cieplej czy spożywamy pokarmy rozgrzewające-zupełnie inne jak te latem. Poza tym, wręcz instynktownie przestajemy sięgać po wszystko co chłodne. Napoje z lodówki stają się abstrakcją, a i zimne przekąski kompletnie przestają nas interesować. Habak przyprawa – Herbata z habakiem W czasie chłodu warto dbać, aby ciało nasze zbytnio się nie wyziębiło. Poskutkuje to bowiem na pewno niechcianym efektem końcowym(...)miętą, z powodu charakterystycznej woni mieszanki mięty i szałwii. Herbata taka bardzo dobrze działa na trawienie, oraz rozgrzeje każdego. Po spożyciu z dość sporą ilością cukru, poczujemy jak ciepło wnika w każdy zakamarek naszego ciała, dzięki czemu nie straszny nam żaden chłód. Artykuł Habak przyprawa – Herbata z habakiem. Trzeba się rozgrzać w chłodne dni pochodzi z serwisu
sierotka maRysia w kuchniBłyskawiczny pomysł na efektywną wiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek
wyzwania kuchenneziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane i gniecione zielone banany). Jednak chciałam napisać kilka słów o bardzo popularnej przekąsce, którą można zjeść na ulicach Kampali (stolica Ugandy). Jest to rolex :) po usłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex(...)cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis. ROLEX :) Na początek musimy przygotować placki chapati. potrzebujemy: 2 szklanki mąki woda (ciepła) łyżeczka soli łyżeczka oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli
noteskulinarnyfigaszklanek) mleko (około 2 szklanek) sól (ok. 1/3 łyżeczki) cukier (ok. 1/3 łyżeczki) soda oczyszczona (ok. 1/4 łyżeczki) olej (około 2 łyżek) 1 jajko Szpinak wkładam do rondelka, zalewam ciepłą wodą, czekam chwilę aż się rozmrozi. Gdy już się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką. Do stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak(...)Smaruję naleśniki serkiem, układam plastry wędzonego łososia i zawijam naleśnik. Naleśniki kroję w cienkie plasterki, można nakłuć je wykałaczkami. Artykuł Naleśniki szpinakowe z łososiem – super przekąska na imprezę pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plJest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę przypomina w smaku pizzę. Jako sosu możecie więc użyć ulubionego sosu do pizzy lub po prostu ketchupu. To jest właśnie typ przekąsek, które bardzo lubię przygotowywać, bo jest szybko, smacznie i prosto. Uwielbiam to rosnące ciasto drożdżowe i jego rozwałkowywanie. Później wystarczy posmarować sosem, zrolować i pociąć. Do przygotowania takich bułeczek można(...)przygotowania to ok. 1 h 40 min (z tego 1 godzina na rośnięcie ciasta i 20 minut pieczenia) koszt to ok. 2 zł 85 gr Składniki: drożdże świeże 20g ciepła woda 200ml ksylitol lub cukier 15g sól 1 szczypta masło 40g mąka pszenna 300g sos pomidorowy lub ketchup 45g ser ok. 50g oregano i pieprz do smaku Wykonanie: Drożdże
rabarbarowoJednak przepisy, które tu zgromadziłam dostosowałam do zimowej aury. Zatem próżno szukać w menu sałatki caprese, jest za to sałatka z buraków i z pomarańczy. Wieczór z winem i przekąskami to także dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko(...)bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem
Chilli Czosnek i Oliwawpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Pamiętaj także, że makaron doskonale syci. Czy to takie istotne? Tak, jeśli nie odczuwasz szybko uczucia głodu, nie sięgniesz w ciągu dnia po przekąski między posiłkami. Na sklepowych półkach znajdziesz wiele różnych makaronów Wszystkie posiadają tak ważne dla naszego organizmu witaminy z grupy B i składniki mineralne. Makaron jest podstawą mojej diety, często podaję(...)MAKARON DO PRACY Wśród 70-ciu przepisów na makarony na moim blogu, niezależnie od upodobań smakowych czy wieku, każdy znajdzie coś dla siebie. Często przygotowuję makarony w wersji na ciepło, czy decyduję się na ich przygotowanie w formie sałatki na zimno. Takie rozwiązanie pozwala na ich wcześniejsze przygotowanie przez co z łatwością można zabrać je do pracy i spożyć
