Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia Łukaszawersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot. Taką przekąską bez wątpienia zaskoczycie swoich gości. SKŁADNIKI 350 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 cebula oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney(...)układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż pierogi się ładnie zarumienią. Podawać na ciepło z pikantnym ketchupem. Ketchup podawać w osobnych miseczkach wraz z łyżeczką, którą każda z osób może nałożyć sobie na pierożek odpowiednią jego ilość i rozsmarować. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Passions hobbies lifestwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki(...)się bąble powietrza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym czas pieczenia jest krótszy. Jeżeli posiadasz kamień do pizzy, to nie wahaj się go użyć. Tarte flambée podajemy na ciepło na drewnianej desce z kuflem zimnego piwa. *Przepis na domowe crème fraîche znajduje się tutaj . Jeśli jednak Twoja ochota na tarte flambée jest tak wielka
Food SquareDynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta(...)papierem do pieczenia. Ułóż na nich podsmażoną dynię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Posyp z wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone. *Najlepiej prostokątnego, lub okrągłego większego formatu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaŚledź- kolejna rzecz, którą przygotowywałam po raz pierwszy. Szukałam inspiracji, podpytywałam znajomych blogerów i wyszedł mały miks. Aromatyczny, pikantny i cytrusowy taki miks musi smakować
Wielki apetytRzutem na taśmę biegnę do Was z bardzo łatwą i szybka przekąską sylwestrową! Nagła zmiana planów i okazuje się, że jednak na ostatnią chwilę trzeba coś przygotować na imprezę. Imprezowe roladki szpinakowe last minute to właśnie idealne propozycja na taką sytuację. I bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis i życzę Wam szampańskiej zabawy oraz cudownego i smakowitego Nowego Roku(...)wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy mlekiem, a na wierzchu układamy orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno
Kulinarne przygody GatityRolada serowa to szybka i prosta przekąska na domową imprezę, którą jeszcze nigdy nie jedliście! Cienko pokrojona rolada będzie pysznym zamiennikiem szynki na kanapki do szkoły lub pracy. Czas wykonania: 30 min (+ 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków Składniki: 500 g sera żółtego (pakowany próżniowo, bez dziur) 200 g serka kanapkowego(...)białka 6. Dodać pokrojoną szynkę i białko 7. Wymieszać żółtka z majonezem i serem 8. Przełożyć pastę do reszty składników 9. Wymieszać całość, doprawić 10. Dodać zieleninę 11. Ciepły ser przełożyć na stolnicę 12. Ser rozwałkować na cienki blat 13. Ser posmarować farszem 14. Zwinąć roladę 15. Roladę zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki 16. Schłodzoną roladę pokroić
KuchniaWeDwoje.plprosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla. 😋 Takie szparagi(...)panierce. Ułóż je na blasze i piecz 20 - 22 minuty do zrumienienia. DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, wymieszaj. Szparagi podawaj cieple z dodatkiem dipu. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :) Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu(...)koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu. Czas przygotowania całego dania to około 20 minut. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerztylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki hot-dogi. Jak przystało na rogi obfitości, możecie je napełnić czym tylko zapragniecie(...)foremki do wypieku rurek z kremem wysmarować masłem. Każdy rulonik zawinąć zawinąć wokół natłuszczonej foremki. Tak uformowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 20 minut
KUCHARNIApomysłów jeszcze nie przetestowałam. Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Przysmaki KarolkiDzisiejszy przepis pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Przygotowywany jest z surowych ziemniaków, masy jajecznej i różnych dodatków. Jednak niejednokrotnie dla przyspieszenia procesu jej przygotowania używa się ugotowanych
PatiGotujeZauważyłam, że wzbudziłam w Was ogromną ciekawość dotyczącą sera wegańskiego. Niestety muszę Was zmartwić, że zrobiłam go o tak późnej porze, że nie zdołałam zrobić mu
Be Fit Be Strongdanie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie przyśpieszymy, a chcąc by ziemniaki były naprawdę miękkie i to bez wcześniejszego gotowania, to i ten czas jest konieczny. Przepis jest moją ostatnią propozycją na konkurs #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak. Składniki na 6 sztuk(...)piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Po 40 minutach odwijamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym i ponownie wkładamy do piekarnika zmniejszając temp. do 180⁰C. Pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy na ciepło, np na półmisku Ambition z serii Fala
Kuchnia w czekoladzieZapraszam Was do przygotowania bezglutenowej przekąski na słodko - smażonych plasterków jabłek w cieście na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania. Jabłka w cieście są miękkie i bardzo smaczne. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać twarde jabłka, ponieważ podczas smażenia idealnie zmiękną. Poniższe smażone jabłka są tak samo smaczne, jak te przygotowane na mące pszennej(...)ciasta ze środka, np. za pomocą łyżeczki. Usmażone kawałki jabłek przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Usmażone jabłka obtoczyć w cukrze pudrze. Najlepiej smakują podane na ciepło. Przygotowywanie ciasta bezglutenowego Obtaczanie i smażenie plasterków jabłek Pomysł na przepis STĄD
Ugotować