polewa - 11092 przepisów (strona:342/740)

Buraczkowe ciasto czekoladowe. 142

przelewamy do sylikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 169

porcje składników w takiej samej kolejności, jak na początku (układamy warstwowo). Czosnek bardzo drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), rozsypujemy po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę polewamy olejem sezamowym, dekorujemy orzeszkami pini i pokrojonym szczypiorkiem. Nie mieszamy. Podajemy schłodzoną. Sałatka z surimi z olejem sezamowym – to lekka, prosta, szybka oraz wyjątkowo aromatyczna kolacja… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami! 142

masy śmietankę i orzechy. Gotuj ma małym ogniu przez 8 minut ciągle mieszając. Masę przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto! Daj znać co sądzisz? Jakie jest Wasze ulubione ciasto z orzechami? Zapraszam Was do polubienia mojego FanPage na Facebooku SMYKWKUCHNI! Bardzo, bardzo, bardzo Was zapraszam! Jestem

SMYKWKUCHNI
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 127

foremki i pieczenie w 180 stopniach ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wyjęciu studzicie, wykładacie na nie budyń, rozsmarowujecie równomiernie. Na budyń wykładacie gruszki i polewacie je pozostałym na dnie rondla lub patelni karmelem. Po wystudzeniu, wkładacie tartę do lodówki na kilka godzin. Można oczywiście się pospieszyć i zjeść wcześniej, ale może warto podroczyć… Smacznego! Click

GRUBY WAŁEK
Śledzie w sosie koperkowo - ogórkowym 164

paski. Ogórki kroimy w drobną kostkę.  Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i octem. Umyty koper drobno szatkujemy i razem z ogórkami dodajemy do sosu.  Śledzie polewamy sosem i  mieszamy. Wstawiamy danie do lodówki na 1-2 godz. aby całość się "przegryzła

Qchnia po prostu
Sałatka z wędzonym dorszem 176

kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym, musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki

Atlas Smaków
Kokosowe ciasto z jabłkami 137

ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto,  a potem posypujemy je wiórkami. Inspiracja tutaj

Kulinarne przygody Gatity
Racuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym 100

smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładam usmażone placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone racuchy podaję ze świeżymi owocami i polewam całość miodem lub syropem z agawy.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Dynia pieczona z szałwią,chili i serem 138

gniazda nasienne i kroimy w łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pancakes gruszkowe z czekoladą i sosem cytrynowym 146

ubijemy, aż powstanie ładna pianka ok 10 minut. Sos odstawiamy aby trochę ostygł. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy sos cytrynowy. Gotowym sosem polewamy nasze pancakes  Smacznego

Niezły Młynek
Zapiekanka z ziemniakami i warzywami 217

długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, warzywa i znów ziemniaki, polewamy sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy ok 30 minut. Zapiekanka genialnie smakuje z samymi warzywami więc mięso w tym przepisie jest zbędne ale ja dodałam bo miałam - kwestia gustu. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekana z rzodkiewką i szpinakiem 159

mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut, w przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy

sierotka maRysia w kuchni
Shish kebab 240

przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania