Jesień i zima to pory roku,kiedy szukam ciepła. Mimo, że tegoroczne lato dokuczyło mi jak nigdy dotąd, to jednak teraz troszkę brak mi słońca. Od pewnego czasu, mimo zdeklarowanemu słodyczoholizmowi, nie słodzę ani kawy, ani herbaty. Wyjątek robię dla gorących napojów z dodatkiem aromatycznych syropów. A te pasują właśnie do takiej pogody, jaką mamy teraz. Poniżej znajdziecie(...)zdjęcie wybranego syropu lub jego nazwę, a przeniesie Was bezpośrednio do przepisu. Domowy syrop imbirowy to świetny dodatek do herbaty. Przygotowując go, przy okazji można mieć pyszną słodką przekąskę, czyli kandyzowane kawałeczki imbiru. Polecam lubiącym ten specyficzny, lekko ostry imbirowy smak. Od kilku lat jest prawdziwym hitem wśród smakoszy kawy: pumpkin spice , czyli aromatyczny syrop dyniowy , z dużą ilością korzennych
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły. U mnie sprawdzają się przy(...)wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Można podawać na ciepło lub na zimno
Kuchnia MagdaLenyprzepis wkrótce na blogu) oraz upiekłam tartaletki z serem ricotta, cheddar i moimi suszonymi pomidorkami. Podałam je właśnie ze wspomnianą zupą. To było pyszne połączenie. Takie tartaletki to świetna przekąska, dodatek do zupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie(...)czasie suszone pomidory osączyć z oliwy lub oleju i pokroić na mniejsze kawałki. Tartaletki wyciągnąć z piekarnika, rozłożyć suszone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi i startym serem cheddar. Podawać na ciepło. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapraszam na środową kuchnię wytrawną 😊 Dziś Mariola zamiast słodyczy serwuje ciepłe pikantne przekąski. Pomysł prosty : ciasto drożdżowe w wersji bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, do środka parówka ( u mnie też salami) i voila!: kolacja gotowa. Takie pikantne bułeczki można dowolnie(...)hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Do środka: parówki 6-8 sztuk ( jeśli duże – można dać połówki) lub salami ( kilka
Domowe ciastacicho, czasem słychać ptaki za oknem, gdzieś tam na wschodzie wstaje słońce, a ja programuje cały mój dzień. Tak, też były i ostatnio gdy zeszłam do kuchni, nalałam sobie ciepłą wodę z cytryną i zaczęłam robić przegląd kuchni i tak w me ręce wpadła cukinia, lekko przywiędła marchewka i tak powstało to danie. Pyszne i znakomite w smaku ! Marchewka, cukinia(...)Potem do drugiego pudłka starłam kawałek sera, aby całość po podgrzaniu posypać serem. Na drugie śniadanie w słoiku zrobiłam płatki z jogurtem i mrożonymi malinami i truskawkami. A popołudniową przekąską był biały ser wymieszany z natką pietruszki, doprawiony solą i pieprzem oraz warzywa. Podsumowując to był szybko i pysznie przygotowany zestaw jedzenia do pracy ! Marchewka, cukinia i pyszny przepis
Kuchnia na wzgórzuMoja skromna propozycja na imprezę lub szybką przekąskę :) Na pewno każdy z Was jadł już w życiu muffiny w wersji słodkie, ale czy ktoś próbował takich w wersji wytrawnej? :) Ja się na takie skusiłam i tak powstały muffinki z dodatkiem kabanosów, sera i oliwek :) Od Was też zależy, czy będą mocno przyprawione czy mniej :) Bazowałam na tym przepisie ( klik ) Składniki(...)własnego uznania. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki posypać drugą połową sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec przez 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
My simple kitchentrafiły dziś na moją półkę. Wyśmienite ogóreczki z papryką i cebulą w lekkiej słodko-kwaśnej zalewie octowej. Takie koreczki ze słoika, doskonale pasuję do obiadu, do grilla lub jako przekąska na przyjęcie. Składniki: 2 kg ogórków 0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej papryki) 2-3 cebule zalewa 1: 5 szklanek wody Pół szklanki soli zalewa(...)zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy *** *** Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut od momentu zagotowania się wody *** *** Po pasteryzacji słoiki wykładamy na wyłożony ściereczką blat kuchenny. Wieczka
Blog z Apetytemkremem o smaku rafaello tworzy fantastyczną całość, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę. Można je dodatkowo polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna(...)napęcznienia, podgrzewamy. Mascarpone miksujmy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę , wsypujemy podprażone wiórki kokosowe i wlewamy ciepłą żelatynę – wszystko razem dokładnie mieszamy, tak by żelatyna dokładnie się rozpuściła w kremie. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nadziewamy schłodzonym kremem koksowym. Smacznego
Ostra na Słodkokaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki z chili. Uwielbiam owoce morze(...)mnie miłym zaskoczeniem. Po miejscu znajdującym się w pasażu hotelowym i wyglądającym jak sklep z winami nie spodziewałam się dobrego jedzenia i ciepłej atmosfery. Liczyłam raczej na małe zimne przekąski, więc tym bardziej wieczór był miły. La Vinotheque Wine Bar Warszawa, ul. Grzybowska 61 Godziny otwarcia: Poniedziałek - sobota 12.00 - 23.00 Niedziela
