Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym Karnawał trwa. Dziś polecam Wam kolejną pyszną propozycję idealną na spotkania z przyjaciółmi. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem
Słodkie okruszkiOstatnio na okoliczność powrotów do szkoły miałam przyjemność przygotować moje propozycje na 2 śniadanie do szkoły dla ładnebebe . Zaproponowałam między innymi ten przepis na waniliowy pudding
Cooking for EmilyQ uiche lorraine - placek lotaryński, tym razem w zdrowszej wersji. Obok wędzonego boczku moja ulubiona dynia Hokkaido, którą uwielbiam za intensywny kolor i
SzczyptaSmaQJak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w
Ostra na Słodkowłaśnie na nich będę się skupiać. Prezentowane przeze mnie propozycje to zestawienie trzech przepisów, które ostatnio wypróbowałam, które bardzo zasmakowały i które robię na co dzień. Zazwyczaj nie fotografuję przekąsek, ale są to przeważnie jakieś owoce, kanapki lub owsiane ciacha z zaufanej piekarni gdy nie mam czasu piec w domu. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE Ostatnio bardzo zasmakował mi omlet z odżywką(...)płatków jaglanych łyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku waniliowym) łyżka skrobii/ proszku budyniowego szczypta soli i cynamonu odrobina oleju do smażenia Płatki jaglane zalewam wcześniej ciepłą wodą. Jajko i białko roztrzepuję w miseczce ze szczyptą soli, dodaję płatki, odżywkę, skrobię i cynamon. Smażę mój omlet na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawaję z pomarańczowym kremem
Kuchnia EllieJeśli ich nie robiliście to najwyższy czas pokazać dzieciaczkom, że są fajne słodkości niekoniecznie napchane chemią i pływające w tonie tłuszczu. Przepis jest prosty i w 15 macie gotową przekąskę na śniadanie czy kolację. Zobaczcie nasze cudeńka :) Placuszki naleśnikowe (4 osoby) Składniki: 2 jajka mleko mąka Żółtka oddzielamy od białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto(...)puszystości. Kiedy mamy już gotowe ciasto, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, najlepiej ryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich
vegetaniepodaję go z masełkiem i bułką tartą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej. Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy A jak to zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować(...)jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając by podsmażyły się z każdej strony (można też smażyć w głębokim tłuszczu). Najlepiej smakuje podawany na ciepło
Kuchnia w opałachMłoda kapusta duszona z kiełbasą , szybki obiad Pyszna, młoda kapusta duszona z kiełbasą śląską , to bardzo łatwe danie . Smakuje wyśmienicie , jest po prostu niezawodne . Nawet w
Ogrodnik w podróżyGruszki zapiekane z serem camembert i szynką schwarzwaldzką. Idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Przygotujcie wcześniej, a potem tylko włóżcie do piekarnika na 20 minut. Składniki: 1,5 gruszki 1 ser camembert 200 g szynki schwarzwaldzkiej (16 plasterków) Wykonanie: Gruszki myjemy, kroimy na grubsze, podłużne kawałki, wykrajamy gniazda nasienne. Przygotowujemy 16 kawałków gruszki. Ser camembert kroimy na 16 kawałków. Kawałki(...)szynki. Tak przygotowaną gruszkę układamy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia), wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekłam na grzałkach: dolna + termoobieg. Podajemy na ciepło. Smacznego
Smak mojego domuRolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – to HIT na imprezę! Znika z talerzy w mgnieniu oka! Na pewno wszystkim zasmakuje, bo któż nie lubi dobrego
Kulinarne Przebojemsemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem, daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Przedstawiamy(...)słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko i zacznij zarabiać ciasto dolewając stopniowo
Niedzielny kucharzdodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy, a także jako dodatek do zupy krem :-). Przepis wzięłam z książeczki "Domowe pieczywo". Polecam wypróbować ten przepis. PIKANTNE GRISSINI Z FETĄ I PŁATKAMI CHILI(...)chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano Sposób przyrządzania: Do miski włożyć świeże drożdże oraz cukier. Zalać ciepłą wodą i połączyć za pomocą trzepaczki. Następnie wsypać 60 g mąki pszennej i jeszcze raz wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepis na te naleśniki pochodzi z zeszytu mojej babci, oczywiście mama robiła je tak samo, chociaż już bardziej na oko, a ja robię
Rozpustne gotowaniePizza orkiszowa Pizza orkiszowa na cienkim cieście to idealne danie obiadowe lub przekąska dla znajomych. Gdy już wiecie jakie produkty są pożywne oraz wartościowe, sami możecie ją skomponować, używając dowolnych składników do farszu. Składniki: Ciasto - mąka orkiszowa - 3 szklanki - drożdże - 20g - mleko - 3/4 szklanki - cukier brązowy - 1 łyżeczka - oliwa(...)Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn oraz ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste, formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
Fit-aminakakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką, piknik(...)cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. 2. Do blendera przełożyć pestki słonecznika i dyni, zmiksować. Przesypać je do miski i dodać mąkę kokosową, kakao. Do blendera przełożyć banany, namoczone daktyle
Mała Cukierenkabędą idealne nie tylko do deserów czy babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych(...)zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość! W mojej spiżarce zawsze też jest zapas domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko to produkt
Kulinarne przygody Gatityprzepis który znalazłam na blogu Kasi :) link < TUTAJ > Pyszne placuszki na maślance z dodatkiem żółtego sera.Można je jeść ze śmietaną,dżemem lub tak bez niczego jako przekąska.Polecam wypróbować są bardzo smaczne. SKŁADNIKI 250ml maślanki płaska łyżeczka soli pół łyżeczki sody łyżeczka cukru trochę pieprzu 130g sera żółtego startego mąka pszenna olej do smażenia WYKONANIE Z podanych(...)wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty kolor pod przykryciem.Wtedy lepiej rosną i serek żółty w środku się bardziej rozpuści. I gotowe podajemy na ciepło jak i na zimno z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaTakie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - sól, czosnek mielony, pieprz, - olej Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki i każdy kapelusz przekroiłam wzdłuż(...)patelnię. Smazyłam na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni kotleciki przekładam na talerzyk wyłożony ręczniczkami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło. Smacznego :) Ps. Odciętych nóżek nie wyrzucam, po zasmażeniu są doskonałe np. do jajecznicy
Kuchnia z widokiem na ogródFajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!! 1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie Jajko(...)rulon. Następnie pokroić w kawałki około 4 cm. Jeszcze raz posmarować jajkiem i posypać wybraną posypką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy najlepiej na ciepło
Jadło i czytadło