stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe(...)SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pierogi z mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKoper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować. Składniki 2 szt kopru włoskiego 3 pomidory 4 plastry
R'n'G KitchenBardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki(...)pomidory. 4, Delikatnie nalewać w wolne miejsca masę Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej i zarumienienia się ciasta Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Smacznego :) Zobacz także: Klasyczna Lasagne Bolognese Lasagne
KreatywnePinyWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas(...)stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemTruskawki z kruszonką to świetny pomysł na szybki i tani deser. Ponadto kruszonka z dodatkiem wiórek kokosowych jest lekko chrupiąca i naprawdę bardzo smaczna. Truskawki przygotowane
UgotowaćWłaściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę. Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę
Walijskie PichcenieStudencka patelnia z łopatką konserwową Studencka patelnia to danie z tego co zostało po kątach w kuchni Na studiach mielonka , czy konserwa turystyczna nie raz robiła
Ogrodnik w podróżyPrzyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami.Teeeeż... wyszły fajne... :))Na ciasto:0,5 kg mąki pszennej0,5 szkl. letniego mleka 0,5 szkl. letniej wody2 łyżki oleju1 jajko1(...)Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze
Walijskie Pichceniebardzo smaczne kanapeczki - kawałki bagietki z sałatką śledziową, ułożoną na liściu sałaty. Po pierwszym kęsie kubki smakowe zaczynają już dobrze pracować i domagają się więcej ;) Nie tylko małe przekąski umilają oczekiwanie. W bałkański nastrój wprowadza ludowa muzyka, którą na żywo wykonują artyści - akordeon, tamburyno i magiczny śpiew to strzał w dziesiątkę, bardzo mi pasuje - być może za sprawą płynącej(...)szpinaku, z humusem i soczewicą, kolbą kukurydzy, sałatką szopską, frytkami z cukinii, sosem tzatziki i ajwarem. Nie wiedziałam od czego zacząć :) Zabrałam się jednak za mięso. Jagnięcina średnio wysmażona, ciepła - idealna! Z humusem nigdy nie jadałam, ale uważam to za bardzo trafne połączenie. Bardzo smakowały mi panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść bez końca :) Kolejny
Sajkofanka smakuPaleo bułka! Czy lubicie pieczywo? Myśleliście, że jedząc paleo będziecie musieli się pożegnać z kanapkami do pracy? I tutaj Was zaskoczę. Miesiące przygotowań i eksperymentów kulinarnych
PaleoLifePlacuszki z cukinii i ziemniaków to szybka do zrobienia odmiana placuszków ziemniaczanych. Dzięki obecności cukinii są pyszne i delikatne w smaku. Placuszki można podawać same, z
Smaczne PotrawyTym razem szybkie i na maksa pożywne śniadanko. Łatwe w zrobieniu, zdrowe i smaczne. Czego chcieć więcej? Żeby ktoś nam to zrobił, hehe. Właśnie ostatnio w
Marder&Marder Manufactureroku. Pierwsza tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. Nie ma się co dziwić, były pyszne, takie chrupiące, idealne do obiadu, na kanapki, a nawet jako niezobowiązująca przekąska :-). Ogórki małosolne zrobione samodzielnie nie mają sobie równych! Kiedyś miałam problem ze stworzeniem idealnej solanki, zawsze w przepisach podawana była ilość soli w łyżkach, a ja albo sypnęłam kopiate łyżki(...)Przygotowujemy zalewę. Jeśli się nam nie spieszy rozpuszczamy sól w zimnej, przegotowanej wodzie. Ja z reguły rozpuszczam sól w wrzątku, następnie studzę solankę do chwili, aż jest ona ciepła, ale nie gorąca (taka jak na kąpiel) i taką przestudzona zalewam ogórki. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni. Po dwóch dniach mąż już łowił ogórki
Rozpustne gotowanieKruche ciasto i nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po
Przepisy MikołajaBrukselka budzi skrajne uczucia. A raczej jej smak Jedni ją uwielbiają, a inni nienawidzą. Mnie też przy pierwszym konsumpcyjnym odejściu wydawała się bleeeeee. Ale nie zniechęciłam
Lamarida.plW tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś
Smaki EwyZielone szparagi z jajkiem to jedna z najprostszych ciepłych przystawek. Choć w dużej ilości może stać się daniem głównym :) Zielone szparagi lekko podpiekamy w piekarniku, by
Pociąg Do KuchniTo ciasto jest ostatnio bardzo popularne, robiłam je już kilka razy i muszę przyznać, że jest pyszne. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, pulchniutkie
Rozpustne gotowanieSkładniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergik