bardzo smaczny deser - pudding z tapioki przygotowany na mleku kokosowym polany musem z mango i podany z malinami oraz borówkami. Świetne połączenie smaków ♥ Ponadto pudding będzie idealną słodką przekąska dla wegan i osób, które nie tolerują glutenu. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 3-4 porcje: pudding z tapioki 2 szklanki mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem kokosowym z puszki(...)Ewentualnie dodać ksylitol i odrobinę soku z cytryny. Lekko ugotowane mango zmiksować na gładki mus. Do szklanek/pucharków przełożyć ciepły pudding z tapioki, a następnie wylać mus z mango. Całość ozdobić malinami, borówkami i cząsteczkami świeżego mango. Podawać na ciepło. Od lewej strony: gotowanie tapioki i przygotowywanie musu z mango Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćprzywędrował do nas ze Wschodu, między innymi z Rosji i Ukrainy. Zainspirowana peanami na ich cześć wypowiedzianymi przez kolegę Artura postanowiłam i ja je przygotować. Pomidory są nie tylko wspaniałą przekąską, ale także doskonale nadają się do przygotowania zupy lub duszonych mięs. Tuż po ukiszeniu są w miarę jędrne, natomiast później po około 2 tygodniach stają się miękkie. W czasie kiedy(...)słoika. Wodę gotujemy, wsypujemy sól, mieszamy, aż się rozpuści i gorącą zalewamy pomidory, tak aby były całkowicie przykryte zalewą. Słój zamykamy i odstawiamy na ok. 7 dni w cieple miejsce (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia). Gdy fermentacja się zakończy słój chowamy do piwnicy lub spiżarki
Kulinarne przygody GatityGrillowane krewetki na ostro (ale nie tylko, marynatę można modyfikować), to świetna przekąska na letniego grilla, ale także na rozgrzewającą przekąskę zimą. Można je przygotować nie tylko latem na grillu (na tacce, chyba, że macie bardzo „gęsty” ruszt), ale też na patelni grillowej. Szybkie, proste, soczyte, ostre, słodkawe. Niezapomniane. Grillowane krewetki warto podawać z cząstkami cytryny lub limonki(...)Przygotować marynatę: w małym rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników oprócz soku z limonki. Dokładnie rozmieszać. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki. Odstawić pod przykryciem, żeby utrzymać ciepło. Osuszone krewetki doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać gill (patelnię), przygotować tacki do grillowania (lekko je natłuścić). Krewetki włożyć do marynaty na kilkanaście minut i przenosić je pojedynczo (bez nadmiaru
Pociąg Do KuchniGreckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami. Składniki 250 g fety 2 jajka pół szklanki startego parmezanu posiekana
R'n'G KitchenJuż bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Niestety
Czerwona PorzeczkaGrzanki z bundzem i pomidorami, to szybka w przygotowaniu przekąska. Może być również ciepłym śniadaniem lub kolacją. Do grzanek użyłam polskiego bundzu, można go zastąpić mozarellą lub żółtym serem. Bundz, to serek górski w smaku podobny do mozzarelli. Grzanki można podać klasycznie z ketchupem, jednak ich smak dobrze podkreśla pesto i sos balsamiczny. Przepisy na pesto bazyliowe (tutaj), pesto pietruszkowe(...)pomidora. Grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekać ok. 12 minut, aż ser rozpuści się, a brzegi grzanek lekko zrumienią. Grzanki podawać na ciepło, posmarowane pesto i sosem balsamicznym. Smacznego
Codziennik KuchennyDzisiaj mam dla Ciebie propozycję na FIT szybką i słodką przekąskę. Jeśli lubisz kokos to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Zapraszam! Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki cukru kokosowego ( może być trzcinowy, miód, syrop klonowy) aromat migdałowy szklanka wiórków kokosowych łyżka oleju kokosowego (może być masło, masło orzechowe) wiórki kokosowe do obtoczenia(...)kaszy dodaj aromat, wiórki kokosowe, olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie dla Ciebie za mało słodka dodaj płynnego słodzidła (syrop klonowy, miód) Łyżeczką nakładaj porcje i uformuj kulki (ciepłą masę). Obtocz w wiórkach kokosowych, następnie schłódź w lodówce najlepiej na całą
Mój pomysł naDzisiaj mam dla Ciebie propozycję na FIT szybką i słodką przekąskę. Jeśli lubisz kokos to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Zapraszam! Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki cukru kokosowego ( może być trzcinowy, miód, syrop klonowy) aromat migdałowy szklanka wiórków kokosowych łyżka oleju kokosowego (może być masło, masło orzechowe) wiórki kokosowe do obtoczenia(...)kaszy dodaj aromat, wiórki kokosowe, olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie dla Ciebie za mało słodka dodaj płynnego słodzidła (syrop klonowy, miód) Łyżeczką nakładaj porcje i uformuj kulki (ciepłą masę). Obtocz w wiórkach kokosowych, następnie schłódź w lodówce najlepiej na całą
Mój pomysł naCieniutkie kiełbaski owinięte delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym. Smakują zawsze i wszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę. Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze(...)WYKONANIE Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy (drożdże świeże powinny zrobi się płynne). Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki
cool and mintyKocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na
Quinoa Raz!Cześć Wam! Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was! Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami. Do przygotowania muffin potrzeba nam: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 0,5 szklanki mleka 200 ml roztopionego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia mufin'ek, ciasta powinno być około 2/3 całej objętości bibułki. Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół. Ja uwielbiam jeść je na ciepło oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Kuba GotujeKurki, kurki i jeszcze raz kurki... dzisiaj w mojej kuchni znowu kurki... ale wiecie co... jakoś nie mam ich dość :) A może podrzucicie mi jakieś
Aga w kuchniChyba zupełnie zwariowałam by w taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować
Przysmaki KarolkiJesień i zima to pory roku,kiedy szukam ciepła. Mimo, że tegoroczne lato dokuczyło mi jak nigdy dotąd, to jednak teraz troszkę brak mi słońca. Od pewnego czasu, mimo zdeklarowanemu słodyczoholizmowi, nie słodzę ani kawy, ani herbaty. Wyjątek robię dla gorących napojów z dodatkiem aromatycznych syropów. A te pasują właśnie do takiej pogody, jaką mamy teraz. Poniżej znajdziecie(...)zdjęcie wybranego syropu lub jego nazwę, a przeniesie Was bezpośrednio do przepisu. Domowy syrop imbirowy to świetny dodatek do herbaty. Przygotowując go, przy okazji można mieć pyszną słodką przekąskę, czyli kandyzowane kawałeczki imbiru. Polecam lubiącym ten specyficzny, lekko ostry imbirowy smak. Od kilku lat jest prawdziwym hitem wśród smakoszy kawy: pumpkin spice , czyli aromatyczny syrop dyniowy , z dużą ilością korzennych
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły. U mnie sprawdzają się przy(...)wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Można podawać na ciepło lub na zimno
Kuchnia MagdaLeny