Z czym się Wam kojarzy słowo pastrami ? Z jedzeniem ? Ok, bardzo słusznie, ale co dalej ? Mnie kojarzyło się z suszoną dojrzewająca
Kulinarne przygody GatityZawsze kiedy jestem w Zakopanem kupuję grillowany oscypek z żurawiną. Mozzarella z żurawiną w pieczywie tostowym Uwielbiam to zestawienie. Lekko podpieczony, czasami delikatnie ciągnący się ser
mecooksGigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie
Smakowity Blog KulinarnyWłaśnie tak - OWSIANKA. Wielka nowość w naszym domu (!). No niestety, nie wszystko da się lubić a wszelkie kleiste paciaje i to jeszcze na ciepło nie mają u nas żadnych szans. Oczywiście, starałam się dotąd wykorzystywać płatki owsiane w inny sposób, np. obtaczając w nich takie słodkie kulki albo dodawać do gotowania zupy, jednak cały czas miałam wrażenie(...)pewno każdy znajdzie swoje ulubione kompozycje. Taką owsiankę robi się naprawdę szybko a jest przy tym - co najważniejsze dla mnie - naprawdę pożywna. Można zjeść ją na śniadanie, można na przekąskę w ciągu dnia, można zjeść w domu albo zabrać w pudełku do pracy, a jeśli zostanie kilka łyżek, można dołożyć 2 banany, dolać trochę wody, zblendować wszystko razem i mieć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzy mieliście kiedykolwiek taką sytuację, że zgubiliście coś bardzo ważnego, cennego dla Was i znaleźliście to na następny dzień w miejscu, w którym nigdy byście się
Be Fit Be StrongOwsianka może wydawać się nieco staromodna. W USA istnieje nawet typ owsianki o nazwie „staromodna”. To ta o grubej i mięsistej teksturze, z tradycyjnie
Jem więc JestemJestem zafascynowana kuchnią Grecką, dlatego też w najbliższym czasie będę chciała podzielić się z Wami przysmakami, które miałam przyjemność spróbować podczas moich tegorocznych wakacji. Pasta fava
W kuchni Katiemimo że pogoda jeszcze nie odzwierciedla tej pory roku w stu procentach, to w mojej kuchni wiosennie jest już od dawna. Dzisiaj mam dla was wspaniałą propozycję na przekąskę, bądź nawet na śniadanie lub kolację. Przepisy na frittatę niejednokrotnie prezentowałam wam na blogu, niemniej teraz będzie to nieco pokręcona wersja. Ciasto niby klasyczne bo bazą nieodmiennie stanowią jajka(...)czemu nie wypłynie przy zwijaniu rolady. 5. Ciepłą i upieczoną masę szpinakowo-jajeczną pozbawiamy delikatnie papieru do pieczenia. Zwijamy w ręcznik formując roladę, czekamy aż przestygnie. Następnie rozwijamy i nakładamy nadzienie pozostawiając ok 1,5 cm od brzegu zapasu.Zwijamy dość ciasno. Gotowe. Dobre na zimno jak i na ciepło. Polecam
vaniliowoczekoladowatowarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia" , którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo . W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter(...)ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą. Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document
Symfonia SmakówRabarbar powoli staje się moim uzależnieniem, przechodząc obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś
Smakołyki BerenikiCiasto francuskie to jedna z lepszych rzeczy jakie kiedykolwiek ktoś wymyślił Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą Domowe ciasto francuskie robiłam tylko
mecooksPrzez cały weekend żyję tym serem, jest boski! Wspomniałam Wam o nim przedwczoraj i wzbudził w Was taką samą ciekawość, jaką wzbudził we mnie, kiedy zobaczyłam
Be Fit Be StrongTiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem". Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyRacuchy to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Najlepsze robione były przez moją ciocię. Racuchy z jabłkiem Ciasto było słodkawe ale jabłka, których używała miały delikatnie kwaskowaty
mecooksbabcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie. Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane” w ksylitolu – zazwyczaj zjadam ich wtedy kilogram i potem bardzo cierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj(...)zrobi się gęsty, ściągamy z ognia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami kokosowymi. Na bok talerza dodajemy śmietankę kokosową. Zjadamy na ciepło lub zimno. Artykuł Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi. pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowl