Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie
My Chcemy JeśćW samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem
Kuchnia ŁukaszaPierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi
Kuchenne aromatyWspaniały dodatek do obiadu, nie spodziewałam się takiego super efektu. Zapraszam do wypróbowania ;) Przepis pochodzi z tej strony :) Składniki: 3 duże marchewki 3
Czerwona PorzeczkaSezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę. U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów. Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak(...)domowych wypieków - klik . Poniżej przedstawiłam Wam metody na przyrządzenie kasztanów. Wypróbowałam wszystkie, ale najczęściej stosuję tą pierwszą. dowolna ilość kasztanów jadalnych Kasztany gotowane i pieczone: Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół
Di gotujePrzepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru(...)godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy
Smakowite DaniaLubicie przekąski? Kto nie lubi! Tym bardziej kiedy możemy przygotować je dosłownie w kilka minut. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybką i pyszną przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje. Składniki: - duża bagietka - 3 średnie pomidory - 125 g sera mozzarella - 2 duże łyżki masła - ząbek czosnku - bazylia - zioła prowansalskie - sól - pieprz Zaczynamy od przygotowania masła(...)odsączonymi pomidorami, dodając pieprzu i dużą łyżkę bazylii. Następnie całość nakładamy na przygotowane wcześniej kromeczki i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera - (10 - 15 minut). Najlepiej smakuje na ciepło :) Czas przygotowania: około 20 min Porcje: 18 sztuk SMACZNEGO
Związek na patelniJakiś czas temu biegając po stronach rzuciło mi się w oczy zdjęcie podobnych babeczek, jednak były one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te
Mojewlasne.plF ocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed
SzczyptaSmaQPyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)mąki i szczyptę soli, dodać całe jajko, roztopione masło, łyżkę cukru i rozpuszczone w mleku i cukrze drożdże. Uwaga - składniki nie powinny być zimne, lepiej trzymać wszystko w cieple a ciasto ładniej będzie rosło. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, a potem wyrobić ręką. Zakryć miskę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakarmelizacji. Do karmelu dodać masło - wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Do ciepłej masy karmelowej dodać masło orzechowe - wymieszać. Do miski wsypać płatki śniadaniowe oraz pozostałe dodatki. Wlać ciepłą masę karmelową. dokładnie wymieszać składniki. Przygotować kawałek papieru do pieczenia. Na papier wyłożyć masę i uformować ją w kwadrat/prostokąt. Owinąć papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Można obciążyć(...)drodze do pracy. Batoniki można schować do torebki i mieć zawsze pod ręką, czy to na zakupach, w podróży, na spacerze. Sprawdzają się doskonale, jako drugie śniadanie lub przekąska, gdy nadejdzie niespodziewana ochota na coś słodkiego. A czy zdarza Wam się jeść śniadanie w nietypowych miejscach ? Mi czasem tak ! Ale nie rezygnuję z posiłku i potrafię zjeść go w aucie
kolorowotorcikowoidealne. Zieleń sałaty i ogórka z charakterystycznym smakiem drobiowego kabanosa, a wszystko skąpane w pysznym sosie. Takie tortille możecie przygotować zarówno na kolację, drugie śniadanie do pracy, jak i przekąskę na przyjęcie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1 tortilla 2 liście sałaty 1 mały ogórek kiszony 2 kabanosy drobiowe lub drobiowo-wieprzowe 1 plaster żółtego sera np. gouda sos kebab(...)stron, aż ser zacznie się topić, a tortille nabiorą lekko złotego koloru (lekko się podpieką). Ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkidogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki w cieście to szybka, tania i smaczna przekąska, a jeśli kupicie parówki z szynki, nie będziecie mieć wyrzutów sumienia, że jecie tzw. „junk-food”. Dobry pomysł na jakiekolwiek przyjęcia lub do zagryzania podczas pracy czy wbijania kolejnego levela(...)CIASTO (10 min + 30 min na odpoczynek) do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, oregano, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodę z resztą mleka (zbyt ciepła ciecz zabije drożdże). Na początku mieszamy wszystko widelcem a później zabieramy się do brudnej roboty czyli wyrabiania rękoma. Ciasto wyrabiamy ok. 5-7 min na gładką masę, gdy ciasto
Nerds KitchenSkomponowałam kolejny przepis na wielkanocne jajka, szafranowe jajka. Jajka są pięknie żółte a do tego nafaszerowane wędzonym łososiem i majonezem domowej roboty. Uwielbiam szafran! Szafran mocno
codojedzeniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się
Di gotuje