stojąco, nie przerywając zabawy ;) Dlatego właśnie dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszne babeczki z fetą i oliwkami . Babeczki są lekko kwaskowe i słone od fety, dzięki temu stanowią idealną przekąskę do piwa. Są niewielkie, tak na dwa kęsy, w związku z czym idealnie sprawdzą się w roli imprezowego finger food. Tartletki z fetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle(...)oliwkami przekrojonymi na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony, a ciasto upieczone. Podawać na ciepło lub na zimno. -------------------------- *Za'atar to arabska mieszanka przypraw, którą bez problemu można przygotować samemu w domu, lub po prostu użyć odpowiednich ziół. W skład przyprawy za'atar
Codzienne GotowanieAmerykanie w czwartek obchodzili w swoich domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka
Emskie SmakiPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaDziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie
Kuchnia MagdaLenygarść rodzynek dla przełamania smaku. Całość otoczyłam musztardą, nadając lekko pikantnego smaku. Takie danie jest dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli(...)godzinę do lodówki by mięso przeszło zapachami. Można też przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Mięso piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. FB oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyskładniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub
Domowy Smak JedzeniaMisiek stawia dziś przekąski, częstujcie się Ciasteczka typowe do kawy. Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1,5 łyżki mielonego lnu7-8 łyżek ciepłej wody0,5 szkl mąki gryczanej0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru(...)pieczeniaprzyprawa do piernika i cynamon1/3 szkl suszonej żurawiny4 łyżki płatków migdałowych1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobu Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników
CoolinarniePLCoraz częściej łapię się na tym, że jak mam do wyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już
UgotujmyTo.plnajprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę "na szybko" lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" albo poukładać na kratce, żeby ostygły. ...lub zjeść na ciepło z pyszną lekko rozpuszczoną czekoladą w środku :)Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercySzkocji. Jedna z wersji pochodzenia potrawy to sugeruje, ale inne wskazują Londyn lub nawet Indie jako miejsca gdzie zostały wymyślone. Tak czy inaczej, scotch eggs są obecnie ogólnobrytyjską przekąską piknikową. Jedną z ulubionych. Można je zrobić w domu, ale najczęściej kupuje się gotowe - do dostania niemal w każdym sklepie. Jada się je na zimno, najczęściej z sosem majonezowym. Istnieje(...)dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju 8 - 10 minut. Na średnim ogniu. Podawać na ciepło lub bardziej tradycyjnie na zimno. Przekrojone na pół, z dobrej jakości majonezem wymieszanym z ostrą musztardą
zadanie-gotowaniePożegnałam się z zimą. Nacieszyłam śniegiem, sankami, rozstałam z kilkoma bałwanami, ciepłą czapką i rękawicami. Teraz czekam tylko, by pożegnać się z budzikiem. Od dwóch dni budzi mnie słońce. Promienie delikatnie łaskoczą rzęsy, światło wślizguje się pod powieki i otwiera je na nowy świat. Wciąż szary i bezbarwny, ale już wypełniony ptasim śpiewem, rześkim powietrzem i radosnym szumem strumyka(...)nowalijkowe pokusy i szukam smaków. Potraw prostych, ciepłych, pełnych energii i koloru. Cebulki w donicach, cebule na talerzu. Czas na wiosnę. Czas na tapas . Tapas , czyli małe przekąski serwowane zwykle do napojów, mają hiszpański rodowód. Wywodzą się z Andaluzji. Podawane w tamtejszych tawernach kieliszki z sherry przykrywano z wierzchu plasterkiem chorizo . Miało ono chronić alkohol przed muszkami "octówkami
KUCHARNIAUwielbiam szybkie przekąski dla każdego. Stripsy są znane dzięki słynnej Restauracji KFC . Dziś zapraszam na Stripsy domowej roboty :) Robi się je szybko , są pyszne i co najważniejsze zawierają 100 % mięsa. Polecam :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo(...)przyprawy. Mieszam. Na patelnię wylewam olej a następnie rozgrzewam. Mięso doprawiam solą ,pieprzem, papryką wędzoną. Mięso panieruje i smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję na ciepło z ulubionym sosem
Gotowanie Patkitrwa bardzo długo, jest też raczej proste. A efekt? Wyjątkowo aromatyczny. No i pieczone pomidorki, których słodki smak po prostu uwielbiam. Jako dodatek do zupy, albo w ramach przekąski między posiłkami. Smakują naprawdę wyśmienicie - polecam! Focaccia z pomidorkami i rozmarynem Składniki: (na 6 sztuk) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum(...)cienkie plasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A ja tymczasem kończę się pakować, i pędzę na umówione spotkanie. Po drodze mam zgarnąć jeszcze dwie uczestniczki, czyli połowę wszystkich zgromadzonych. Lepiej więc, żebym się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnowu mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka(...)cukru cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż
Rozpustne gotowanieSezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"Składniki:opakowanie ciasta francuskiego9 białych szparagów3 suszone pomidorkiliście świeżej bazyliiparmezansos beszamelowy :szklanka mleka2 łyżki mąki2 łyżki masłasól i pieprzSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy(...)wzdłuż szparagi, posypujemy porwanymi listkami bazylii i pokrojonymi pomidorkami. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego.Pieczemy około 20 minut w 200`CPo upieczeniu posypujemy startym na małych oczkach parmezanem.Podajemy na ciepło lub na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemności