przekąski na ciepło - 2724 przepisów (strona:87/182)

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem/Pieczeń rzymska 145

Uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami. Tym razem chciałam Wam zaprezentować prostą i lubianą przez wszystkich wersję z jajkiem

Di gotuje
Kuskus z kurczakiem 166

Szybka kolacja, obiad, lub przekąska. Składniki: kuskus filet z kurczaka 2 szt suszone pomidory – 1/2 słoika pietruszka sól pieprz Kuskus zalewam bulionem (miałam rosół więc bulion wspaniały). Zalewamy tak by około 1 cm ponad powierzchnię kuskusa był bulion. Filet z kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Mięso(...)kuskus umieszczamy w misce. Mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno. Wspaniała propozycja na lunch do pracy.   Artykuł Kuskus z kurczakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sałatka z pora, jajek i pieczarek ;) 1195

Sałatki to pyszny dodatek do kanapek na śniadanie lub fajna przekąska na imprezę dla Twoich gości. Dzisiaj sałatka z pora, jajek, szynki, sera i pieczarek :) To doskonała kompozycja składników ... polecam również na stół Wielkanocny! Składniki na ok. 6 porcji: 1 mały por 3 jajka 10 pieczarek 15 dag kruchej szynki 25 dag żółtego sera (twardego) 3-4 łyżki majonezu(...)łyżeczka masła sól, pieprz kiełki np. jarmużu (do dekoracji) Przygotowanie: Do garnka wlej ciepłą wodę, włóż jajka i ugotuj na twardo - ok. 10-15 min od momentu zagotowania wody. W tym czasie przygotuj pora - przekrój wzdłuż na 2 części a następnie pokrój w cienkie "półplasterki" - przełóż do sitka i sparz wrzątkiem, po chwili przelej pora zimną wodą i odsącz - wrzuć

Alutka-Gotuje
Miseczki z żółtego sera 208

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Miseczki mogą służyć jako naczynka do sałatek, idealnie są też na różne przekąski. Wyglądają naprawdę efektownie, a dodatkowo są przepyszne.     około 30g żółtego sera na 1 miseczkę Żółty ser zetrzeć na tarce (o grubych oczkach), przełożyć na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozpuścić. Po delikatnym zarumienieniu się przewrócić na drugą stronę i także zapiec(...)Masę osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na dnie szklanki (odwróconej dnem do góry) w celu uformowania się miseczki. (Ser powinien być jeszcze ciepły i plastyczny.) Serowe naczynka wypełnić sałatkami lub innym farszem według własnych upodobań

Di gotuje
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 145

W cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z

Radość kipiąca uśmiechem.
OwocoweLove, czyli trochę lata jesienią 102

wyskakuje z owocową letnią sałatką :) Zdradzę wam mój sekret...od 3 długich tygodni muszę radzić sobie bez kuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :)  Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych winogron nektarynka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Banana kroimy w plastry(...)plastrujemy. Nektarynki nie obieramy, ale delikatnie wydrążamy z pestki i kroimy w kwadraciki. Wszystkie owoce, łącznie z winogronem łączymy i dodajemy jogurtu naturalnego. Jedna z moich ulubionych owocowych przekąsek. Polecam

ChilliJemy
Quesadilla z guacamole - gości w oczy nie zakole 222

Prawdziwy powiew zagranicznych smaków i aromatów. Quesadilla ... może dla jednych to dość orientalna nazwa... jak więc sobie wyobrazić coś takie orientalnego?  Zabieram Cię w podróż

Mój Smak na Życie
Cukiniowe łódeczki z sosem 158

Sezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś

Magiczne Życie Marty
Liście mięty w bezowej skorupce 178

wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową przekąskę. Jeśli macie zapasy ogrodowej mięty zachęcam do spróbowania:) Wystarczą Ci zaledwie: 2 garście świeżych liści mięty 2 białka jajka 1/3 szklanki cukru pudru  Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze(...)minut. Umyte liście mięty zamocz w pianie, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w nagrzanym do 120 stopni piekarniku około 50 minut. Smakują fajnie na  ciepło. Podejrzewam, że na zimno również, ale tego nie zdążyliśmy już sprawdzić (zbyt szybko się rozeszły

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 172

Rozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne

Korniszonki
Jabłecznik z masą budyniową na kruchym cieście 205

wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32/20cm) *** *** Ciasto posypujemy kaszką manną . Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i wykładamy na ciasto *** *** Na jabłka wykładamy ciepły budyń *** *** Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut(...)masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jabłecznik z masą budyniową na kruchym cieście pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Fit kalafior w cieście 226

Szukasz pomysłu na lżejszą przekąskę lub kolację? Kalafior przygotowany w cieście z mąki z ciecierzycy, to lekkie i wartościowe danie. Dzięki mące z cieciorki jest dodatkowo bogaty w białko. Tak upieczone kawałki kalafiora możecie podać z ulubionym sosem. Kalafior dzięki przyprawie gyros lub curry jest bardziej wyrazisty w smaku. W dodatku jest bez glutenu, a w przypadku użycia odpowiedniego mleka(...)także bez laktozy i wegański. Polecam jeść na ciepło, gdyż wg mnie smakuje najlepiej.  Składniki: 1 kalafior 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g) około ¾ szklanki wody lub mleka lub pół na pół 2 łyżeczki przyprawy gyros lub curry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Kalafiora umyć i osuszyć, pokroić na różyczki. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą na gęste naleśnikowe ciasto

Fabryka pomysłów
Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią 152

Uwielbiam omlety i różne placuszki jajeczne.  A jak z córką długo jestem poza domem - to staram się też, aby Natalka na przekąskę miała coś bardziej treściwego niż zwykły chrupek lub paluszek, bo na jej apetyt nie mogę narzekać. Oprócz dwóch placków, które zjadła Natalia reszta była moja i przyznam, że później smażyłam je kilkakrotnie oraz w zwiększonej ilości. Oczywiście(...)Niej praktycznie bez soli... Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno. Sami spróbujcie! (około 10 sztuk) 2 jajka 2 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego/śmietany 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo

Di gotuje
Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 237

alafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria(...)rzodkiewek i ogórków. Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele 100 g soczewicy zielonej, 180 g kaszy jaglanej ugotowanej, 340 g bobu ugotowanego i obranego, 1/2 czerwonej cebuli, 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu

SzczyptaSmaQ
Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą 149

O mojej słabości do wątróbki, każdy już chyba wie ;) Ostatnio mam na jej wykrozystanie coraz więcej pomysłów. Sezon truskawkowy się już zaczął, w związku z czym

Zielona Kuchnia
Placuszki z marchewki i cukinii 582

Placuszki z marchewki i cukinii – idealne na piątkowy obiad! :) Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany

Kulinarne Przeboje
Pizza 175

Składniki na 1 pizzę: 250g mąki pszennej 125ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży Instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 300g sera sos

Kuchnia Łukasza
Cukinia smażona- krążki z serem i otrębami 145

Idealne na szybką przekąskę. Składniki: 40 dag młodej cukinii 6 dag żółtego sera 2 jajka 1/3 szklanki otrąb pszennych Sól czosnkowa Tłuszcz do smażenia Ketchup Sposób przygotowania: Cukinie umyć, pokroić w grube plastry, posolić, obtoczyć w rozmąconych jajku i otrębach.  Następnie ułożyć na rozgrzanej patelni i smażyć na tłuszczu w obu stron. Na chrupiących krążkach położyć po plasterku sera(...)żółtego i zostawić pod przykryciem do roztopienia. Podawać na ciepło z ketchupem

Tradycyjna Kuchnia