Kulinarne przygody Gatityhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików(...)jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie
Symfonia smakowa******************************* Kiedy spaceruję po mieście, moim oczom co chwila ukazują się ogłoszenia / plakaty zapraszające na różne bale karnawałowe. Pary, osoby samotne, osoby starsze... Przedszkole prywatne, obok
W kuchni Karmel-itkiBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na
głodny alergikOpis kuleczki ziemniaczane: Kuleczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu jak również jako oddzielne danie. Kuleczki nie są duże, więc są idealne również jako przekąska na imprezy. Z wierzchu chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, podobne do puree. Kuleczki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane. Jeżeli nie macie frytkownicy, to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku. Pamiętajcie(...)Każdą kulkę obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Po usmażeniu papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło. Artykuł Kuleczki ziemniaczane pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewoli – ciasto czekoladowe W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru. Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala na tak częste wypieki. A może raczej lenistwo, bo przepis jest tak prosty i szybki(...)ogniu, uważając, aby się nie przypaliła. 2. Następnie do tłuszczu dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawiamy do ostygnięcia (całość powinna być lekko ciepła przed połączeniem z resztą składników). 3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. 5. Oddzielamy żółtka o białek. 6. Żółtka
Okiem Blondynki by McBlondiTego typu przekąski powinny być konsumowane wyjątkowo rzadko. Nie chodzi wyłącznie o wysoką zawartość tłuszczu, ale też niekorzystny wpływ serów pleśniowych na nasz organizm przy zbyt częstym ich konsumowaniu. Wiem, że to trudne, bo smażony camembert to ogromna pokusa dla seromaników, ale wierzę, że dacie radę ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle. Na początku na mocnym ogniu, a gdy lekko się zarumieni - na nieco mniejszym. Dzięki temu z zewnątrz będzie chrupiący i rumiany, a w środku ciepły i płynny. Zbyt wysoka temperatura przez cały czas sprawi, że z zewnątrz panierka się spali, a w środku ser pozostanie zimny. Podajemy z wybraną konfiturą. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuJeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do usmażenia jabłek. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania, ponadto jabłka w cieście są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Do tego przepisu możecie wykorzystać dowolną odmianę jabłek. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku(...)jabłek przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem. W przygotowanej mieszance, obtaczać plasterki smażonych jabłek. Jabłka w cieście najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis STĄD
Ugotowaćukochane banany. Mam dla Was przepis na genialne, mrożone smoothie kokosowo-bananowe z masłem orzechowym, lodami, karmelem i orzechami . Nieziemsko pyszne! Takie smoothie jest świetnym pomysłem na deser, słodką przekąskę albo drugie śniadanie! W jego przygotowaniu pomógł mi mój nowy pomocnik – Blender wysokoobrotowy Happycall Axlerim. Jak się spisał? Czy warto w niego zainwestować? Jakie ma funkcje i co można(...)konstrukcyjnie i materiałowo – Tritan, materiał z którego zbudowany jest kielich jest wolny od bisfenolu A, a co za tym idzie jest przyjazny dla środowiska, z doskonałą odpornością na ciepło, wytrzymały na wstrząsy i trwały. 6 ostrzy, o których wyżej pisałam i ich wielopoziomowość i kąty ułożenia sprawia, że blender perfekcyjnie blenduje – produkty są idealnie gładkie, aksamitne
Ostra na Słodkogłównej danie obiadowe (pomijając zupę cebulową). Polecam tartę - dla przełamania konwenansów i przetestowania cebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza Wisławy Szymborskiej pt.: "Cebula". TARTA CEBULOWA /własny;/ ciasto kruche: 1/2 kostki masła 2 żółtka 2 szklanki mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli(...)napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zezłoci. Podaję na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiFondue Czekoladowe to wyśmienita słodka przekąska na romantyczne wieczory we dwoje lub spotkania ze znajomymi. Również dzieci zachwycą się świeżymi owocami skąpanymi w błyszczącej, płynnej czekoladzie, której zapach rozprzestrzenia się wokół pobudzając zmysły i zachęcając do sięgnięcia po kolejny owoc otulony czekoladą. Fondue Czekoladowe - Składniki:100 g czekolady mlecznej80 g czekolady gorzkiej30 g masła200 g śmietanki kremówki 30%dowolne(...)przelewamy czekoladę do miseczki z kompletu wcześniej podpalając podgrzewacz. Jeżeli natomiast takiego zestawu nie posiadamy czekoladę można przelać do dowolnego naczynia. Czekolada pozostanie długo płynna (jedynie nie będzie ciągle ciepła).Fondue podajemy z dołączonymi widelczykami, dzięki którym każdy gość może zanurzać owoce w przygotowanej czekoladzie.Moje posty
Słodka Strona