polewa - 11092 przepisów (strona:319/740)

Hummus klasyczny - pasta z ciecierzycy 138

miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę (im dłużej miksujemy, tym hummus będzie bardziej delikatn y i kremowy). Możemy dodać odrobinę wody, by hummus był mniej gęsty. Polewamy oliwą, posypujemy zatarem, ugotowaną lub pieczoną ciecierzycą i zajadamy. Smaczn

Be Fit Be Strong
Zupa cebulowa z grzankami 115

estragonem. Po osiągnięciu odpowiedniego koloru cebuli, dodajemy bulion. Dusimy ok 20 min (do miękkości cebuli). Doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki Kajzerkę kroimy na kromeczki. Każdą kromkę nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą. Na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-cebulowa-z-grzankami/ BosowKuchni Artykuł Zupa cebulowa z grzankami pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Prawie grecka sałatka z miodowym winegretem 114

kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy.  W szklance łączymy wszystkie składniki na sos. Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać

Piekielna Kuchnia Pati
Piernik z wiśniową galaretką. 150

wierzchem piernika. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin do lodówki. Piernik wykładamy z formy "do góry nogami". Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy na całości, a następnie obrzucamy posypką. Piernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

Symfonia smakowa
Migdałowy krem jaglany z sosem z czarnej porzeczki. Doskonale rozgrzewa i syci. Wegański. 155

syropu z agawy) Przygotowanie sosu:  W rondelku rozpuszczamy miód, wsypujemy czarne porzeczki i gotujemy do rozmrożenia i popękania porzeczek. Jeśli sos jest za gęsty można podlać odrobiną wody. Polewamy sosem krem. Smacznego

Naturalna Kuchnia
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 157

Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka jogurtowo cytrynowa z malinami 139

pozostanie na nim ciasto. To musicie przedłużyć czas pieczenia o kolejne kilka minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z blaszki i postawić na raszkach. Jak już jest zimne polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Thermomix- założyć motylek, do naczynia miksującego dodać – masło, cukier, jajka, szczyptę soli, czas 1.30 minuty, obroty 3 – zdjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia,zmielone

Kuchnia Pokoleń
Szybkie hot dogi 161

liścia sałaty (można też cały) po obu stronach układamy plastry ogórków, smarujemy je majonezem, kładziemy na środku  podgrzaną parówkę, pomiędzy nią a ogórkami układamy plastry cebuli, na wierzchu polewamy parówkę keczupem. Zjadamy szybko dopóki jest ciepłe :) Smacznego

Co na wege obiad?
Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy 111

małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wkładamy do niego przesmażone  jabłka, mieszamy. Upieczone piersi kroimy w plastry, układamy na talerzu, okładamy jabłkami i cebulą, polewamy sosem

Kulinarne przygody Gatity
Kluseczki z bryndzą - haluszki 121

Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju   Wysmażonym boczkiem i cebulą polewamy kluseczki. Posypujemy  bryndzą.  SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Indyk po brazylijsku 198

stopni. Później nie zmieniając temperatury(co zapobiega wyschnięciu mięsa) pieczemy przez następne 1,5 godziny, tym razem bez przykrywki, nie zapominając obracać mięsa od czasu do czasu i polewać go sosem własnym. Gotowe! Ps. Jeszcze pyszniejszy jest oczywiście z konfiturą z borówek czy żurawiną

Smaki Brazylii
Talarki ziemniaczane z pesto 117

Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube talarki. Polewamy olejem, lekko solimy i pieprzymy. Oprószamy też startym czosnkiem (ja dodałam pół ząbka czosnku) i wkładamy do piekarnika na 15 minut 200 stopni. Jak ziemniaczki się już zapieką wyjmujemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Biszkopt czekoladowy z jabłkami 178

biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki z ciemnej czekolady. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Biszkopt czekoladowy z jabłkami

Pyza i Surówka
PIEROGI Z MIĘSEM 133

chwili aż będzie jednolite. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy odpowiednie krążki. Nakładamy na krążek farsz i dokładnie zlepiamy.Gotujemy w osolonej wodzie ok 7 minut. W zależności od gustu polewamy wytopionym boczkiem lub roztopionym masłem z cebulką

harrisa
LASAGNE BOLOGNESE 128

solą i gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do żaroodpornego naczynia wykładamy trochę sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Na płatach  rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie polewamy, odrobinę sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Powtarzamy jeszcze 3 lub 4 krotnie. Na górne płaty wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wykładamy do piekarnika

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania