polewa - 11092 przepisów (strona:331/740)

Glazurowane marchewki 106

pokrywkę, ogień zwiększamy i gotujemy do momentu, gdy marchewki zupełnie zmiękną. W tym czasie pomarańczowo-maślano-miodowy sos powinien częściowo odparować i trochę zgęstnieć. Ugotowane marchewki przekładamy na półmisek, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Tak przygotowane marchewki stanowią świetny dodatek do wszelkich pieczonych, smażonych i duszonych mięs. Smacznego

MyCookBook.pl
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 156

się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier:   400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej

Niespełnione zdolności kulinarne
Miseczki na sałatkę 361

świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy.  Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda

Lawendowe Niebo
Pierniczki drożdżowe 315

jeden z pierników - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić - można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego - pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce

Smakołyki Bereniki
#6 Mleczne risotto z płonącymi gruszkami czyli wariacja na temat ryżu z jabłkami 119

minut podsmażamy gruszki, mieszając aby każdy kawałek był pokryty karmelem. Wyłączamy gaz, na patelnię wlewamy rum i podpalamy. Po wypaleniu alkoholu przekładamy gruszki do miseczki, na nie wykładamy ryż, polewamy resztą karmelu i posypujemy startą czekoladą. SMACZNEGO! :)   Rady:  Dodatek mleka skondensowanego, moim zdaniem, sprawia, że ryż jest jeszcze bardziej mleczny i ma świetną konsystencję. Cynamonu dodajemy naprawdę

Kuchnia w szuwarach
#20 Wybuchowa sałatka z łososiem 138

układamy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już w plastrach wystarczy porwać w palcach na kawałki wielkości kawałków sałaty). Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę. Na końcu gotowe danie posypujemy ziarnami granatu

Kuchnia w szuwarach
Odchudzona strucla orzechowo - cynamonowa 137

pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można polać lukrem lub polewą

Apetyczna babeczka
Piernik staropolski z bakaliami 461

Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO

Anioły w kuchni
Ciasto "Orzech Włoski" 192

czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, udekorować ciasto rozpuszczoną białą czekoladą i orzechami. Smacznego !    Inspiracja: Pani Tereska

Nastoletnie Wypiekanie
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 209

folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy ok. 40 min. w 190°C, 10 min. przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki przed podaniem polewamy roztopionym, gorącym masłem. Rada: Farsz doprawiamy na samym końcu, ma być wyrazisty, lekko ostry.    Jeśli ktoś lubi z sosem, może do nich przygotować swój ulubiony. Ja wolę czuć

Moniki Smakołyki
Śledzie pod pierzynką 167

Układamy je w płaskim naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka i cebulę kroimy w kostkę i układamy na śledziach. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy nasze śledzie.   Na wierzch sypiemy koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki dokładnie się połączyły.   Najlepiej smakują następnego dnia.   Smacznego

Passion of Cooking
Potrawka z kurczaka w białym sosie 235

mieszając, żeby sos się nie zwarzył. Dorzucić mięso i warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Gdy ryż będzie gotowy polewamy go gorącą potrawką. Potrawka z kurczaka z białym sosem najlepiej smakuje z marchewką z groszkiem. Posypywać natką pietruszki. Post Potrawka z kurczaka w białym sosie pojawił się poraz pierwszy

Pociąg Do Kuchni
Udko duszone z brukselką i zapiekane ziemniaki 154

Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka by się ogrzały i nieco zapiekły. Podawać porcje ziemniaków, udko i polewać obficie zielonym sosem

Gotowanie jest łatwe
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 164

burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam wszystko sokiem z cytryny i małą ilością oliwy. Posypuję startą skórką.  Gotowe

Bike By Life
Brukselka i brokuły w sosie curry 191

minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w  osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem . Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami .  Smacznego

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania