polewa - 11092 przepisów (strona:350/740)

Sałatka z pomarańczami w miodowo-cytrusowym sosem 202

sól biały pieprz Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Aby przygotować sos wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatę. Układamy na niej pomarańczę pokrojoną w plastry i posypujemy granatem. Smacznego

Salonik smaków
Obiad na upały - makaron z tuńczykiem na zimno (sałatka) 187

słoiczek w roli shakera). Spróbować. To sos nadaje smak potrawie. Ma być kwaśno słodko słony. W razie potrzeby dosmaczyć. Na talerzu ułożyć sałatę, makaron, tuńczyka, pomidory, paprykę, koperek. Całość polewamy przygotowanym sosem. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 154

smak pomidorów, odrobina kwasowości aromat papryki..  U mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze

kawawszklance
Russskieeee... (pierogi) 161

minut od momentu wypłynięcia. Aby się upewnić, że ciasto się ugotowało po przekrojeniu pieroga nie może być w cieście widocznej białej "kreski". Ciasto musi mieć kolor jednolity. Gotowe pierożki polewamy odłożoną wcześniej słoninką z cebulką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 163

Sernik gotowany jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow.  Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję

kawawszklance
Wiosenna sałatka z miruną 137

ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem. Składniki dressingu mieszam ze sobą, polewam sałatkę i podaję.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 129

lepka ( ok, 25 minut). W gorącym karmelu zanurzamy czereśnie, podgrzewamy chwilę, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach. Całość delikatnie studzimy. Gęstym i chłodnym karmelem z czereśniami polewamy torcik naleśnikowy. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Owsianka ze smażonymi śliwkami! 144

mango Smażone śliwki: - łyżeczka oleju kokosowego - 3 śliwki - laska cynamonu  - 2 ziarna kardamonu - łyżeczka miodu W rondelku na oleju kokosowym smażymy śliwki z przyprawami, aż się całkowicie rozpadną. Polewamy gorące na owsiankę! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pokoleniowa babka tradycyjna z rodzynkami 161

babki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Zawsze trzeba sprawdzić stan upieczenia babki. po wyjęciu patyczka musi być całkowicie suchy. Ostudzoną babkę polać polewą lub lukrem. Mniam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kasza gryczana z odrobiną twarogu i dodatkami 146

przepisem, studzę. Cebulę drobno kroję, ogórka w kosteczkę, pomidorki w ćwiartki. Na kaszę kruszę twaróg, na to wykładam cebulę, ogórka, posypuję ziarnami słonecznika. Wykładam pomidorki. Całość solę, pieprzę, polewam oliwą. Lekka sałatka gotowa :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Lunch w pracy: Sałatka z jajkiem i kremem balsamicznym 198

dużą garść mieszanki sałat. Pomidora i ogórki kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę w pół-piórka.  Mieszankę sałat posypujemy warzywami. Jajko gotujemy na twardo i kroimy na cząstki. Wszystko polewamy gotowym kremem balsamicznym. Smacznego

Taste Therapy
Rodzynkowiec 246

czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować cienko dżemem i wylać rodzynki. Ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dłużej

Ala piecze i gotuje
Sałatka z winem, gruszką i serem pleśniowym 172

Chardonnay Reserve   60/70g sera pleśniowego  1/2 malej gruszki 2 łyżki miodu  Przygotowanie: Ser pleśniowy i gruszkę kroimy w kosteczkę. Na talerz wykładamy rukolę. Polewamy winem i miodem, posypujemy gruszką i niebieskim serem. Całość podajemy w towarzystwie wina. Kolejny krok - to delektowanie się głębią smaku, tak prostej potrawy

Czarnawisienka
Sałatka z serem halloumi, figami, granatem i awokado 155

smażymy plastry sera po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojone w plastry awokado, figi oraz grillowany ser halloumi. Całość posypujemy granatem i polewamy zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 189

czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem. Ilość porcji: 30 szt. Koszt wykonania:  ok. 10 zł Czas wykonania: 1,15h Źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania