lodówce, wystarczy przerzucić do miseczki i wsadzić kilka wykałaczek. Bardzo przyjemnie się je zajada podczas spotkania z przyjaciółmi.  Składniki: 500 g pomidorków 4 małe cebulki lub szalotki po ok 1 łyżeczce gorczycy na słoik

Niezły Młynek
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 160

Placki ziemniaczane robię zawsze, kiedy nie wiem co mam zrobić do jedzenia. Wbrew pozorom bardzo szybkie  i sprawne jedzenia. Mało tego bardzo często podawane są jako przystawka w ekskluzywnych restauracjach, właśnie ostatnio jadłam na Saskiej Kępie a dokładnie w "Saska Gęba", kosztowały miliony monet kiedy produkcja domowa to zaledwie 5 zł. Wikipedia podpowiada mi, że pochodzą

pieprzny smaczek
KONKURS z sosami FOLWARK! 124

pyszny i pełen aromatów konkurs! Zatrzymajmy smaki lata na dłużej, rodzinne, towarzyskie spotkania w domu i w plenerze! Zadanie polega na stworzeniu dania -śniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/ użyty jeden z wybranych sosów ze strony FOLWARK . Pisząc przepis p odaj link do sosu ze strony

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z dyni 101

To chyba najprostsza zapiekanka jaką kiedykolwiek robiłam. Dzięki niej doceniłam smak dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie

Sezonowy Garnek
Smażone kwiaty cukinii 77

Pisałam już o cukinii, która ma jadalne kwiaty. Kupicie je za kilka złotych na większości targów w sezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest

Sezonowy Garnek
Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie 138

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić

Polska Zupa
Sałatka caprese 190

caprese powstał ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na zimno

mojewypiekiinietylko
Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą. 120

jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno.  Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. S ą bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bruschetta pomidorowa prosty przepis 150

mozzarellą, cukinią, bakłażanami, oliwkami, papryką....  Można również wszystkie te składniki połączyć w jednej kanapce i zapiec, też jest bardzo smacznie. Dziś przedstawiam najprostszy sposób na pyszną i lekką przystawkę we włoskim klimacie. Składniki: 2 średnie pomidory malinowe ( nie za miękkie )  1 żółty pomidor ( chciałam żeby było bardziej kolorowo ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 2-4 ząbki czosnku przeciśniętego

Jemy Pijemy
Soczyste burrito 192

zwykłą patelnię. Mają się mocno zagrzać, ser w środku musi się rozpuścić. Gotowe burrito kroimy ostrym nożem po skosie na pół, otwieramy zimne piwo. Zdrówko!   Ta porcja to przystawka lub lunch dla 4 osób, obiad dla dwóch, albo syty, wielki obiad/kolacja dla jednego głodomora.   Burrito można w całości zamrozić (na max 3 miesiące) i z powodzeniem odgrzać sobie

Karo in the Kitchen
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 177

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze

Karo in the Kitchen
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 153

wyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich kluskach ) obierzcie cienko i jak najcieniej pokrójcie w równe, zgrabne plastry. Ja zawsze pomagam sobie mandoliną. Można to zrobić w malakserze z przystawką do krojenia albo na szatkownicy. Plasterki będą idealne. Ziemniaki ułóżcie w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, nakładając plastry jak dachówki, tak by jeden zachodził odrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie

Karo in the Kitchen
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 152

Wspaniałe na przystawkę czy jako bogate danie główne. Doskonałe dla niespodziewanych gości, idealne w roli posiłku ‘na pocieszenie’. Pachnące i aromatyczne, proste i eleganckie, wcale nie wymagające- włoskie risotto. Risotto jest nie tylko wszechstronne, ale i łatwe do wykonania. Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie

Karo in the Kitchen