przekąski na ciepło - 2724 przepisów (strona:108/182)

Chlebek z serem i boczkiem – pyszna przekąska 315

okrągły z chrupiącą skórką. Jako ser użyliśmy Goudę i Ementalera, ale tutaj również jest dowolność, ważne żeby ser po zapieczeniu był ciągnący, a nie twardy. Przygotowanie: Do wykonania tej przekąski potrzebujemy przede wszystkim ostrego noża do chleba i sprawnej ręki, ponieważ cały bochenek nacinamy w kratkę o szerokości około 2 cm. Musimy nacinać dość głęboko, ale uważać, żeby nie przeciąć(...)temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 20 minut, następnie ściągamy folię aluminiową (wystarczy go odkryć) i pieczemy kolejne 20 minut. Chlebek gotowy, oczywiście najlepiej smakuje ciepły …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka z bakłażanem na ostro 163

potraktowałam to jako danie obiadowe, ale zapewne dlatego, że dzisiaj jakoś niekoniecznie ciągnęło mnie do jedzenia. Natomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych(...)natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. W dłoniach formować małe kulki. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na patelni. Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki. Smaki świetnie się przenikają, gdy bakłażan jest ciepły

gutfut
Kanapeczki z łososiem i koperkiem 177

Kanapeczki z łososiem i koperkiem mogą posłużyć zarówno jako śniadanie, kolacja ale również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka Cezar 313

Sałatka Cezar, od dawna się za nią zabierałam. Zabierałam się i przekładałam, zabierałam i odkładałam jej przygotowanie, sama nie wiem dlaczego. Nie jest skomplikowana, łatwo się

dom-agi.pl
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 163

Jeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam!  Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane

Szybko Szybkowar
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 146

jeszcze lepiej! Lekkie i niepozorne, nie da się ich dużo zjeść – szybko sycą. Domowe krakersy z solą i rozmarynem są supercieniutkie i bardzo aromatyczne – sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę czy na domowy wieczór z Netflix’em, ale będą też świetnym dodatkiem do przeróżnych dipów, sosów, sals, past, zup kremów, grillowanych sałatek czy hummusu . Odmierzamy sobie potrzebną ilość(...)około 8 minut, do czasu aż drożdżowe ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody, albo ciasto będzie zbyt mokre — dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie i elastyczne. Ja w kuchni gotowałam wcześniej zupę – ciasto

Karo in the Kitchen
Żelki 145

Domowe kolorowe żelki znów się kłaniają. Moja zdrowsza wersja sklepowych żelków, słodkiej domowej przekąski, na które jak dziecko zapraszam Przechowuję je w słoiku szczelnie zamkniętym choć przy każdym podejściu widzę, że jakimś cudem jest ich coraz mniej smacznego;) Składniki: 100 ml soku wiśniowego, jabłkowego czy wieloowocowego 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Uwaga(...)rozpuści dodaję cukier (lub dosładzam wedle uznania w zależności od rodzaju soku i jego słodyczy), mieszam do rozpuszczenia się cukru. Przygotowuję dwie silikonowe formy do pralinek i rozlewam łyżką ciepły płyn do foremek, przestudzam na blacie. Chłodne wstawiam do lodówki na kilka godzin aż masa stwardnieje. Domowe żelki gotowe

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki francuskie z gruszką 249

Dość szybka do zrobienia przekąska na słodko, idealna do kawy. Wystarczy mieć w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego. Z ciasta francuskiego o wymiarach 48x24cm wychodzi około 20 rogalików. 375 gram gotowego ciasta francuskiego 1 gruszka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 170C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cynamon wymieszać z cukrem. Gruszkę umyć, obrać i pokroić(...)podstawie trójkąta i zawijać na kształt rogalików. Układać na blaszce w odstępach co najmniej trzech centymetrów. Zapiekać w 170C około godzinę. Wystudzić lekko na desce, gorące parzą. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina

Czerwony Gupik
Sałatka z cukinii z orzechami 94

cukrzycą. Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia to zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Osobiście uwielbiam cukinie i bardzo często sięgam po to warzywo. Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z cukinią w roli głównej Składniki: – 4 średnie cukinie(...)sposób obsmażyć resztę cukinii. Obsmażoną cukinie wykładać do dużej miski. Orzechy i pietruszkę drobno posiekać, dodać do cukinii, dodać przyprawy i delikatnie wymieszać i zajadać. Uwielbiam na ciepło i na zimno, spróbujcie Artykuł Sałatka z cukinii z orzechami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Pieczone kulki mięsne z kaszą 136

Witajcie! Zapraszam na smaczne kuleczki mięsne z dodatkiem kaszy z samopszy od BioBabalscy . Ponieważ kulki zostały upieczone zawierają mniej kalorii. Takie kuleczki będą idealne na imprezie jako przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam Składniki: 1 szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy  400 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 czerwonej papryki(...)Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kulki przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Super smakują na ciepło i na zimno. Smacznego Przepis na ok. 40 szt kuleczek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Halloween Pomysły na słone przekąski 340

Dziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :) Pizzeriny z duszkami: Składniki na 3 blaszki (około 25 sztuk) 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki(...)żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem

Ciastkozercy
Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 226

Niedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)  Składniki

Delicious Titbits
Mini Koblerki Brzoskwiniowe 101

brzoskwinie przygotowałem banalnie prosty i szybki przepis na mini koblerki brzoskwiniowe. Bez glutenu, bez jajek, bez orzechów, słodzone miodem i cukrem kokosowym. Idealne dla osób z nadwrażliwościami czy jako przekąska potreningowa. 3 Brzoskwinie 2 łyżki Miodu 1/4 cup Mąki z tapioki 1/4 cup Mąki z migdałów ziemnych Szczypta soli 1/4 łyżeczki Sody oczyszczonej 1/4 cup Oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej(...)stanowią pożywkę dla bakterii kolonizujących układ pokarmowy. Przełóż owoce do foremek, następnie posyp kruszonką. Piecz przez 20-25 min., aż kruszonka się zarumieni, a nadzienie zacznie bulgotać. Podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie skomponuje się również z lodami. The post Mini Koblerki Brzoskwiniowe appeared first on Oslov

Oslov.
Ogórki małosolne 273

roku zaczęłam od ogórków. Zazwyczaj przygotowuję je w garnku glinianym, ale przyznaję, że na potrzeby bloga, zrobiłam wyjątek i przygotowałam ogórki w szklanych słojach. Ogórki to szybka i niskokaloryczna przekąska.Z podanych proporcji składników otrzymamy 2 - 3 mniejsze (po ok. 1 - 1,5 litra). Składniki: 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych) 5-6 gałązek kopru kilka ząbków czosnku, obranych(...)zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda. Chociaż ja najbardziej lubię tego 1-dniowe. Wskazówki: Możesz zalać ogórki bardzo ciepłą solanką wtedy szybciej będą gotowe. Przy dużym słoju na ogórki możesz dać kromkę razowego pieczywa na górę, co również przyśpieszy proces fermentacji. 1 ogórek zawiera ok.: 11 kcal 1 g białka 0 g tłuszczu

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny