polewa - 11092 przepisów (strona:318/740)

Rozgrzewająca zupa z pieczonym czosnkiem i mleczkiem kokosowym 110

główki czosnku 1 małe mleczko kokosowe 1 łyżka oliwy 2 łyżki majeranek suszony sól ziołowa, pieprz grzanki Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach polewamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą ziołową i zapiekamy przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu obieramy i rozdrabniamy widelcem (czosnek jest bardzo miękki) i dodajemy do wywaru warzywnego wraz

Łycha smaków
Tort makaronowy 113

następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe.  Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym. Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi

Łycha smaków
Caprese z buraczków, mozzarelli i bazylii 112

plasterki zalewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól. Najlepiej pozostawić plasterki buraka w zalewie na min. 1 godzinę. Na talerzu układamy plasterki zamarynowanych buraczków na przemian z mozzarellą, całość polewamy marynatą (która pozostała z buraczków), posypujemy pieprzem, solą i dekorujemy bazylią

Łycha smaków
Zapiekane buraki z kozim serem 132

pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie układamy pokrojony w plasterki ser kozi, posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 180 st przez ok. 15 min. Całość polewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól

Łycha smaków
Wegetariańskie szaszłyki 127

kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny.  Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została i grillujemy

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 106

przez ok. 20 min.  Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi

Łycha smaków
Sałatka z kulkami z fety bazylią i suszonymi pomidorami 124

oliwek  ocet balsamiczny  pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt).  Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy.  Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety

Łycha smaków
Szaszłyki z dorsza 117

nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy olej kokosowy, plastry cytryny i pieczemy przez ok. 20 min. Następnie rybę polewamy cienko pokrojonym koperkiem i oliwą

Łycha smaków
Sałatka z zapieczonymi szparagami, bobem i jakiem w koszulce 113

lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę.  Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami, serem pleśniowym i pesto z botwinki 109

łyżek oliwy z oliwek  pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika

Łycha smaków
Truskawki z cynamonowym miodem i kolorowym pieprzem 87

Truskawki dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. W naczyniu mieszamy miód ze świeżo startym cynamonem. W  naczyniu układamy tryskawki z melisą posypujemy pieprzem (startym i w kulkach). Całość polewamy cynamonowym miodem mniammmmm

Łycha smaków
Małże z czosnkiem i natką pietruszki 63

Dodajemy oliwę posiekany czosnek z pietruszką i dusimy do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (jeśli jakieś się nie otworzą, to należny je wyrzucić). Przekładamy do miski polewamy oliwą z czosnkiem i pietruszką i wsuwamy z chlebkiem

Łycha smaków
Zapiekana dynia i buraczki z serem kozim 100

dynia  6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i kroimy w talarki polewamy oliwą, solimy, pieprzy, posypujemy świeżymi ziołami i zapiekamy przez ok 1 godz. Następnie dokładamy pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min.  Ser kozi

Łycha smaków
Sałatka z figami 95

balsamiczny 100 g sera koziego pieprz, sól Przygotowanie: szpinak dokładnie myjemy i przekładamy do miseczki, figi kroimy w ósemki, kruszymy ser kozi posypujemy pieprzem, solą i płatkami migdałów. całość polewamy octem balsamicznym i nic do szczęścia już nie potrzebujemy

Łycha smaków
Szwedzkie zapiekane ziemniaki Hasselback 382

więcej niż połowy w paseczki (najlepiej najcieńsze). Przygotowane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą i czosnkiem oraz przyprawiamy. Na koniec polewamy oliwą i pieczemy przez 35 minut

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania