Zauważyłam, że coraz więcej osób zaczyna sięgać po pikantne dania. My Polacy nie jesteśmy do nich specjalnie przyzwyczajeni więc jest to dość miłe zaskoczenie widzieć, iż
mecooksswoim charakterze, choć przeważają czerwone Bordeaux. O winach jak zwykle opowiadał sommelier Lidla Michał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić(...)międzyczasie kilkakrotnie obracane. Następnie jest myte i suszone w specjalnych komorach przez okres 2 – 4 miesięcy. Produkcja odbywa się wyłącznie we włoskiej prowincji Sondrio. Można ją jeść jako przekąskę lub dodawać do prostych dań z makaronem. Eclats de Bulles Muscat-Sauvignon Pays d’Oc (16,99 zł) półsłodkie ale świeże i dzięki sporej kwasowości bardzo przyjemne. Dominują aromaty owocowe, moreli
królestwo garówKiedy pierwszy raz zrobiłam taką wersję nadzienia do ciasta filo, była pogoda piękna jak dziś. Byliśmy na spacerze w Turawie i spotkaliśmy żłobkową "ciocię" Franka. Została
bistro mamaWraz z moim ukochanym powoli szykujemy się na ślub i wesele mojej przyjaciółki. Jestem niesamowicie podekscytowana całą uroczystością, a w szczególności tym, że zobaczę moją kochaną
Be Fit Be StrongFasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas
Pociąg Do KuchniKomu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam
Kolorowy PrzepisownikTarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami.SkładnikiCiasto: http://
Taste Of My Daybabcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie. Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane” w ksylitolu – zazwyczaj zjadam ich wtedy kilogram i potem bardzo cierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (niestety po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj(...)ściągamy z ognia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami kokosowymi. Można polać roztopionym masłem. Na bok talerza dodajemy śmietankę kokosową. Zjadamy na ciepło lub zimno. *Najepiej przełożyć je do innego naczynia, gdy lekko ostygną, a patelnię zalać wodą. Erytrytol bardzo mocno przywiera do patelni. Artykuł Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką
Fill The Bowlwręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam! Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki(...)czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno
Mia Cucina SofietaKiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła. Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła
Moniki Smakołykijeszcze na dodatki. Pudhina Parantha , czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym(...)zawartości alkoholu 10,2 % (mocno alkoholowe, ciężkie i zatykające, bardzo długo utrzymuje się posmak w ustach, niestety zbyt wysycone, bo się odbija). Każdy znajdzie coś dla siebie. Piwosz przekąski i dania idealnie grające z piwami, pomimo swej orientalności, a także wegetarianin, weganin i mięsożerca. Jedzenie warte swojej ceny. Nie należy do tanich, ale również nie urywa portfela. Zjedliśmy porządnie, smacznie
W kuchni Karmel-itkiJest piątek więc to może najlepszy czas aby przygotować sałatkę na weekend. Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym to bardzo szybki i zarazem prosty przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Słodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak
Ugotowaćprzede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta na deser, na stole zawsze znalazł się dwudaniowy obiad i różne przekąski. Mama dwoiła się i troiła by z niczego zrobić coś, co wszyscy zjemy ze smakiem. Nie pamiętam, by kiedykolwiek wywalała jedzenie, wręcz uczyła, że trzeba je szanować! Podobnie było z tymi(...)piekarnika, skręcamy temp. do 180⁰ i pieczemy pasztet przez godzinę. Upieczony pozostawiamy przez ok 15 minut w formie, po czym delikatnie wykładamy i dzielimy na porcje. Podajemy na ciepło np z sosami zakupionymi w sklepie Manufaktura Wielkopolska , dokładnie tutaj . Odpowiednio wyselekcjonowane składniki pozwolą cieszyć się wyjątkowym smakiem, który w połączeniu z domowymi, mięsnymi wypiekami na długo pozostanie
Kuchnia w czekoladziepowstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię i zachwycamy się jego smakiem i aromatem. Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zawiera dużo błonnika i witaminy C, a cukru tylko tyle ile zawiera samo jabłko. Jabłka świeże, ale i te suszone świetnie regulują przemianę(...)aromatu. W późniejszym okresie jabłka często suszono na kaloryferze, rozkładając jabłka na pergaminie i przykrywając ściereczką. Obecnie do tego celu można wykorzystać kominek, przynajmniej będzie oszczędnie, bo wykorzystamy ciepło podwójnie
Kuchcik gotuje