Delikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich(...)trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny. Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody
Zasmakuj KuchniDelikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki - możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich(...)trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny. Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody
Zasmakuj KuchniOLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W innym przypadku nie doczekałby wystygnięcia . Składniki 80 dkg mąki 650 lub 750 20 dkg mąki żytniej 300 g oliwek bez pestek 700 ml mleka 1/3 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)soli Wykonanie Jedną z ważnych rzeczy jaką należy pamiętać przed pieczeniem to : wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę . Najlepiej powinny być cieple. Do miski wsypuję obydwa rodzaje mąki ,sól, mieszam . Na środku robię dołek i wkładam tam rozdrobnione drożdże . Zalewam je 1 szklanką ciepłego mleka z cukrem. Nakrywam ściereczką na ok . 20 minut. Po tym czasie
Eli Gotowanieresztę posiłków, bo lubię mieć świadomość tego, co jem i z jakich składników zostało to przygotowane. Zależnie od dnia i apetytu jem ok. 4-5 posiłków (jeśli wliczyć przekąski). Nie jest to jednak żadna reguła, nie trzymam też się ściśle określonych pór - słucham swojego organizmu. Robię tak, by nie dopuścić do uczucia głodu i robię tak, by czerpać(...)jaglanych łyżeczka masła orzechowego łyżeczka płynnego miodu łyżeczka siemienia lnianego owoce : 1/2 banana i 1/2 pomarańczy garść mieszanki orzechów z rodzynkami Płatki jaglane zalewam w miseczce ciepłą wodą, dodaję masło orzechowe i miód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa
Kuchnia Elliefetą Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min Zawijane bułeczki drożdżowe z fetą i pomidorami, przypominające w smaku pizze, doskonałe na przekąskę czy drugie śniadanie Serves: 12 Ingredients Ciasto: 250 g mąki połowa opakowania drożdży ( 3,5 g) ¼ łyżeczki cukru ½ szklanki wody 1 łyżka oliwy nadzienie: 70 g twardego sera(...)bazylii garść oliwek drobno posiekanych kilka suszonych pomidorów ( ok 6-7) pociętych w kawałeczki oliwa do smarowania orzeszki piniowe do posypania (opcjonalnie) Instructions Wodę lekko zagrzać, powinna być lekko ciepła. Dodać drożdże i cukier, wymieszać, zostawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać, dodać drożdże z wodą i oliwę - zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ręką
Cooking for EmilyChoy tak lubiana w kuchni azjatyckiej, robi się coraz bardziej popularna w Polsce i możemy ją już zakupić w większych sklepach. Może być serwowana w różnej formie, najczęściej jako przekąska/przystawka lub jeden ze składników dania głównego. Składniki: 2 kapusty pak choi ząbek czosnku łyżeczka startego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego sezam Kapusty przekroić(...)czosnek i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać Pak Choi, sos sojowy i ostrygowy i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż kapusta zmięknie. Zdjąć z ognia i podawać na ciepło lub zimno posypane sezamem
wyzwania kuchenneNieodzownie moim posiłkom na wynos towarzyszyły pudełka od Valira Polska (recenzja TUTAJ ), które są niesamowite! Bardzo dobrej jakości, nie przepuszczają płynów, a dzięki torbie, w moim przypadku Satin utrzymują ciepło posiłków przez kilka godzin. Bardzo polecam, na pewno będziecie z nich zadowoleni. ŚNIADANIE ⇨ Owsiany omlet czekoladowo-pomarańczowy Omlet smakował wyśmienicie. Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą, więc taka(...)oczywiście pomarańcza. Szczegółowe informacje wkrótce, bo na dniach powinna pojawić się dokładna receptura. II ŚNIADANIE ⇨ Miks orzechów Czasami jak nie mam pomysłu na drugie śniadanie, lekką przekąskę przed obiadem to komponuje sobie własnie taki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam tylko na chrupiące orzechy
Zdrowie na języku :PPierwszy raz usmażyłam bez jabłka i korzennych przypraw - bardzo zasmakowały! Dlatego postanowiłam poeksperymentować i "udoskonalić" - też są pyszne, jeśli nie lepsze :) Zabrałam kilka w pudełko na wyjazd jako przekąskę dla dziecka na drogę - Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania :) w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście(...)też je polecam - można sobie dowolnie kombinować i dopasować do własnych kubków smakowych :) jest to propozycja idealna na śniadanie i w domu i do pracy (są świetne na ciepło i na zimno!). Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 5-6 łyżek mąki krupczatki 1 duże jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki
Kolorowy PrzepisownikCiasto na płaski chlebek z mąki z pełnego przemiału wyrobiłam i kabanosy równolegle w nie wbiłam. Taki chlebek w paski krojony, jest moich dzieci ulubiony. To smaczna przekąska dla każdego, dla dziecka i dorosłego. Można w musztardzie maczać sobie i zajadając zapomnieć o głodzie. Składniki: 100 g cienkich kabanosów Nove – produkt wsparła Natura, 25 g świeżych drożdży(...)pieprzu grubo mielonego, 100 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki cukru, 250 ml wody, 1 łyżeczka całego kminku, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy
Moniki Smakołykijest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:) Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi(...)prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i mięciutka. Najlepiej smakuje podawana na ciepło. A jej kawałki macza się w oliwie z oliwek. Ja podałam ją z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i chili, była rewelacyjna :) Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 300 ml ciepłej wody 1 opakowanie suszonych
Słodko-Słony Świat IlonyZastanawiacie się czasem jak zrobić szybkie, łatwe i smaczne przekąski... polecam do tego wafelki ryżowe... z których wyczarujecie różne smakowite przekąski. Dzisiaj u mnie są z jajecznicą, ale robiłam je już z pastą jajeczną oraz twarożkiem.Składniki: 1 opakowanie mini wafelków ryżowych, 5 jajek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, szczypiorek. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Do miseczki(...)Masę jajeczną wylewamy na rozpuszczone masło na patelni i smażymy ok. 1-2 minut, ciągle mieszając. Jajecznice układamy na wafelkach ryżowych, posypujemy pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Najlepsze są na ciepło, zaraz po przyrządzeniu
Aga w kuchnizagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Dla dzieci , Karpatki, eklerki, ptysie , Na specjalne okazje , Przystawki i przekąski , sałatki i surówki , Wielkanoc Tagged: chrzan , jajka , nowalijki , twaróg
https:KKuchniaMniamJeśli po sobotnio-niedzielnych obiadach macie dość mięsa, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Muffinki wyszły pyszne, są bardzo syte, a najlepsze jest
Smaki ArmineNieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją
Czerwona PorzeczkaPimientos verdes fritos to nic innego jak małe zielone papryczki smażone w oliwie z oliwek z dużą ilością soli. Jest to bardzo popularna w Hiszpanii przekąska. Ciepłe papryczki je się palcami, trzymając za ogonek, najlepiej na 1 albo 2 gryzy. Do smażenia warto użyć dobrej jakości oliwy. Warzywa aż rozpływają się w ustach... Składniki (na 2 porcje) -200 g małych(...)patelni (najlepiej z grubym dnem). Na gorący tłuszcz wyłożyć papryczki, mocno posypać je solą. Zmniejszyć moc palnika i smażyć aż stracą na chrupkości, ale pozostaną jeszcze "jędrne". Podawać na ciepło Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 288 kcal Tłuszcz: 30,3g Białko: 1,1g Węglowodany: 4,6g Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji Pozdrowienia z Katalonii
Zielona Kuchnia