polewa - 11092 przepisów (strona:346/740)

Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 211

czasu do czasu mieszając. Gdy kasza jest już gotowa, wlewamy do niej chochelkę sosu grzybowego, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. 5. Na talerze wykładamy kaszę i roladki, całość polewamy grzybowym sosem i podajemy na przykład z ogórkiem kiszonym. Smacznego

My Culinary Art
SAŁATKA Z CZARNĄ RZEPĄ 191

Oliwa sok z cytryny sól miód pieprz Wszystkie składniki na sałatkę kroimy i dowolnie układamy na talerzu. Ja rzepę starłam na tarce o grubych oczkach. Robimy sos i polewamy sałatkę tuż przed podaniem

harrisa
Konfitura z żurawiny 138

żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pozostałą część żurawiny i smażymy 20 min. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Bakłażany z owczym serem i suszonymi pomidorami. 162

tego wymaga. Wszystkie składniki puszczą sok, który utworzy sos do polania gotowych bakłażanowych wałeczków. Na bakłażanowe plastry kładziemy farsz i zwijamy je w ruloniki. Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przekąska smakuję najlepiej kiedy jest jeszcze ciepła

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z kaszą jaglaną i serem. 142

smaku .Nakładać na pierogi po łyżce i sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia .Na suchej patelni prażymy słonecznik i posypujemy nim pierogi .Dodatkowo polewamy odrobiną rozpuszczonego masła

Ladylaura.
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 176

rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy. Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości kasztanów, połączone z chrupiącymi

Basia w kuchni
Pesto z pieczonej dyni 99

płatków chili (jeśli lubicie ostrzejszy smak) oliwa z oliwek extra virgin sól do smaku Przygotowanie: Dynię dzielimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwą z oliwek i układamy dynię, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż zmięknie w temperaturze 180 st. Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy plasterki czosnku, grana padano i orzechy włoskie

Moja smaczna kuchnia
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 274

smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem

Apetyt na Zielone
Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną 102

ogonek. Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Wyciskamy sok z cytryny do szklanki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wszystkie owoce i rodzynki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowanym sokiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy same lub z lodami waniliowymi (śmietankowymi). Pycha :) Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Owoce

Pyza i Surówka
Sałatka Grecka 134

sałatę i resztę warzyw . Ser feta kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy olej , dodajemy przeciśnięty przez praskę  czosnek , miód, ocet , sól i pieprz do smaku , mieszamy i polewamy sałatkę . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką 176

najprostsza zapiekanka makaronowa z  szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 634

tłuszczu (wytopi się z mięska), Doprawiamy solą, pieprzem majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, na koniec dodajemy pikantny ketchup i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną

Pelusiowa Kuchnia
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 110

teaspoon of honey and leafs from half of rosemary twig). Heat everything together until the water evaporates, turn the heat off. Teraz nakładamy wszystko na talerz. Łososia polewamy dowolną (im większą tym lepszą ;)) ilością chutney’a obok nakładamy soczewicę. Zostało najprzyjemniejsze – smacznego! Now put everything on a plate. Put as much chutney as you like (the more

Martyna Cooks
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 172

odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry. Polewamy na koniec sokiem z cytryny. Sos pomidorowy - na rozgrzaną oliwę dodajemy pomidory. Dusimy przez około 5 - 10 minut.  Przetrzyj przez sito żeby usunąć skórę. Wstaw z powrotem na patelnię i duś

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 145

jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini, łyżka marmolady pomidorowej, tofu, ponownie skarmelizowane grissini i na końcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne Emotikon smile Deser czekoladowy z serem pleśniowym Franulki Deser

Moje domowe kucharzenie