Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo
Kto ugości moich gości?Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papierowe ręczniki Oraz: paczka suszonych moreli łyżka suszonego czosnku łyżka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kotlety robimy tak------> KLIK Morele zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na 10 minut, później przepłukujemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na sicie. W niewielkim naczyniu mieszamy czosnek z pieprzem i solą. Na dłoni układamy porcję(...)musi być wyraźne, aby fajnie się komponowało ze słodką morelą. Kotlety wybornie smakują w towarzystwie buraczków z jabłkiem, ale także nieźle się prezentują na zimno, pokrojone w plasterki jako przekąska na kanapce
Dieta moja pasjaMacie takie produkty spożywcze, bez których po prostu nie jesteście w stanie funkcjonować? A gdy zabraknie ich w lodówce, czujecie się nieswojo, niepewnie, nosi Was po
Fill The Bowlplusem jest również to, że nadzienie można dowolnie modyfikować. Ja dodałam od siebie trochę sera a następnym razem planuję dodać jakąś kiełbaskę. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu. Składniki na 9 dużych bułek: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko(...)łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól, olej i wlać ciepłą wodę. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i przez około kilka minut energicznymi ruchami wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Farsz
My simple kitchenmoja realizacja pomysłu na ciepłą przystawkę podpatrzona w Doradcy Smaku. Z braku innych opcji zaaranżowana na wersję obiadową. Odkąd zobaczyłam jej wykonanie przez Pana Moran wiedziałam, że muszę spróbować. Wam też polecam - tym bardziej, że sezon na polskie pomidory rozkwita. Składniki (na dwie osoby): 2 średnie dojrzałe lecz twarde pomidory 1 kulka mozzarelli sól, pieprz bazylia suszona Przygotowanie: Pomidory kroimy(...)bazylią (obficie) z każdej strony. Przekładamy plastrami mozzarelli.Piramidki wkładamy do nagrzanego piekarnika i opiekamy przez ok 15 minut - tak by mozzarella się stopiła, a pomidor lekko zmiękł. Tak przekąska doskonale smakuje bez dodatków. Świetnie pasuje na kolację. My z braku laku zjedliśmy na obiad wraz z ziemniaczkami w mundurkach podsmażonymi na koperku. Pyszota. Doczekać się nie mogę sierpniowych pomidorów - wygrzanych
Kuchnia po mojemuSłowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek" i pochodzi od słowa burro, co znaczy osioł. Meksykańska tradycja opowiada historię człowieka imieniem Juan Mendez, który sprzedawał
Smakowity Blog KulinarnyWarzywa wspaniale nadają się do faszerowania! Nawet te, które na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że nie mają ku temu warunków :) Jednym z takich warzyw
Taste Of My DayDzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt
Kulinarne przygody GatityPrzekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi: sos, pieczarki i mozzarella. Trzeci: sos, szynka parmeńska i parmezan. Trzeci należy zmodyfikować. Najlepiej użyć zwykłej szynki do charakterystycznego już smaku parmezanu. Pizzerinki (8 sztuk): Ciasto: 3 szklanki mąki łyżka cukru łyżka soli przyprawy(...)pomidory w puszce ząbek czosnku sól pieprz oregano bazylia Dodatki: 2 kulki mozzarelli kilka pieczarek 3 - 4 plastry szynki 3 łyżki startego parmezanu kilka listków bazylii Pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Połączyć z olejem i szczyptą cukru, a następnie wymieszać. W misce połączyć składniki sypkie. Wlać rozrobione drożdże do reszty produktów. Wyrabiać ciasto. Odstawić na godzinę pod ściereczką w ciepłe
Karola gotujeczasu mi brak? Rąbek tajemnicy uchylę w kolejnym poście. Jak sobie pooglądacie to mam nadzieję, że mi wybaczycie :) No, ale do rzeczy. Zapraszam na bardzo smaczną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Idealna na kolację, ale również jako lunch do pracy. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku 1 szalotka drobno posiekana kilka koktajlowych pomidorków przekrojonych na pół(...)środka, zamykając farsz w środku powstającego wianka. Brzegi (w środku) docisnąć widelcem. Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachskładniki na 1 porcję : 1 bułka 1 jajko 2 plasterki ulubionej kiełbasy troszkę startego sera żółtego sól, pieprz wykonanie: Wierzch bułki ścinamy, wydrążamy środek, tak aby
Domowy Smak JedzeniaPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzSkładniki na 6 sztuk. Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z
Emcia PichciŚliwki w boczku to przekąska znana a przepis bardzo stary. Prosta, szybka, smaczna, idealna na różne imprezy okolicznościowe, sylwestra. Połączenie słodkiej suszonej śliwki i słonawego boczku to doskonałe połączenie, w sam raz jako zakąska do alkoholu ;) Palce lizać :) Składniki: * śliwki suszone (użyłam Helio ) * plasterki wędzonego boczku * opcjonalnie wykałaczki Wykonanie: Plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałki, tak by owijały(...)Śliwki w boczku ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż boczek się zarumieni. Podawać można zarówno na zimno jak i na ciepło
Zrób to smacznie