przekąski na ciepło - 2724 przepisów (strona:102/182)

Czosnkowe zielone szparagi z krewetkami 181

wiem jakie jest Wasze zdanie, ale osobiście uwielbiam prostotę. Nie trzeba wielu składników i godzin marynowania aby stworzyć coś smacznego. Ta przekąska jest banalnie prosta, ale za to jaka pyszna. Może posłużyć jako dodatek do obiadu zamiast surówki albo lekka kolacja. Ale uprzedzam, znika szybciej niż się przygotowuje ;) Składniki (na 2 porcje) -300g krewetek koktajlowych -300g zielonych szparagów(...)miękkie i się ładnie zrumienią. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zblanszowane szparagi i smażyć jeszcze kilka minut aż zmiękną. W czasie smażenia całość dobrze mieszać. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 319,5 kcal Tłuszcz: 16,8g Białko: 31,3g Węglowodany: 7,3g      Smacznego

Zielona Kuchnia
Francuskie ślimaki z salami 198

Lubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego(...)blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut. Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego

Kuchnia w czekoladzie
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 175

Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech  (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą(...)olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą

VioletoweKucharzenie
Kiszone rzodkiewki z imbirem 144

wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek.   Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka(...)połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki.  Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zostawiamy na 2-3 dni z nałożoną tylko nakrętką i przykryte czystą ściereczką. Po tym czasie zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się

Pyry na Gaz
Zupa krem z cukini. 185

 Pyszna, smaczna, sycąca zupa krem z cukinii, to jedna z niewielu zup krem które bardzo lubię, a jako że w tym roku cukinii w ogrodzie

Kuchnia Łukasza
Babeczki marchewkowe z kremem budyniowym 116

Delikatne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i podwieczorek. Dla dorosłych i dla dzieci :) 12 sztuk ciasto: 150 g mąki (szklanka) u mnie orkiszowa jasna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50 g erytrolu 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 średnie marchewki krem: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)minut w 180 st. C. Gotujemy 1/2 szklanki mleka z dodatkiem eyrtrolu. W pozostałej części mleka rozrabiamy proszek, gotujemy budyń. Budyń mieszamy z jogurtem naturalnym i, jeszcze ciepły – wykładamy na wierzch babeczek.   1 babeczka ma ok. 205 kcal

Kucharzyca
CIASTKA JAGLANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I BANANAMI 165

Ciasteczka z kaszy jaglanej, płatków owsianych i bananów to doskonała, lekka i pożywna przekąska. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Takie ciastka idealnie nadają się, by zabrać je ze sobą do szkoły, pracy czy na jesienny popołudniowy spacerek.  Dziś Światowy Dzień Owsianki, więc i u mnie nie mogło zabraknąć czegoś, co w swoim składzie ma płatki owsiane(...)szklanka płatków owsianych * 2 jajka * 7 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki płynnego miodu * pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przepłukać kilka razy pod ciepłą i zimną wodą na zmianę, aby pozbyć się goryczy z kaszy. Kaszę wsypać do garnka, wlać wodę i gotować wszystko na małym ogniu, co chwilę mieszając, do czasu aż kasza wchłonie

Zrób to smacznie
Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) 279

innymi - przygotowałam właśnie taką wersję roladek. Są naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo .   (10 sztuk)   10 kromek chleba tostowego   5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości(...)bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.  Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem.   (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem.  (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół

Di gotuje
Mini bagietki czosnkowe 228

gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części z których formujemy podłużne mini bagietki *** *** Bułeczki(...)piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut *** *** Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Mini bagietki czosnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Jak usmażyć chipsy krewetkowe? 182

Chipsy krewetkowe skradły nasze serca. Bardzo lubimy chrupiące przekąski. Chrupki te przypominają nam prażynki, ale zaręczam, nigdy kupione gotowe prażynki nie będą tak smaczne jak chipsy krewetkowe zaraz po przygotowaniu! :) Co należy przygotować, aby móc je wypróbować? płytki garnek olej łyżka cedzakowa termometr kuchenny chipsy krewetkowe, polecam chipsy krewetkowe z Kuchni Świata talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia Zaczynamy(...)ilość suchych sprasowanych chipsów krewetkowych. Pamiętajcie, żeby na olej wrzucić na prawdę niewielką ilość, bo bardzo mocno rosną podczas smażenia. ..i czekamy Kiedy osiągniemy temperaturę 180 stopni, przykręcamy źródło ciepła i rozrzucamy równomiernie nasze chipsy po całej powierzchni oleju.  Po kilku sekundach zaczną magicznie rosnąć.  Należy zaraz po usmażeniu (usmażone chipsy są białe) wyjąć je z oleju

MamaOskarka
Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą 193

Lato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach. Zbiory jesienno-letnich plonów, grabienie i cięcia...a właśnie...jak Wasza lawenda? :) Moja wciąż kwitnie. Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn(...)słodyczy, która wspaniale współgra ze słonością sera. No i wcześniej wspomniana, jakże kojarząca się z Francją, słodko pachnąca lawenda. Te wszystkie składniki połączone ze sobą i zapieczone, tworzą przepyszną przekąskę, kolację lub  ciekawą przystawkę, w której możecie odnaleźć kawałeczek Francji odgryzając kolejny kęs maślanego, listkującego prostokąta :) Można zajadać samo od razu lub skropić pozostałym lawendowo-rozmarynowym olejem albo podkręcić

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 153

która bardzo często jest podstawą gęstych zup. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z pomidorami i szpinakiem, a dodatek batatów dodaje jej słodkiego charakteru. 220 g suchego chana dal przepłucz kilkakrotnie ciepłą wodą. Umieść w garnku, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotuj na małym ogniu (ok. 45 minut), regularnie usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę(...)ciecierzycę (razem z wodą), posól do smaku i gotuj na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodaj liście szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania

CookMag
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 185

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)wstępnym wymieszaniu zabieramy się za wyrabianie (ręcznie lub mikserem), po około 7 minutach wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia.  NADZIENIE: 1 duża cebula 200 g szynki (lub innej wędliny) 1 białko ewentualnie 100 g startego na tarce, żółtego sera olej sól

Rozpustne gotowanie
Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem 262

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że

Marta Gotuje
Domowe Bagietki. 141

Bagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania