kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką, piknik(...)cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. 2. Do blendera przełożyć pestki słonecznika i dyni, zmiksować. Przesypać je do miski i dodać mąkę kokosową, kakao. Do blendera przełożyć banany, namoczone daktyle
Mała Cukierenkabędą idealne nie tylko do deserów czy babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych(...)zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość! W mojej spiżarce zawsze też jest zapas domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko to produkt
Kulinarne przygody Gatityprzepis który znalazłam na blogu Kasi :) link < TUTAJ > Pyszne placuszki na maślance z dodatkiem żółtego sera.Można je jeść ze śmietaną,dżemem lub tak bez niczego jako przekąska.Polecam wypróbować są bardzo smaczne. SKŁADNIKI 250ml maślanki płaska łyżeczka soli pół łyżeczki sody łyżeczka cukru trochę pieprzu 130g sera żółtego startego mąka pszenna olej do smażenia WYKONANIE Z podanych(...)wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty kolor pod przykryciem.Wtedy lepiej rosną i serek żółty w środku się bardziej rozpuści. I gotowe podajemy na ciepło jak i na zimno z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaTakie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - sól, czosnek mielony, pieprz, - olej Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki i każdy kapelusz przekroiłam wzdłuż(...)patelnię. Smazyłam na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni kotleciki przekładam na talerzyk wyłożony ręczniczkami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło. Smacznego :) Ps. Odciętych nóżek nie wyrzucam, po zasmażeniu są doskonałe np. do jajecznicy
Kuchnia z widokiem na ogródFajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!! 1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie Jajko(...)rulon. Następnie pokroić w kawałki około 4 cm. Jeszcze raz posmarować jajkiem i posypać wybraną posypką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy najlepiej na ciepło
Jadło i czytadłoJuż Wam pisałam, że uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami. (Tu możecie zerknąć na kilka przykładów - klik
Di gotujeNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basi„ Kapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie
mojewypiekiinietylkoKolejna odsłona parówki i ciasta francuskiego. Tym razem w kształcie kwiatuszka. Jak szaleć, to szaleć :D Te parówki robi się niemal identycznie jak poskręcane , które robiłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combrata. Do szkoły nie chciał nosić kanapek, bo nie lubił a tortilla to już coś innego bo kojarzy się z fast foodem. Jednak pamiętajmy jak przygotowujemy sami tego tupu przekąski to wiemy co w nich jest i w cale nie muszą być nie zdrowe. Moja propozycja jest dość zielona jednak pamiętajcie Wy możecie zamienić składniki na Wasze ulubione(...)opiecz na patelni grillowej następnie połóż sałatę, posmaruj serkiem jogurtowym, ułóż ogórek i kiełki, dodaj jeśli chcesz szynkę, wszystko zawiń i przetnij na połówkę. Taka tortilla świetnie smakuje na ciepło jednak w pudełko na wynos śmiało można ją zabrać :) Dodatkowo możecie przygotować sos czosnkowy lub tzatzyki wtedy można śmiało podawać jako przystawka na imprezie. Smacznego
Niezły Młynekpizzy - charakteryzuje się przede wszystkim minimalną ilością dodatków - czasami wystarczą same przyprawy i zioła lub kilka oliwek. Może być świetnym urozmaiceniem zamiast chleba do kanapek jak i oryginalną przekąską na drugie śniadanie lub kolację. U podnóża lata zapraszam Was na moją wersję tego chlebka ze szparagami, pomidorkami oraz rozmarynem. Buon appetito Focaccie z tego przepisu można upiec w całości(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka zielonych szparagów kilka małych pomidorków kilka gałązek rozmarynu Do miski wsypać mąkę. Dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać oliwę oraz ciepłą wodę. Całość wyrabiać dłońmi lub mikserem (końcówki - haki) przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, nieco luźne i bez problemu powinno odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką
My simple kitchenbyły momenty, że popłakałam się ze śmiechu :-))))). W sobotę z racji tego, że zakupiłam do zjedzenia sobie śliwki węgierki, zrobiłam (żeby podzielić się z moimi panami ;-)) takie francuskie ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon(...)pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki ze śliwek. Następnie śliwki posypuję cynamonem i ciut cukrem trzcinowym (nie koniecznie). Piekę w 200 stopniach około 25-30 minut. Można podać na ciepło
kruche babeczkiDzisiaj zapraszam na domowe pizzerki, pyszne aromatyczne w sam raz na obiad lub na popołudniową przekąskę. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki: 400 g mąki pszennej(...)kilka pieczarek duża cebula kilka plasterków szynki sos pomidorowy suszona bazylia 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy.Następnie dodajemy ciepła wodę i olej, zagniatamy ciasto.Gdy odchodzi już od reki przekładamy na stolnicę i zagniatamy około 5 minut, wtedy będzie elastyczne i pięknie nam wyrośnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, delikatne, słodkie i puszyste pianki obtoczone w gorzkim kakao. O wiele lepsze niż oryginał :) Składniki: 160 g mleka skondensowanego słodkiego 190 g serka mascarpone
UgotowaćChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50(...)szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukrusól1 cebula50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek)100 g kiszonej kapusty1 jajkosiemię lniane lub sezamDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól imąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.Cebulę kroimy w małą kostkę
CiastkozercyCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia Łukasza