Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas
Pociąg Do KuchniKomu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam
Kolorowy PrzepisownikTarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami.SkładnikiCiasto: http://
Taste Of My Daywręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam! Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki(...)czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno
Mia Cucina SofietaKiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła. Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła
Moniki Smakołykijeszcze na dodatki. Pudhina Parantha , czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym(...)zawartości alkoholu 10,2 % (mocno alkoholowe, ciężkie i zatykające, bardzo długo utrzymuje się posmak w ustach, niestety zbyt wysycone, bo się odbija). Każdy znajdzie coś dla siebie. Piwosz przekąski i dania idealnie grające z piwami, pomimo swej orientalności, a także wegetarianin, weganin i mięsożerca. Jedzenie warte swojej ceny. Nie należy do tanich, ale również nie urywa portfela. Zjedliśmy porządnie, smacznie
W kuchni Karmel-itkiJest piątek więc to może najlepszy czas aby przygotować sałatkę na weekend. Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym to bardzo szybki i zarazem prosty przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Słodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak
Ugotowaćprzede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta na deser, na stole zawsze znalazł się dwudaniowy obiad i różne przekąski. Mama dwoiła się i troiła by z niczego zrobić coś, co wszyscy zjemy ze smakiem. Nie pamiętam, by kiedykolwiek wywalała jedzenie, wręcz uczyła, że trzeba je szanować! Podobnie było z tymi(...)piekarnika, skręcamy temp. do 180⁰ i pieczemy pasztet przez godzinę. Upieczony pozostawiamy przez ok 15 minut w formie, po czym delikatnie wykładamy i dzielimy na porcje. Podajemy na ciepło np z sosami zakupionymi w sklepie Manufaktura Wielkopolska , dokładnie tutaj . Odpowiednio wyselekcjonowane składniki pozwolą cieszyć się wyjątkowym smakiem, który w połączeniu z domowymi, mięsnymi wypiekami na długo pozostanie
Kuchnia w czekoladziepowstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię i zachwycamy się jego smakiem i aromatem. Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zawiera dużo błonnika i witaminy C, a cukru tylko tyle ile zawiera samo jabłko. Jabłka świeże, ale i te suszone świetnie regulują przemianę(...)aromatu. W późniejszym okresie jabłka często suszono na kaloryferze, rozkładając jabłka na pergaminie i przykrywając ściereczką. Obecnie do tego celu można wykorzystać kominek, przynajmniej będzie oszczędnie, bo wykorzystamy ciepło podwójnie
Kuchcik gotujeTarta z boczkiem i cebulą oraz serem cheddar zachwyci fanów tradycyjnych, polskich smaków. Podsmażony, dobrze zrumieniony boczek, nadaje całemu nadzieniu ciekawego, wędzonego smaku, a uduszona cebula
Kuchnia BazyliiTo nie Prima Aprilis. Na moim blogu pojawiła się prawdziwa Baba z jajami. Ale spokojnie. Nie chodzi mi o żadne modyfikacje genetyczne. ;) Jaja są od kur
Pełny talerzPokochaliście poke bowl tak jak my poprzednia micha z miejsca stała się jednym z najbardziej popularnych “ nie słodkich ” wpisów na blogu. Dzięki! A poprzednie poke znajdziecie
PaleoLifePóźne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki
365 dni dookoła kuchniCzasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust
SzczyptaSmaQ