pewno, u nas często gości na stole. Tym razem wersja zapiekana w piekarniku z serem grana padano, oregano, do tego troszkę słodkiej papryki i kurkumy. Smakuje fajnie, może być przekąską lub dodatkiem do obiadu u mnie właśnie tak było. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: średnia cukinia 100 g sera grana padano (startego na tarce) 1 łyżeczka oregano(...)stopni. 4. Plasterki cukinii rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i łyżeczką nakładamy na każdą porcje sera z przyprawami. 5. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajmy na ciepło. Smacznego
kruche babeczkiChyba każdy lubi pieczone ziemniaczki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub kolacji oraz jako samodzielny posiłek czy przekąska. Ja długo szukałam przepisu na te idealne, aż w końcu znalazłam i chętnie się nim podzielę. A Wy jakie macie sposoby na pieczone ziemniaczki? :) Składniki: ziemniaki oliwa słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie Ziemniaki obrać i pokroić w średniej(...)Ziemniaczki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. godziny (w zależności jak bardzo podpieczone ziemniaki chcemy uzyskać, ja piekę mniej więcej 1,15h). Podawać na ciepło
Simply FoodChleb orkiszowy ze słonecznikiem Dzień dobry Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie? Domowe
Mój pomysł napieprzu, jajko dołożyłam. W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. Składniki na 40 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich, garść startego sera np. bursztyn, grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min. Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno. Smacznego
Moniki SmakołykiBardzo lubię tego typu wygodne, pożywne i zdrowe przekąski i nie jestem w stanie zliczyć, ile już razy robiłam te różnego rodzaju domowe kuleczki. Na blogu pojawiały się już kilkakrotnie. Przeważnie miksowałam orzechy i suszone owoce, jednak zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Olga Smile , postanowiłam wykorzystać moją ukochaną kaszę jaglaną. Przepis jednak nieco zmodyfikowałam, a efekt wyszedł równie zadowalający(...)przelej wrzątkiem, odsącz i wrzuć do gotującego się mleka z wodą. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw na moment do przestudzenia. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do blendera, dodaj kokosowe wiórki, ksylitol oraz masło migdałowe i miksuj całość przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy. Wilgotnymi dłońmi lep kulki wielkości orzecha włoskiego
Roślinna - blog wegańskitaki wyjdzie. Ten cheddar, na którego teraz wam przepis podajemy, należy do bardzo twardych serów. Jest idealny np. do pokrojenia w kawałki i podania na desce serów. Idealna przekąska o bardzo wyrazistym smaku. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami(...)palca do mleka powstaje prosta, wyraźna szczelina. Skrzep kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Podgrzewamy skrzep do temperatury 37-38 stopni, np. wkładając garnek do zlewu z ciepłą wodą lub do kąpieli wodnej. Podwyższamy temperaturę maksymalnie o 2 stopnie co 5 minut. Całość powinna nam zając około 30 minut. Mieszamy przy tym delikatnie, aby ziarna skrzepu się
Marder&Marder ManufactureSerdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki:Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza6 marchwi 1 pietruszke2 cebule2 wloskie passata (2*500 ml)Wykonanie
Smaki Edytywierzchu, a w środku kryje się soczyste aromatyczne nadzienie z ciągnącym się serem. Taka przekąska jest wręcz idealna na wszelakie domówki, nie tylko w karnawale, a także jako przekąska do zabrania ze sobą np. na piknik lub do pracy:) Pyyycha! Składniki: 2 placki lawasz lub tortilla (o wymiarach ok 30x40cm każdy) 2 łyżki majonezu 4 śliwkowe pomidory 150g wędliny(...)pokroić w plastry o grubości ok 3cm. Rozgrzać patelnie i posmarować odrobiną oleju. Na patelnię wyłożyć rollsy, obsmażyć z każdej strony na średnim ogniu do zarumienienia. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Obiad gotowyweekend spodziewam się moich braci z żonami :-) Tym razem zaproponuje im pitę.. wydaje mi się, że będzie to odpowiednia przekąska do piwka.. łatwa w jedzeniu i smaczna :-) Przepis na pitę wzięłam od justakitchen.pl Składniki: 1 kg karczku opakowanie przypraw do karczku - wieprzowiny żółta i czerwona(...)miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać solą i cukrem - po chwili ruszą. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ścierką. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm. Piec w 250 st C (góra/dół
Gaździnka warzyChałka z kruszonką Chałka z kruszonką. Składniki: Rozczyn: 50 g drożdży świeżych 20 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto:
kuron.com.plBiała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w
To co kochamTeraz coś co idealnie pasuje na imprezę, na święta a przede wszystkim na kolację. Przysmak gajowego to nasz
Pan i Pani Smith w kuchnikostkę. Rozgrzewam patelnię bez tłuszczu, na suchą patelnię wrzucamy pieczarki, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok. 15 minut, aż odparuje woda, studzimy. Farsz można nakładać do gniazdek również ciepły. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Masę mięsną dzielimy na 4 części, nabieramy łyżką porcję masy, formujemy w dłoniach okrągłe placki i układamy na blasze(...)gniazdka, podajemy od razu, gdy są jeszcze ciepłe posypane natką pietruszki np. z pieczonymi ziemniakami, frytkami i surówką. Takie mięsne gniazdka można przygotować na obiad, ale będą też doskonałą przekąską na imprezie, polecam podać je na liściach sałaty z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, u mnie w tym roku Mięsne gniazda z pieczarkam i będą królować na sylwestrowym stole
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięEasy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek, które pokochają także dzieci. Ja dziś zapraszam Was na pyszne połączenie makaronu z marchewki z ryżem i pieczarkami. Nic tylko jeść, spróbujcie #fitandeasy #makaronyzwarzyw Składniki: 1/2 opakowania Fit&Easy Spaghetti(...)cebulę i pieczarki (na mniejszym ogniu). Całość doprawiamy po wierzchu pieprzem i solą himalajską. Następnie dodajemy nasze warzywne spaghetti (marchewkę), delikatnie mieszając podsmażamy całość (marchewka ma być ciepła). Na koniec dodajemy ugotowany (jeszcze gorący) ryż parboiled z dzikim i posiekaną zieloną pietruszkę, całość mieszamy (próbujemy, opcjonalnie doprawiamy). Podajemy od razu póki danie jest ciepłe. Smacznego
Słodkie okruszkijacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko pracy mogłoby być trochę mniej, ale na razie nawet mi to służy. Zresztą wkrótce(...)podkreśla, wprowadzając smakowy i wizualny kontrast. Jest też fantastyczna na upalne dni, można ją podawać jako chłodnik i podana z białym pieczywem lub chlebkiem naan będzie świetną letnia przekąską. Jeśli zrobicie sobie danie indyjskie, np. vindaloo , kormę albo tikka masala to koniecznie zróbcie sobie do tego raitę - gwarantuję Wam, że taki posiłek to będzie niezapomniana, kulinarna przygoda
Kuchnia PrezydentowejPizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna(...)potem wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie mieszamy wszystko rękami, tak długo, aż ciasto będzie gładkie, czasami trzeba podsypać mąką lub dolać trochę wody. Jeżeli do drożdży wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat
Kuchenne Wariacje