Skrzydełka z piekarnika – o tak! Uwielbiam pieczone skrzydełka kurczaka ! Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz i nie przeszkadza mi nawet to, że mają kości
Kulinarne PrzebojeDopiero co zakończyliśmy przygotowania do świąt a tu już po nich. ;( Teraz czas zastanowić się co z Sylwestrem. Dla Wszystkich tych, którzy planują przywitać Nowy Rok
PatiGotujeTo już okrągły 100 wpis na blogu! To znaczy, że na blogu jest już 100 wspaniałych przepisów, z których możecie korzystać. Zwykle z takich okazji przygotowuje
DefinicjaSmakuSałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na trop tych jajek wpadłem wiele lat temu. Opowiem wam związaną z tym historię, bo jest bardzo ciekawa. Pracowałem wówczas w Archiwum Głównym Akt Dawnych. W
Marder&Marder ManufactureKto ma ochotę na domowego cheeseburgera? 😋 Dzisiaj pomysł na przygotowanie drożdżowego ciasta nadzianego mięsem mielonym, ogórkami konserwowymi, żółtym serem, musztardą i pieczarkami. Aby ciasto przypominało z
UgotowaćJakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii
Taste Of My DayMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z
mojewypiekiinietylkoDzisiaj przeszłam samą siebie. Wczoraj poszłam spać bardzo późno, a musiałam wstać o 6, by zdążyć na poranny wykład.. Niestety wykład tak bardzo mnie zmulił
Be Fit Be Strongmnie. Jestem na niej od stycznia 2014 roku, i muszę powiedzieć że gdyby moja praca nie wymagała tak dużego pokładu energii i gdybym nie fundowała sobie dość kalorycznych przekąsek, jadała regularnie to zapewne spadek wagi byłby bardziej efektowny, natomiast uważam że lepiej jest grzeszyć raz na jakiś czas niż zrezygnować całkowicie z diety bo raz się wyłamałyśmy i zjedliśmy wielką(...)wrzątku na kilka chwil, następnie zalewamy zimna woda i obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę miąższ pomidora. dodajemy oregano, chilli, sól i pieprz oraz curry. jeszcze ciepły, odsączony z wody ryż mieszamy z pomidorami i kukurydzą. Cukinie kroimy w grube plastry, polewamy małą ilością oleju i grillujemy
NaKońcuJęzykaSałatka nicejska z tuńczykiem, kolejna pozycja obowiązkowa dla miłośnika kuchni francuskiej. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów
Pociąg Do KuchniKolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy
Basia w kuchni- Jezu, jak mnie plecy bolą! Dlaczego mnie bolą?! - skarżę się Prezydentowi. - Nie wiem...- Prezydent ze smutkiem - Kurczę, Ciebie to nigdy nic nie boli! To jest niesprawiedliwe
Kuchnia PrezydentowejSchowaj/pokaż wstęp Skyrim to jedna z tych smagających mrozem kraina, w których miska dobrego, gorącego gulaszu potrafi uratować morale niejednego strudzonego wędrowca. Lokalni kucharze w
Nerds KitchenUzbecka uczta zaczyna się już w samolocie. Przyzwyczajeni do “obiadu” składającego się z wafelka w LOT będziemy zachwyceni jak obfity jest posiłek w uzbeckich liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju(...)jest 1000. Od ujgurskiej sałatki z makaronem lan say, przez sałatkę z wędliną i majonezem, smażone warzywa a nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie. Kolejną typową przekąską podawanę przed jedzeniem, na śniadanie lub w podróży jest samosa, czyli bułeczka nadziewana mięsnym lub zielonym farszem. Dania z ręcznie robionym makaronem to moim zdaniem główny powód dla którego warto
Ugotowane pozamiatane