nietylkopasta.plstir fry – wymagało minimum pracy. Danie w całości zrobiliśmy w środowy wieczór. Z rana przełożyliśmy tylko krewetki z zamrażalnika do lodówki, żeby odmarzły. Namoczyliśmy też grzyby, zalewając je ciepłą wodą. Wieczorem wszystko błyskawicznie usmażyliśmy. Następnego dnia było pysznie i pożywnie! Przepis na makaron i warzywa stir fry na blogu znajdziecie w czwartek. Piątek – Calzone z warzywami Nasze ostatnie(...)calzone zrobiliśmy z resztek papryki, chorizo i cukinii. Calzone najlepiej smakują prosto z pieca, na gorąco, ale pyszne są także na zimno i odgrzane. Stanowią świetną, wygodną do jedzenia przekąskę do pracy. Są też doskonałą zagryzką do dowolnej sałaty. Smacznego! Przepis na calzone znajdziecie na blogu już w piątek. Artykuł Menu na tydzień – leftovers pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwybieram salami, nikt nie jest idealny ;)). Całość ukoronowana garścią zieleniny. Taka pizza to nie wyrzeczenie, lecz wybawienie. Chrupiąca, smaczna i bardzo sycąca. Idealna. Tylko pamiętajcie pizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki ciepłej(...)pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli ulubione warzywa wędlina 2 garści rukoli Przygotowanie: 1) Do mąki dodać drożdże, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka i w ten sposób mieszając ją z wodą. 3) Kiedy woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć
Fitsweet.menikt nie jest idealny ;)). Całość ukoronowana garścią zieleniny. Taka pizza to nie wyrzeczenie, lecz wybawienie. Chrupiąca, na cienkim cieście, smaczna i bardzo sycąca. Idealna. Tylko pamiętajcie pizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki(...)pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli ulubione warzywa wędlina 2 garści rukoli Przygotowanie: 1) Do mąki dodać drożdże, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka i w ten sposób mieszając ją z wodą. 3) Kiedy woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć
Fitsweet.meTortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla. Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 4 placki tortilla 100 g szynki 100 g sera żółtego 100 g papryki Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej(...)około 3 minuty z każdej strony (dodatkowo na placki można położyć np.talerz, aby się połączyły). Zarumienione placki pokroić na trójkąty dowolnej wielkości. Najlepiej smakują na ciepło z sosem. Sos serowy: W niewielkim garnku roztopić masło na małym ogniu i wymieszać je z mąką na gładką masę. Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając
KuchniaWeDwoje.plwiem jakie jest Wasze zdanie, ale osobiście uwielbiam prostotę. Nie trzeba wielu składników i godzin marynowania aby stworzyć coś smacznego. Ta przekąska jest banalnie prosta, ale za to jaka pyszna. Może posłużyć jako dodatek do obiadu zamiast surówki albo lekka kolacja. Ale uprzedzam, znika szybciej niż się przygotowuje ;) Składniki (na 2 porcje) -300g krewetek koktajlowych -300g zielonych szparagów(...)miękkie i się ładnie zrumienią. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zblanszowane szparagi i smażyć jeszcze kilka minut aż zmiękną. W czasie smażenia całość dobrze mieszać. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 319,5 kcal Tłuszcz: 16,8g Białko: 31,3g Węglowodany: 7,3g Smacznego
Zielona KuchniaLubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego(...)blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut. Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą(...)olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą
VioletoweKucharzeniewykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka(...)połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zostawiamy na 2-3 dni z nałożoną tylko nakrętką i przykryte czystą ściereczką. Po tym czasie zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się
Pyry na Gaz