Caprese wywodzi się z kuchni włoskiej, jest to sałatka przyrządzona z pokrojonych plastrów mozzarelli, pomidorów, liści bazylii, oprószona solą i pieprzem. Moja zmiksowana wersja jest ciekawsza
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDomowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z
Codzienna kuchnia niecodziennaosłodę całego tygodnia mamy dla Was trufelki z białej i gorzkiej czekolady, a zaostrzenie apetytu na weekend - wytrawne serowe kuleczki. Idealna kompozycja na spotkanie ze znajomymi, urodziny - takie przekąski "na raz" robią furorę na tego rodzaju przyjęciach. Przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, jedynie cierpliwości podczas oczekiwania na to, aż masa zastygnie. Znikają w tempie ekspresowym- spróbujcie sami(...)minimum 2 godziny. Gdy masa będzie półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko by oddać jak najmniej ciepła z dłoni. Kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi, posypujemy kakao lub cukrem pudrem, umieszczamy w mini-papilotkach i trzymamy w lodówce aż do przyjścia gości (; 2.Trufelki z gorzkiej czekolady i serka
Symfonia Smakówdzisiaj Was zaskoczę... nie ciasto, nie deser, ani nie chlebek ;). Dzisiaj wytrawnie! Takie przekąski znikają w moim domu migiem. Jak już wszystkim przeje się słodkie, to ochota na francuskie sakiewki jest ogromna! Te dzisiejsze nadziane są po brzegi moimi ulubionymi składnikami, które zestawione obok siebie tworzą spójną całość! Pierś z kurczaka, szpinak i ser feta... mogłabym(...)papierem do pieczenia. Każdą wysmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez ok. 25 minut do zezłocenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika- najsmaczniejsze na ciepło. Pamiętajcie o ściągnięciu niteczek ;). Smacznego! * polecam przygotować ciasto francuskie domowej roboty- klik
Nastoletnie WypiekanieNo cześć Wam! Kolejny wytrawny wypiek przed Wami. Inspiracją były paluchy czosnkowe i ochota na pieczywo w wersji doprawionej, o wyrazistym smaku. Podobne buły można kupić
Domowe ciastaskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 6 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaŚwięta to czas uroczy,niesamowity i przepełniony przeróżnymi smakołykami. W moim domu panuje taki zwyczaj,że najsmaczniejsze i najzdrowsze jest to co przygotuje się samemu
Kolorowa kuchnia ElkiTaki oto przepis zgłosiłam dziś do konkursu organizowanego przez BadaPak.pl chciałabym się Wam pochwalić moim dziełem, muszę przyznać że byłam pełna obaw, że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko podbiło cały świat – właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej(...)jest kaszą, nie mąką. Obie mąki przesiewamy do miski. Rozpuszczamy masło lub podgrzewamy oliwę, wsypujemy sól i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się lekko zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy partiami do mąki, mieszamy widelcem. Kiedy płyn zlepi mąki i nie będzie już w misce widocznych suchych kawałków, wyciągamy je z miski na posypaną mąką
Karo in the KitchenZdrowa przekąska z kaszy jaglanej. Kasza jaglana to najzdrowsza z kasz, a do tego jest smaczna i tania. Można z niej wyczarować smakołyki wytrawne lub na słodko. Jej regularne spożywanie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma właściwości antywirusowe oraz zasadotwórcze - odkwasza nasz organizm. Kto jeszcze nie jest przekonany do kaszy jaglanej zapraszam(...)objętości. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim wierzch muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 min. Muffinki najlepiej smakują na ciepło
Kuchnia MagdaLenykilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamietajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu ! Frittata ze szpinakiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku 6 jajek 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, świeżo(...)będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło
Kulinarne przygody GatityCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania
Bez CebuliUwielbiam szybkie dania z tortilli. Dziś proponuję Wam wersję serowo-pieczarkową. Coś pysznego. Rozpuszczony ser, pieczarki i ogórek, który wieńczy całość. Do tego tylko ulubiony sos
Słodkie okruszkiPaczuszki z ciasta francuskiego, a w nich rozpuszczony ser camembert z sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację
https:KKuchniaMniam