przekąski na ciepło - 2724 przepisów (strona:130/182)

Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 213

Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Ryż zapiekany z jabłkami 269

Ryż zapiekany z jabłkami  to danie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy(...)naszą śmietaną- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukremświetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- największego małego niejadka tym przekonamy

Basia w kuchni
Jajka smażone w skorupkach 157

U mnie jak zawsze - świąteczne przepisy oczywiście po świetach. Nie wiem czy kiedykolwiek się zmobilizuję by dodawać tego typu sezonowe inspiracje przed...  W każdym razie

Zielona Kuchnia
Idealny chleb bez zagniatania 379

Domowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i

Kuchnia Łukasza
Sałatka z porem i groszkiem 893

Poniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Frykasy z mięsem mielonym / Mięso 206

przyjaciele je pokochali. Mówią, że to jedne z najlepszych przekąsek jakie mieli przyjemność spróbować. Mam nadzieję, że jeszcze nie jednej, lecz wielu osobom frykasy z mięsem mielonym zasmakują i będą gościć na stole. Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej, 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1łyżka(...)ciepłej wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Aby przyspieszyć czas wyrastania ciasta można miskę położyć na garnku z ciepłą wodą. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Gdy robisz to na silikonie nie ma potrzeby podsypywania mąki pod ciasto, w innych przypadkach lepiej użyć

W kuchni u Moniki
Ogórki konserwowe z kurkumą 499

Słodko-kwaśne i chrupiące, takie są właśnie ogórki z kurkumą. Nasz absolutnie ulubiony dodatek do soczewicy . Przepis na te smaczne ogórki pochodzi od mojej kochanej Rodzicielki

Lamarida.pl
Pieczone ziemniaki 201

Nie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C

My Chcemy Jeść
Zjedz swojego wroga czyli przepis na mniszki (mlecze) w cieście cynamonowym 156

Nie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się

Pora na pora i pomidora
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 136

Paluchy z lekkim aromatem oregano oraz ziarnami sezamu i słonecznika. Idealne na śniadanie oraz na przekąskę w domu i do pracy. Paluchy mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie i puszyste. Składniki (8 sztuk): 10 g świeżych drożdży 190 g mąki pszennej, typ 650 90 g mąki żytniej, typ720 płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki(...)posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut, aby urosły. (Ja ponownie wkładam je do piekarnika, który jeszcze trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.) Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz) Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu

Smak mojego domu
Ryba w cieście francuskim 159

owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku(...)pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista. Jeżeli chcemy podawać rybę na ciepło, to po upieczeniu dajemy jej 5-6 min odpocząć, a następnie kroimy na porcje i serwujemy.  Jeżeli chcemy podawać na zimno, to dajemy całkowicie wystygnąć i po wystygnięciu

Kuchnia Łukasza
Muffinki najeżone jeżynami 146

Prace w kuchni trwały na dobre, gdy w domu pojawiło się wiaderko z jeżynami :) Szybki rzut oka do lodówki, mikser w rękę, a godzinkę później zajadaliśmy

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 177

 Kolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak

Kuchnia Łukasza
Prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack 225

Też tak macie, że kiedy zasiadacie wygodnie po całym dniu do wieczornego kina czy innego programu przed TV, ręka sama szuka jakiegoś snack'a, jakiej przekąski, chce się coś pochrupać, coś wrzucić na ząbek??? Wtedy dajemy się często skusić na chipsy, które podsuwają dzieci lub chłopak, który nigdy nie zrozumie co to znaczy dbać o linię i być na diecie(...)przyklejone) przyprawy posypać po cieciorce. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. W połowie czasu przemieszać by zbrązowiły się równomiernie ze wszystkich stron. Podawać od razu ciepłą. Pasuje do piwa. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jest kruchutka i delikatna. Jeśli chcesz by taka pozostała nawet po wystygnięciu, lepiej jest cieciorkę prażyć w niższej temperaturze przez podwójnie długi

Sztuka gotowania w/g Samiry
brązowe jaja (marynowane z czosnkiem) 231

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno". Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak. Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne

6niebo