żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pozostałą część żurawiny i smażymy 20 min. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy. SMACZNEGO
Lili w kuchnitego wymaga. Wszystkie składniki puszczą sok, który utworzy sos do polania gotowych bakłażanowych wałeczków. Na bakłażanowe plastry kładziemy farsz i zwijamy je w ruloniki. Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przekąska smakuję najlepiej kiedy jest jeszcze ciepła
Smaki Przyprawy i Kolorysmaku .Nakładać na pierogi po łyżce i sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia .Na suchej patelni prażymy słonecznik i posypujemy nim pierogi .Dodatkowo polewamy odrobiną rozpuszczonego masła
Ladylaura.rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy. Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości kasztanów, połączone z chrupiącymi
Basia w kuchnipłatków chili (jeśli lubicie ostrzejszy smak) oliwa z oliwek extra virgin sól do smaku Przygotowanie: Dynię dzielimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwą z oliwek i układamy dynię, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż zmięknie w temperaturze 180 st. Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy plasterki czosnku, grana padano i orzechy włoskie
Moja smaczna kuchniasmaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem
Apetyt na Zieloneogonek. Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Wyciskamy sok z cytryny do szklanki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wszystkie owoce i rodzynki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowanym sokiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy same lub z lodami waniliowymi (śmietankowymi). Pycha :) Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Owoce
Pyza i Surówkasałatę i resztę warzyw . Ser feta kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy olej , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , miód, ocet , sól i pieprz do smaku , mieszamy i polewamy sałatkę . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinajprostsza zapiekanka makaronowa z szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa
Kulinarne przygody Gatitytłuszczu (wytopi się z mięska), Doprawiamy solą, pieprzem majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, na koniec dodajemy pikantny ketchup i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną
Pelusiowa Kuchniateaspoon of honey and leafs from half of rosemary twig). Heat everything together until the water evaporates, turn the heat off. Teraz nakładamy wszystko na talerz. Łososia polewamy dowolną (im większą tym lepszą ;)) ilością chutney’a obok nakładamy soczewicę. Zostało najprzyjemniejsze – smacznego! Now put everything on a plate. Put as much chutney as you like (the more
Martyna Cooksodstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry. Polewamy na koniec sokiem z cytryny. Sos pomidorowy - na rozgrzaną oliwę dodajemy pomidory. Dusimy przez około 5 - 10 minut. Przetrzyj przez sito żeby usunąć skórę. Wstaw z powrotem na patelnię i duś
Gotowanie, czyli hobby dla każdegojednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini, łyżka marmolady pomidorowej, tofu, ponownie skarmelizowane grissini i na końcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne Emotikon smile Deser czekoladowy z serem pleśniowym Franulki Deser
Moje domowe kucharzenienią ciemną- kakaową. Keks mojej mamy Keks mojej mamy Keks mojej mamy Cisto pieczemy ok. 40 min w 180 st C. Keksa można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową ale sam jest równie pyszny. Keks mojej mamy
Pyza i Surówkapatelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem! voilà! Smacznego
Ania i Marcin gotują