polewa - 11092 przepisów (strona:325/740)

CIASTO PIERNIKOWO – PTYSIOWE Z MASĄ WANILIOWĄ 136

dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową

Ciastka - domowe słodkości
Bazarek Smakoszy :) 170

glikemicznym, co sprawia, że świetnie nadaje się do diety diabetyków czy osób stosujących diety niskokaloryczne. Charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem. Dzięki poręcznej i bardzo praktycznej butelki można nim swobodnie polewać potrawy, lody, gofry, placuszki, a jako dobry rozpuszczalnik w płynach użyć do koktajli, napojów, deserów.  MASŁO GHEE  To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy

Zdrowie na języku :P
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 96

środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 189

przepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może

Gotowanie-uk
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 150

dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Sałatka grecka 131

składniki razem i dodaję do nich sos winegret Knorr. Sos przygotowuje się tak: 3 łyżki zimnej wody i 3 łyżki oleju i do tego wsypuje się sos. Gotowym sosem polewam sałatkę. :))) Podsumowanie: Ponieważ sałaty nie użyjemy całej na jedna sałatkę jak również i sera feta ja używam tylko 1/3 całości podam tylko szacunkowy koszt potrawy a wynosi

Tanio smacznie i prosto
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 142

przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
Szynka wieprzowa 160

Dzięki temu całemu zabiegowi mięso jest idealnie kruche mięciutkie rozpływa się w ustach. Ja najczęściej po 2 dniach wyjmuje mięso z zalewy, płucze pod zimną wodą, wycieram do sucha polewam olejem dokładnie go rozsmarowuje, obsypuje papryka, przyprawą kebab/gyros, odrobiną pieprzu.Przyprawy wcieram dokładnie w mięso. Na samym końcu obsypuje spód mięsa majerankiem i tymiankiem, przewracam i to samo robię z wierchu

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 151

strony skóry, jak rybka zmieni kolor na jaśniejszy do połowy przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy do uzyskania charakterystycznych dla grillowania prążków. Uparowane warzywa przekładamy na talerz polewamy sosem jogurtowo ziołowym obok układamy rybę i skrapiamy ją pietruszkowym pesto

Piekielna Kuchnia Pati
Kaszanka inaczej 186

plasterki jabłka, i tak aż do końca foremki. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do śmietany dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy starty cheddar, mieszamy i gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy zapiekankę na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy serem wędzonym i wstawiamy do momentu jak ser ładnie się rozpuści

Piekielna Kuchnia Pati
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 178

Gotowe ciasteczka zdejmujemy z blaszki i wykładamy na papier do pieczenia, aby wystygły. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą czekoladą polewamy pierniczki. Czekamy, aż czekolada zastygnie. Wtedy delikatnie przekładamy ciasteczka do metalowej puszki i odstawiamy w chłodne miejsce. Miłego pierniczenia

W kuchni Katie
Pierogi ruskie 170

będzie bardziej elastyczne. Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Hamburger z łososiem i sosem tzatziki 213

lekko podpiekamy również na patelni.  Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.  Na podpieczone bułki układamy kotlety, posypujemy sałatą i polewamy sosem tzatziki.  www.mojpieknystol.pl

Czarnawisienka
Karp w galarecie 169

nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść

Smaki Ewy
Makowiec - ciasto drożdżowe 229

ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.  4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania