Skomponowałam kolejny przepis na wielkanocne jajka, szafranowe jajka. Jajka są pięknie żółte a do tego nafaszerowane wędzonym łososiem i majonezem domowej roboty. Uwielbiam szafran! Szafran mocno
codojedzeniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się
Di gotujeMiło mi poinformować, że blog ugotować jest już prowadzony równo 2 lata! :) Dziękuje Wam za komentarze oraz "lajki" zdjęć/postów. Cieszę się, że grono
UgotowaćCześć! Bardzo fajna przekąska nie tylko na spotkania towarzyskie, ale chociażby na ...śniadanie :) Zrobiłam ostatnio takie rollsy dzieciakom na śniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek (ok. 6 szt.) Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek(...)krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić się. Moje rollsy zniknęły na ciepło, nie zdążyły ostygnąć :) Notatki: * można użyć soli do koncentratu, bądź posolić pieczarki, ale ze względu na to, że ser był słony nie prószyłam solą. Przyprawić wedle własnego smaku. Smacznego
Pieprzyć z Fantazjążadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka(...)Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno
Kuchnia MagdaLenyjakby się uprzeć i pominąć białko to nawet i dwa. Oczywiście można zadać sobie więcej trudu i sklepowe ciasto francuskie zastąpić domowym (pisałam o tym tutaj ). Takie przekąski sprawdzą się rewelacyjnie podczas imprezy. Moja rodzina uwielbiam parówki w takim wydaniu, tak samo, jak ostatnie sakiewki . Zamiast 8 tradycyjnych parówek można użyć 16 małych, nie będzie trzeba ich wtedy przekrawać(...)Paróweczki w cieście francuskim umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez ok. 20 minut do zezłocenia. Podawać na ciepło. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemasło orzechowe się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Zdjąć z ognia. Do miski wsypać płatki ciasteczkowe, orzeszki ziemne, lentilki, chipsy bananowe i delikatnie wymieszać. Wlać ciepły, rozpuszczony miód z cukrem i masłem orzechowym. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem). Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego. Tył łyżki delikatnie posmarować(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 prostokątnych batoników Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a chipsy bananowe innymi bakaliami np. rodzynkami. Batoniki mają przyjemny orzechowy, słodko - słony
Gospodyni Miejskafety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna, bo to jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek GozlemeSkładniki na 4 duże plackiCiasto:450 g mąki pszennej /przesianej/18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/1(...)olej do smażenia1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i jak zaczęły pracować dodałam do misy z przesianą mąką, ciepłą wodą i resztą ciepłego mleka. Zmiksowałam aż składniki połączyły się w kulę a następnie dodałam 1 łyżeczkę soli i dalej miksowałam około 5-6 minut, aż ciasto zrobiło się gładkie
UgotujmyTo.plPomysł na szybką i słodką przekąskę - świeże brzoskwinie zapiekane z ciasteczkowym nadzieniem. Prosto i bardzo smacznie :) Takie brzoskwinie najlepiej smakują podane z lodami lub bitą śmietaną. Składniki na porcje dla 4 osób (po 2 połówki): 4 świeże brzoskwinie 50 g ciasteczek herbatnikowych, np. holenderskich 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka(...)kokosowe. Ponownie całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną masą nadziać połówki brzoskwiń. Owoce wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 25 minut (do lekkiego zarumienienia nadzienia). Podawać na ciepło z lodami bądź bitą śmietaną. Brzoskwinie przed pieczeniem
UgotowaćUwielbiam farinatę, bo jest prosta i pożywna, a w zależności od tego, co do niej dodamy może zupełnie zmienić charakter ;) Dziś z okazji 3 urodzin Akademii
Quinoa Raz!Ruloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy(...)kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno. Życzę smacznego
Kulinarne życiemarketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę. Składniki : 12 szt większych pieczarek 100 g mięsa mielonego 50 g kaszy jęczmiennej cebula pół papryki (lub po ćwiartce w dwóch kolorach) sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie oliwa szczypiorek(...)wszystko mieszam jeszcze raz smakując. Gotowy farsz wkładam do pieczarek z lekką górką i zapiekam w piekarniku w temp. 190 oC przez ok 20 minut. Smakują najlepiej podane na ciepło
Mechanik w kuchniChrupiące bagietki, poprzetykane ciągnącym, rozpuszczonym serkiem camembert są świetnym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Czy będzie to domówka z przyjaciółmi, czy sylwester w piżamie z Polsatem. W każdej z tych sytuacji sprawdzą się idealnie, bo są po prostu pyszne ;) Składniki: 2 półbagietki ok 3/4 opakowania sera camembert ok. 70 g rozpuszczonego masła 1 duży ząbek czosnku pęczek natki pietruszki Półbagietki(...)przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Polać wierzch każdej bagietki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać najlepiej na ciepło
Simply FoodJak minął Dzień Chłopaka? Upichciłyście coś dla swoich chłopców? A może chłopcy upichcili coś w dniu ich święta? Ja swojemu, oprócz jaglanego „Michałka” bez
Be Fit Be StrongKrewetki w cieście to idealny pomysł na kolację dla dwojga! Pyszne, miękkie i lekko chrupiące krewetki - perfekcyjna przekąska. Pomysł na poniższe danie z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam ze strony kuchnia Lidla . Składniki: 200 g tygrysich krewetek sól, pieprz papryka ostra sok z cytryny 3 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mleka 1 całe jajko 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia(...)Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż krewetki zmienią kolor na delikatny złoty. Usmażone krewetki przełożyć na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 3. Przygotowane krewetki najlepiej smakują na ciepło, np. skropione sokiem z cytryny i namaczane w sosie słodkie chili
Ugotowaćpewno, u nas często gości na stole. Tym razem wersja zapiekana w piekarniku z serem grana padano, oregano, do tego troszkę słodkiej papryki i kurkumy. Smakuje fajnie, może być przekąską lub dodatkiem do obiadu u mnie właśnie tak było. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: średnia cukinia 100 g sera grana padano (startego na tarce) 1 łyżeczka oregano(...)stopni. 4. Plasterki cukinii rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i łyżeczką nakładamy na każdą porcje sera z przyprawami. 5. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajmy na ciepło. Smacznego
kruche babeczkiChyba każdy lubi pieczone ziemniaczki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub kolacji oraz jako samodzielny posiłek czy przekąska. Ja długo szukałam przepisu na te idealne, aż w końcu znalazłam i chętnie się nim podzielę. A Wy jakie macie sposoby na pieczone ziemniaczki? :) Składniki: ziemniaki oliwa słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie Ziemniaki obrać i pokroić w średniej(...)Ziemniaczki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. godziny (w zależności jak bardzo podpieczone ziemniaki chcemy uzyskać, ja piekę mniej więcej 1,15h). Podawać na ciepło
Simply FoodChleb orkiszowy ze słonecznikiem Dzień dobry Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie? Domowe
Mój pomysł napieprzu, jajko dołożyłam. W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. Składniki na 40 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich, garść startego sera np. bursztyn, grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min. Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno. Smacznego
Moniki SmakołykiBardzo lubię tego typu wygodne, pożywne i zdrowe przekąski i nie jestem w stanie zliczyć, ile już razy robiłam te różnego rodzaju domowe kuleczki. Na blogu pojawiały się już kilkakrotnie. Przeważnie miksowałam orzechy i suszone owoce, jednak zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Olga Smile , postanowiłam wykorzystać moją ukochaną kaszę jaglaną. Przepis jednak nieco zmodyfikowałam, a efekt wyszedł równie zadowalający(...)przelej wrzątkiem, odsącz i wrzuć do gotującego się mleka z wodą. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw na moment do przestudzenia. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do blendera, dodaj kokosowe wiórki, ksylitol oraz masło migdałowe i miksuj całość przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy. Wilgotnymi dłońmi lep kulki wielkości orzecha włoskiego
Roślinna - blog wegańskitaki wyjdzie. Ten cheddar, na którego teraz wam przepis podajemy, należy do bardzo twardych serów. Jest idealny np. do pokrojenia w kawałki i podania na desce serów. Idealna przekąska o bardzo wyrazistym smaku. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami(...)palca do mleka powstaje prosta, wyraźna szczelina. Skrzep kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Podgrzewamy skrzep do temperatury 37-38 stopni, np. wkładając garnek do zlewu z ciepłą wodą lub do kąpieli wodnej. Podwyższamy temperaturę maksymalnie o 2 stopnie co 5 minut. Całość powinna nam zając około 30 minut. Mieszamy przy tym delikatnie, aby ziarna skrzepu się
Marder&Marder Manufacture