polewa - 11092 przepisów (strona:321/740)

Jabłecznik z całymi jabłkami 233

nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy  cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi

My simple kitchen
Bardzo czekoladowy tofurnik na spodzie z nerkowców - czyli sernik z tofu 252

miksujemy do całkowitego ich połączenia oraz gładkiej konsystencji. Całość przekładamy na schłodzony spód i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 2h, by agar ściągnął nam całą masę. Składniki na polewę: - 125ml mleka sojowego - 40-50g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka kakao - 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej *opcjonalnie: wiórki kokosowe W rondelku lub w kąpieli wodnej roztapiamy połamaną na małe kawałki

Be Fit Be Strong
Pieczone ziemniaki z tymiankiem 977

myjemy, obieramy - osuszamy i kroimy w cieńkie plastry. Masło rozpuszczamy i mieszamy z oliwą. Nagrzewamy piekarnik w temp 190C. "Pędzlujemy" naczynie żaroodporne. Wykładamy ziemniakami. Solimy, dodajemy pieprzu i czosnku. Polewamy masłem. Wkładamy do piekarnika na 50 min. Cebulę kroimy w piórka.  Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Wyciagamy  ziemniaki, między talarki ziemniaków wkładamy

Smaki Edyty
Kotlety z brokuła i kaszy kukurydzianej 201

wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci całej wody. Brokuła myjemy,  dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli. Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów

Weganka gotuje
Schab gotowany w mleku 246

małym ogniu. Schab wyjmujemy z sos mlecznego, przecedzamy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąka rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Schab przekładamy do sosu. Przed podaniem kroimy w plastry, polewamy sosem

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowe ciasto z buraka 193

papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Owocowe wspomnienie lata - Chia z owocami 210

wrzucamy do garnuszka, dolewamy 2 łyżki wody i mieszając od czasu do czasu, czekamy aż owoce się rozpadną i stworzą pyszny sos. Przygotowane dzień wcześniej chia wyjmujemy z lodówki, polewamy sosem owocowym, ozdabiamy świeżymi owocami i miętą. A jaki jest Twój sposób na odczarowanie zimy?  Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
Roladki schabowe i kluski śląskie 174

uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Kluski śląskie Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki

Smakołyki Asi
Babka cytrynowa 176

białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 137

razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami

Smakołyki Asi
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 205

chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania

Bazując na smaku
jabłka pieczone z płatkami owsianymi 152

łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu wykonanie: Jabłka myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Płatki owsiane mieszamy z cynamonem oraz rodzynkami i taką mieszanką napełniamy jabłka. Wierzch posypujemy migdałami i polewamy miodem. Całość zapiekamy przez

Domowy Smak Jedzenia
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 161

teaspoon of honey and leafs from half of rosemary twig). Heat everything together until the water evaporates, turn the heat off. Teraz nakładamy wszystko na talerz. Łososia polewamy dowolną (im większą tym lepszą ;)) ilością chutney’a obok nakładamy soczewicę. Zostało najprzyjemniejsze – smacznego! Now put everything on a plate. Put as much chutney as you like (the more

Martyna Cooks
Ciasto marchewkowe 304

jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm , dlatego jest takie wysokie

Smakołyki Bereniki
Trifle z jabłkami i karmelem 193

Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć t artę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z polewą karmelową . Wszystko w związku z poszukiwaniem idealnego przepisu na karmel i metody jego przygotowania. Udało mi się w końcu to osiągnąć i spieszę wobec tego z przepisem na pyszny deser jabłkowo

Wiem co jem