mleka tyle, żeby konsystencja naleśników była nie za rzadka. Trochę soli i oleju do środka, ponieważ smażę je na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź grzybowym. Nie jestem zwolenniczką obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej, ponieważ wchłaniają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne... ale jak kto woli
potrawyregionalnewakacjami, plażą i słońcem. Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami, owocami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje. Składniki: ( na około 8 gofrów ) 25 g masła 250 g mąki
potrawyregionalneczekolady 150g cukru pół kostki masła Czekoladę roztopiłam z masłem. Można w garnku lub w kąpieli wodnej. I odstawiłam żeby przestygła. Odlałam z masy około pół szklanki na polewę Cztery żółtka i dwa całe jajka ubiłam z połową cukru, na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam wystudzoną i roztopioną czekoladę. Z czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą
potrawyregionalnekanapek. Dzięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin
potrawyregionalneenergetycznego banana z czekoladą jabłko, rodzynki – kompozycja słodkich rodzynek i aromatycznych jabłek żurawina i pomarańcza - oryginalna propozycja, która intryguje połączeniem słodkiej żurawiny i aromatycznej pomarańczy. Z polewą o smaku białej czekolady Smacznego podgryzania
potrawyregionalnewszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu
potrawyregionalnemiękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się pobawić, to z tego ciasta
Kraina Miodem Płynąca15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą soli. 16. Wrzucam makaron i gotuję ok 5-6 minut żeby był nie za miękki. 17. Makaron wykładam na durszlak, polewam zimną wodą. 18. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. 19. Na makaron wylewam gulasz, a na górę posypuję tartym serem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiskładniki rozpuszczamy i mieszamy energicznie rózgą, do utworzenia się jednolitej masy. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut. Masę troszkę studzimy i ciepłą, ale nie gorącą, polewamy roladę. Masa powinna całkowicie zastygnąć na roladzie. Co sądzicie? Takie ciacho na poprawę nastroju jesiennego z kubkiem gorącej kawy, chyba może być? ;-)))) Dziękuję WAM za odwiedziny i za komentarze to bardzo
SMYKWKUCHNImieszając . Jak sos zgęstnieje wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem , a na koniec pieprzymy . Można podawać . Smacznego Post Makaron z sosem szpinakowym i bekonem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyKruchutkie ciasteczka które nałogowo mogę jeść. Nie dekoruje ich żadnymi polewami ponieważ najbardziej je lubię właśnie w takiej czystej postaci. Są przepyszne, a dodatek soku z cytryny sprawił że mają bardzo ciekawy smak ;) Polecam wszystkim ! Składniki na 2 blaszki 220 gr masła w temp. pokojowej 250 gr maki pszennej 50 gr maki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gr cukru pudru szczypta
Gotowanie...to proste !wypłynięcia. W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej daję 2 łyżki masła). Gotowe knedle przy pomocy cedzaka przekładamy na talerze, polewamy masełkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Smacznego
My Culinary ArtNagroda to 2 paczki Ziarenek ufundowanych przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda
Sama słodycz i szczypta chilimiąższ zmiksować. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mus z dyni i wystudzić (pół szklanki odłożyć na polewę). Do masy wbić żółtka, zmiksować i dodać przesianą, wymieszaną z proszkiem mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 3 jajka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki imbiru skórka otarta z dużej pomarańczy na polewę: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia