polewa - 11092 przepisów (strona:323/740)

Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) 168

być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki w polewie pomarańczowej

Di gotuje
Pieczeń z szynki szpikowana 184

obłożyłem wiórkami masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem. Na półmisku udekorowałem, rozmarynem, kisielem żurawinowym i czosnkiem marynowanym

R'n'G Kitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 278

liściowe. Farsz nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki. Opcjonalnie można zjeść gołąbki w sosie własnym. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
5 wypieków świątecznych, które przygotujecie na ostatnią chwilę. 175

przygotowanie potrzebujcie maksymalnie około 1-1,5 h. Więcej świątecznych inspiracji znajdziecie tutaj . 1. Świąteczny daktylowiec. 2. Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie. 3. Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 4. Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 5. Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki. Życzę Wam radosnych, spokojnych, magicznych

Słodkie okruszki
Pierniczki alpejskie 180

odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie formujemy kulki zwilżonymi rękoma, gdyż ciasto będzie klejące. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy roztopioną gorzką czekoladą

Aga w kuchni
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 234

cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto

Karo in the Kitchen
Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę, bez masła, jajek i miodu 133

keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 45-60 minut w temperaturze 175 stopni, przed wyjęciem sprawdzamy wbijając patyczek w środek piernika czy jest suchy. Po wystygnięciu można polać polewą (ja rozpuściłam czekoladę i polałam nią piernik)  Przepis pochodzi z blogu taste& bake i jest dostępny tutaj

zdrowa vege kuchnia
Sos grzybowy 123

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 147

jego wielkości). Pierogi gotujemy przez 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Na patelni smażymy posiekaną cebulką, czosnek i szynkę parmeńską. Przed podaniem pierogi posypujemy przesmażoną zawartością patelni i polewamy pozostałym tłuszczem. Pierogi podałam z kompotem z suszu , który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram

Mango Papaja
Piernik na porterze 155

Zapach korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo polałam polewą z dodatkiem porteru. Ten piernik jest wilgotny, słodki i miękki jak puch. Z czekoladą…o tak, same sobre rzeczy w tym pierniku. Uwielbiam takie rozpływające się w ustach ciasto ! Jest

codojedzenia
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia 140

zakrycia śledzia   Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł

Różowa kuchnia
tureckie półksiężyce 242

przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto makowo-kokosowe 603

Przykrywamy ją drugą częścią ciasta, którą nasączamy resztą pozostałego płynu. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem (czekoladę i masło umieszczamy w naczyniu jednocześnie). Jeszcze ciepłą czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi (ilość według uznania). Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

MyCookBook.pl
Makowiec drożdżowy 128

rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania