polewa - 11092 przepisów (strona:328/740)

Keks świąteczny z bakaliami 178

ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam!  Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Nastoletnie Wypiekanie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 143

sojowy otręby pszenne i owsiane w stosunku 1:1 - 4 łyżki Tofu kroimy w kawałki podłużne na grubość maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do miseczki. Całość polewamy sosem sojowym, przyprawiamy w zależności od upodobań. Po wymieszaniu zostawiamy, aby nabrało smaku. Marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na dużych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w małą kosteczkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernikowe tiramisu 135

łyżkę likieru migdałowego Amaretto. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy krótko mikserem. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy pucharki/szklanki/kieliszki. Na dno każdego z nich wsypujemy trochę rozdrobnionego piernika, polewamy go ok. 2-3 łyżeczkami kawy z dodatkiem likieru. Następnie nakładamy warstwę śmietany z mascarpone, którą przykrywamy piernikiem (nasączonym kawą), a ten z kolei ponownie masą śmietanowo-serową. Powinniśmy zrobić

MyCookBook.pl
Sernik bez pieczenia, idealny na Boże Narodzenie 198

drugiej części rozsmarowałam na drugiej warstwie herbatników. Rękoma składałam do środka każdą część. Docisnęłam porządnie folią aluminiowa i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.  Przygotowanie polewy: Rozpuściłam czekoladę w rondelku z mlekiem lekko przestudzoną polałam ciasto gdy przestygła zrobiłam lukier z cukru pudru i mleka,  udekorowałam na wierzchu dodatkowo. Wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia

Różowa kuchnia
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 128

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe

karmelowy
Drożdżowa strucla makowa 158

ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei. Zimną struclę polewamy czerwonym lukrem i dekorujemy śnieżynkami. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ekspresowe pierniczki – wegańskie i bezglutenowe. 108

proporcje mąki, reszta została zmodyfikowana (książkowy przepis nie był wegański). Mam nadzieje, że moje pierniczki sprawią, że Wasze święta będą chociaż odrobine zdrowsze! ; ) PS. Niebawem podzielę się z Wami polewą karobową! Muszę ją jeszcze nieco dopracować ; ). Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki skrobii z tapioki szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowgo 1 łyżka stewii z eytrytolem 2 łyżki melasy

Fill The Bowl
#29 Pierniczki idealne 139

znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości

Kuchnia w szuwarach
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 137

sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  lekko zbrązowieją. Usmażone placki przekładamy na talerze, polewamy odrobiną miodu i podajemy

Miód i pieprz
Mini eklerki z bitą śmietaną 162

śmietanki 30-36%  1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość ponownie postawić na ogień i podgrzewać (cały czas mieszając

Di gotuje
Serniczki bananowe z syropem klonowym 181

temperaturze 150*C przez 35 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem polecam polać je syropem klonowym, ale jeżeli takowego nie macie to się nie przejmujcie- same, bez polewy też są przepyszne. Kaloryczność: Wszystkie serniczki mają 1510 kalorii, a jeden ma 85 kalorii

Moja Micha
Schab z kością w marynacie musztardowej. 135

każdej strony. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą dobę. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (ok. 5 mm) i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz. 10 minut.  Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając

Moje-pitraszenie
Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 102

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej piecz kolejne 10 minut. Sprawdz wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone. Zrób polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Na zdrówko

Z Kuchni Do Kuchni
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 137

dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce do utartych wcześniej składników. Ponownie ucieramy do połączenia. Na sam koniec wlewamy śmietanę i ucieramy krótką chwilę. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wylewamy wcześniej przygotowane ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy jabłka, na jabłka

Made By Mom And Son
Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem. 214

żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.   Smacznego

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania