Pizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna(...)potem wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie mieszamy wszystko rękami, tak długo, aż ciasto będzie gładkie, czasami trzeba podsypać mąką lub dolać trochę wody. Jeżeli do drożdży wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat
Kuchenne Wariacjekremowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Jego podstawowy skład to tylko trzy składniki: kasza, pomarańcza i "mleko" kokosowe. Budyń będzie idealnym śniadaniem lub zdrowym deserem czy też po prostu przekąską w ciągu dnia. Wpadajcie po przepis, serdecznie zapraszam 💓. Pomarańczowy wegański budyń jaglany Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego domowego(...)dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej i kremowej masy. Budyń przekładamy do misek. Możemy go jeść na zimno lub na ciepło. Przed podaniem danie dekorujemy
Kulinarne przygody Gatitytemacie karnawału mam dziś dla was propozycję na przekąskę. Trufle uwielbiam, a te które dzisiaj dla was przygotowałam to poezja smaku i aromatu. Podstawą trufli jest mak a raczej masa makowa ( u mnie domowa). Dodatkowo by trufle dobrze smakowały użyłam orientalnej wody pomarańczowej oraz aromatyzowanej czarną liściastą herbatą typu Earl Gray masą daktylową. By masy było więcej i lepiej(...)wiórków kokosowych szczypta cynamonu 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g kakao ciemnego 150 ml naparu z herbaty Wykonanie : 1. Herbatę zaparzamy i przelewamy ciepły napar do rondla. W rondlu umieszczamy daktyle i rodzynki gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Odstawiamy. 2. W misce mieszamy mak, wiórki kokosowe oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy
vaniliowoczekoladowaJajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka(...)patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci zazwyczaj uwielbiają takie smakołyki, które bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy ze śliwkami PRZEPIS(...)Sałatkę możemy zapakować w pudełeczko z widelczykiem, albo nafaszerować nią na przykład muszle makaronowe, co jest dużo łatwiejsze w konsumpcji Sałatki w muszlach makaronowych PRZEPISY TUTAJ Zdrowe przekąski – gdy dziecko spędza w szkole wiele godzin, powinno zabierać ze sobą większą ilość jedzenia, świetnym pomysłem będzie spakowanie do śniadaniówki wykonanych w domu batoników z musli albo ciasteczek owsianych
Blog z ApetytemBrakuje Ci pomysłu na danie? A co powiesz na placki z pieczarkami, wędliną i żółtym serem? Są wspaniałe! Pyszne, łatwe do zrobienia, a do tego
Kulinarne S.O.S.Bryndza to twaróg wytwarzany z mleka owiec. To tak w wielkim skrócie o pochodzeniu sera 😉 Bryndza ma oryginalny aromat, dlatego ceniony jest przez wymagających
Walijskie PichcenieNie będę się już dzisiaj rozpisywać, gdyż natłok zadań do wykonania przekracza czas, który mam do wykorzystania. Trzeba spiąć tyłeczek i działać! Pewnie niektórzy z Was
Be Fit Be StrongBardzo lubię czarną porzeczkę a kisiel z niej zrobiony pamiętam z dzieciństwa. Moja wersja tego deseru jest bardziej kwaśna ale równie pyszna Składniki: 1 szklanka czarnej
Mama GotujeDo dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji
Smaki Edytymieszanina delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypać cheeriosy, orzeszki ziemne, lentilki, pokruszone paluszki i delikatnie wymieszać. Wlać ciepły, rozpuszczony miód z cukrem i masłem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem). Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego. Tył łyżki delikatnie posmarować masłem(...)przypadku pokrojenia zastygniętej masy w 4 na 4 rzędy). U mnie 10 prostokątnych. Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a paluszki - solonymi precelkami. Batoniki mają przyjemny, słodko - słony smak Batoniki
Gospodyni Miejskapiwa to skuteczny i zabawny sposób na przygotowanie całego soczystego kurczaka na grillu. Po prostu wystarczy przyprawionego kurczaka osadzić na puszce dobrego piwa i grillować pod przykryciem przy użyciu ciepła pośredniego przez około 1 godzinę Przepis na kurczaka na puszcze piwa: http://naruszcie.pl/soczysty-zdrowy-pelen-smaku-latwy-kurczak-na-puszce-piwa/ Liście bananowca Jeśli lubicie wyjątkowe smaki i składniki to ta metoda jest stworzona(...)około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski
naRuszciePropozycja na smaczne i treściwe śniadanie. Połączenie dwóch serów ,fety i parmezanu. Składniki 125 g fety 1/2 szklanki startego parmezanu 2 jajka szklanka mleka 2 czubate
R'n'G Kitchenjuż ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100 g łososia wędzonego1 kulka mozzarelli3 pomidory200 ml śmietany 30%4 jajkakilkanaście listków bazyliisólpieprz białypłatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilliPrzygotowanie(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni i delikatnie urośnie. Po wyjęciu kroimy na kawałki i podajemy na zimno lub ciepło
Zakręcony WidelecCzęsto gdy organizujemy domową imprezę czy rodzinne przyjęcie zastanawiamy się co podać do jedzenia aby pozytywnie zaskoczyć gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować wiele smacznych przekąsek zarówno na słodko jak i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to koperty z kurczakiem i curry. 1 op. ciasta francuskiego 200 g filetu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)zagiąć do środka tworząc kopertę. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać sezamem,ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp. 190*C. Podawać można na ciepło jak i na zimno
Kolorowa kuchnia Elki