polewa - 11092 przepisów (strona:351/740)

Eger - miasto winem płynące 171

samym centrum maista. Tam znajduje się mnóstwo budek, budeczek i innych barów z jedzeniem. Nie trudno spotkać ludzi objadających się właśnie langoszem , smarowanym olejem czosnkowym i posypywany serem, czasami polewany śmietaną. Kolejne miejsce, które zdecydowanie polecam to restauracja przy Hotelu Senator w sercu starówki. Genialne wino, z tego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem

Right Behind The Kitchen
Miód pitny - dwójniak maliniak 173

wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej

Right Behind The Kitchen
Kanapki z ricottą, figą, malinami i sosem malinowym 108

soku z cytryny oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem 149

półplasterki. Przygotowane warzywa łączę  z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polewam sosem czosnkowym i sosem curry. Placki tortilli składam na jednym z końców i spinam wykałaczkami.  Do przygotowania tortilli wykorzystałam sos Kielecki czosnkowy i sos Kielecki curry, które otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowa kopuła z malti keksami 362

Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje. Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką Streetcom  wystarczy,  że zalogujesz

Wanilia i Kardamon
Ryżowe ciasteczka z lawendą 158

spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, polewą, kajmakiem

Cakes By Kejt
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 963

ćwiartki. Paprykę kroimy paski. Majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Brokuły, jajka, pomidory i paprykę wkładamy do dużej miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli 217

daktyli  Przypraw :  pieprz ziołowy  papryka wędzona kmin rzymski  kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim. Ziemniaka truflowego obieramy i kroimy w plastry. Buraka obieramy, kroimy w paski i posypujemy kardamonem. W plastry boczku

Parowar Faceta
Pita z kurczakiem i warzywami 204

pół. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Pity podgrzewamy w piekarniku tak jak podaję instrukcja na opakowaniu. Sałatę batawia, pomidorki, cebulę i ogórki polewamy sokiem z cytryny, a po wyłączeniu parowaru dokładamy do nich mięso, paprykę i pieczarki. Wszystko mieszamy. Pity kroimy i od środka smarujemy jogurtem greckim naturalnym, po czym wypełniamy środek resztą

Parowar Faceta
Hamburgery GIGANTY z wołowiny. 250

lekko przesmarowanej olejem, po 4 minuty z każdej strony, jak przewracamy na drugą stronę posypujemy solą i kładziemy ser na kotleta. Bułki smarujemy sosem hamburgerowym, kładziemy kotleta i dodatki, polewamy sosem, zamykamy drugą częścią i gotowe

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym 234

małe serowe placuszki, przypiekamy na rumiano z dwóch stron. 3. Na dużym płaskim talerzu układamy większą część sałaty, rumiane wysmażone mięso, pokrojone w połówki pomidory, dodajemy resztę sałaty i polewamy całość dressingiem czosnkowym. Do przegryzania podajemy serowe placuszki

Apetyczna babeczka
Popovers - bułeczki z jabłkami 119

nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem. Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.       SMACZNEGO

Lili w kuchni
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym 147

cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut. Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 141

oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć. W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tosty francuskie na słodko 221

tosty się nie przypaliły. Po usmażeniu tosty przełożyć na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na jeszcze ciepłe tosty układamy plasterki bananów, kiwi, posypujemy posiekanymi nerkowcami i delikatnie polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu po przygotowaniu. Przed smażeniem kolejnej porcji tostów z patelni trzeba wylać tłuszcz, umyć i osuszyć. Dodać nową porcje masła i smażyć kolejne porcje bułki. * Najlepsza jest

Ala piecze i gotuje