Dziś przychodzę do Was z pomysłem na przekąskę, którą można przygotować na świąteczną lub noworoczną imprezę. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie macie czasu na gotowanie a zależy Wam by zaskoczyć gości czymś smacznym, użyjcie gotowych, wytrawnych tarteletek oraz wędzonego łososia. Nie musimy go podsmażać, wystarczy pokroić na kawałki i dodać do śmietany i ravioli. kruche ciasto(...)mieszamy lekko aż ser się rozpuści. Upieczone i wystudzone tarteletki napełniamy farszem. Posypujemy serem i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C Dania można podawać na ciepło i na zimno
Kasia i jej kobiecy światowinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku(...)pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista. Jeżeli chcemy podawać rybę na ciepło, to po upieczeniu dajemy jej 5-6 min odpocząć, a następnie kroimy na porcje i serwujemy. Jeżeli chcemy podawać na zimno, to dajemy całkowicie wystygnąć i po wystygnięciu
Kuchnia ŁukaszaPrace w kuchni trwały na dobre, gdy w domu pojawiło się wiaderko z jeżynami :) Szybki rzut oka do lodówki, mikser w rękę, a godzinkę później zajadaliśmy
Weekendy w domu i ogrodzieKolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak
Kuchnia ŁukaszaTeż tak macie, że kiedy zasiadacie wygodnie po całym dniu do wieczornego kina czy innego programu przed TV, ręka sama szuka jakiegoś snack'a, jakiej przekąski, chce się coś pochrupać, coś wrzucić na ząbek??? Wtedy dajemy się często skusić na chipsy, które podsuwają dzieci lub chłopak, który nigdy nie zrozumie co to znaczy dbać o linię i być na diecie(...)przyklejone) przyprawy posypać po cieciorce. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. W połowie czasu przemieszać by zbrązowiły się równomiernie ze wszystkich stron. Podawać od razu ciepłą. Pasuje do piwa. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jest kruchutka i delikatna. Jeśli chcesz by taka pozostała nawet po wystygnięciu, lepiej jest cieciorkę prażyć w niższej temperaturze przez podwójnie długi
Sztuka gotowania w/g SamiryBardzo lubię takie jaja "na kwaśno". Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak. Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne
6nieboZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów
Moniki SmakołykiSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikMiałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce(...)ugotowaniu musimy zupełnie odsączyć. Wkładamy go w czystą ścierkę i dokładnie wyciskamy wodę (kalafior należy wcześniej ostudzić żeby się nie poparzyć lub wycisnąć przez coś chroniącego ręce przed ciepłem) - wyciśnięty kalafior mieszamy dokładnie z marchewką, mozzarellą, parmezanem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami - masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dokładnie ugniatając i wyrównując ją łyżką (jak na jednym ze zdjęć
Pora na pora i pomidoraFrancuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki
Pociąg Do KuchniJuż kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są
Kuchnia ŁukaszaJuż dzisiaj wróciliśmy z krótkiego, ale bardzo aktywnego wypoczynku. Takich "wakacji" bardzo mi brakowało. Dopiero teraz odczuwam i widzę jak bardzo jestem zmęczona w ciągu semestru
Be Fit Be Strongwitaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu... Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii(...)Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny. Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się kroić i może się rozsypać. Pokrój na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i.. rozkoszuj się porządną dawką energii i zdrowia
Z Kuchni Do KuchniBardzo smaczna, prosta i szybka do zrobienia przekąska, idealna np. na wieczór ze znajomymi :) Duża ilość paprykowych nachosów z jeszcze większą ilością serowego dipu :D Przygotowałam je z 6 placków pomidorowych tortilli. Domowe nachosy to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych kupnych, a może być jeszcze lepiej, jeśli tortille przygotujecie własnoręcznie (przepis na nie jest już na blogu). Do tego(...)Kiedy serki się roztopią dodajemy parmezan i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli. Gotowe nachosy maczamy w sosie serowym (najlepszy jest na ciepło) :) Smacznego
MyCookBook.plfilo, jednak tym razem zdecydowałam się na samodzielne zagniecenie ciasta. Nie jest to wcale trudne, jego zagniecenie zajmuje góra 10 minut. Z uwagi na małe wymiary, polecam marathopites na przekąskę lub przystawkę. Myślę, że dobrze skomponowałyby się nawet z naszym czerwonym barszczem. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Więcej o tradycji zbierania i przygotowywania potraw z dzikiej zieleniny kultywowanej w Grecji przeczytacie(...)ciasto do nadzienia, Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 - cm warstwę oliwy, następnie partiami smaż na niej pakieciki z obu stron, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawaj na ciepło. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie
Chilli Czosnek i Oliwa