Do pity podchodziłam kilka razy i choć za każdym razem wychodziły bardzo smaczne, w moim odczuciu zawsze zrobiłam coś nie tak. Moje pierwsze pity jakoś dziwacznie
Smaki Na TalerzuLeche frita, czyli po polsku smażone mleko, to klasyczny deser hiszpański jadany w szczególności w Wielki Tydzień. Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León
Food SquareDla wszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na
Kuchnia domowa Aniciepła woda z cytryną o poranku, nie tylko oczyszcza, ale też pobudza układ trawienny do działania. Więcej na ten w artykule 10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 2. Zielona herbata - jeden z najzdrowszych na świecie napojów. Bogata w antyoksydanty - katechiny, które , które przyspieszają spal anie tłuszczów odkładających się w wątrobie (wspomagają(...)właściwości odtruwające, antyoksydacyjne przeciwpasoży t nicze i przeciwbakteryjne . Figi są boga te w potas, który zapobiega obrzękom . Można dodawać je do jogurtów, mus li lub jeść po prostu jako przekąskę. 6. Cebula - bogate źródło wapnia, fosforu i potasu, zawiera kwas f oliowy - beta karoten i kwercynę - silny antyutleniacz. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyczn ych związków metali . Dzięki związkom siarki
Moje Kuchenne RewelacjeGotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli
Gospodyni MiejskaDzisiaj dalszy ciąg przepisów weekendowych, czyli opowieść o tym co i jak jedliśmy z Madzią i Justyną. Całą historia jest w poprzednim poście, więc powtarzać raczej
Marder&Marder ManufactureJedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości
W kuchni bez szafekPomysł na tę sałatkę otrzymałam od jednej z koleżanek. Zbierałam się dość długo, aż wreszcie zrobiłam. Wyszła pyszna, choć nieco ją zmodyfikowałam :) a że
Codzienna kuchnia niecodziennakulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie jak kulki. Kulki robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą octową. Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego karpia. W sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować ryby, ale warto. Warto też mieć ciężki i solidny tasak i ostry nóż. Bardzo(...)wodę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Zalewę trochę ostudzić. Cebulę na przemian z kulkami włożyć do słoików a następnie zalać ciepłą zalewą. Słoiki odłożyć w zimne miejsce na 1 - 2 tygodnie
Mama Gotujeokoło 45 procent. W produkcji stosuje się kąpiel w piwie zamiast w solance, co nadaje serowi specyficzny smak i zapach. Zastosowanie w kuchni Bardzo dobry do piwa, na przekąski i tarty. Proponowane wina Białe i czerwone lekkie, o smaku owocowym np.Saint-Emilion. Ser Gruyere www.woolworths.com.au W tym zestawieniu to jedyny ser, który nie pochodzi z Francji(...)żółtej, aż po różowy, zwartej, aksamitnej skórce. Wytworzony twaróg umieszcza się w formach wyściełanych płótnem i pozostawia do suszenia. Zawartość tłuszczu: minimum 45%. Smak i zapach Ser Reblochon ma ciepły, drożdżowy aromat o słodkim smaku świeżo gniecionych orzechów włoskich. Za jego świeży, klarowny zapach wyraźnie odpowiada pleśń, ser poza tym charakteryzuje się wilgotną, gładką i sprężystą
gutfutZauważyłam, że coraz więcej osób zaczyna sięgać po pikantne dania. My Polacy nie jesteśmy do nich specjalnie przyzwyczajeni więc jest to dość miłe zaskoczenie widzieć, iż
mecooksswoim charakterze, choć przeważają czerwone Bordeaux. O winach jak zwykle opowiadał sommelier Lidla Michał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić(...)międzyczasie kilkakrotnie obracane. Następnie jest myte i suszone w specjalnych komorach przez okres 2 – 4 miesięcy. Produkcja odbywa się wyłącznie we włoskiej prowincji Sondrio. Można ją jeść jako przekąskę lub dodawać do prostych dań z makaronem. Eclats de Bulles Muscat-Sauvignon Pays d’Oc (16,99 zł) półsłodkie ale świeże i dzięki sporej kwasowości bardzo przyjemne. Dominują aromaty owocowe, moreli
królestwo garówKiedy pierwszy raz zrobiłam taką wersję nadzienia do ciasta filo, była pogoda piękna jak dziś. Byliśmy na spacerze w Turawie i spotkaliśmy żłobkową "ciocię" Franka. Została
bistro mamaWraz z moim ukochanym powoli szykujemy się na ślub i wesele mojej przyjaciółki. Jestem niesamowicie podekscytowana całą uroczystością, a w szczególności tym, że zobaczę moją kochaną
Be Fit Be Strong