polewa - 11092 przepisów (strona:310/740)

Sałatka z soczystym kurczakiem 112

talerz, pomidory kroimy na cząstki, układamy na talerzu. Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i również wkładamy na talerz. Wyjętą pierś kroimy na paski, układamy na sałacie i całość polewamy przygotowanym wcześniej dipem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Grysikowe ciasto z mascarpone 130

minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Ciastka ponczowe 104

temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym 128

stron. Sos wiśniowy: Dżem mieszamy z mąka ziemniaczaną. Śmietaną ubijamy i dodajemy do dżemu, wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy cały czas mieszając. Gorącym sosem polewamy przygotowane racuszki.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Baklava 136

dołu(ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem). Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na pięć minut i polewamy syropem. Podajemy, gdy ostygnie najlepiej dopiero na drugi dzień.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Placuszki karmelowe z sosem waniliowym 117

dodajemy do masy. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na średnim ogniu. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem waniliowym. Sos waniliowy Składniki: - 1 laska wanilii - 500 ml śmietany kremówki - 0,5 łyżki masła Przygotowanie: Masło roztapiamy w garnku, dodajemy śmietankę, laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nożem ziarenka

Kulinarne życie
Cannelloni pod beszamelem 157

jeszcze mleka. Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rurki cannelloni faszerujemy mięsem i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej połową sosu beszamelowego. Gotowe cannelloni polewamy resztą beszamelu. Całość zapiekamy w temperaturze około 185 stopni przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do około 150 stopni, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut

Jacob Tastes
Owsianka z jagodami i jogurtem 136

łyżeczki miodu 3 łyżeczki jogurtu naturalnego Płatki umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut.  Jagody miksujemy z jogurtem i miodem. Polewamy owsiankę i podajemy. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
PIETRUSZKOWE KOPYTKA 118

posiekanej pietruszki lub koperku masło do polania sól woda Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy obydwie mąki, pietruszkę i jajko. Zagniatamy ciasto i robimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie, polewamy roztopionym masłem

harrisa
Kluski Śląskie - gumowe 317

Wyrabiamy ciasto i formujemy kulki. Można dla tradycji zrobić przysłowiową dziurkę na sos :) Do gotującej się osolonej wody, wrzucamy kluski. Kiedy woda się zagotuje, a kluski odejdą od dna, polewamy je zimną wodą. Zmniejszamy palnik i gotujemy nasze kluski aż podwoją swoją objętość i będą pulchne, mieszając od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. No i gotowe :) Są to moje

W Moim Magicznym Domu
Kilka pomysłów na... 150

dyniową i pure *na dole posmarowane pure dyniowym  pieczone "pierogi" z farszem z ciecierzycy i suszonych pomidorów z camembertem  Pieczony kawowy jagielnik, na spodzie lekko orzechowym i polewą czekoladową (vegan

More food, love and dreams
Sałatka toskańska 451

lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy kurczaka oraz pomidory i paprykę, polewamy dressingiem tysiąca wysp, posypujemy prażonymi ziarnami

Bajeczna Kuchnia
Mielonka wieprzowa z szynkowara 125

gotujemy na małym ogniu 120 minut od momentu zagotowania w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki na noc. Szynkowar otwieramy, przekręcamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, mięso samo powinno się wysunąć

Bajeczna Kuchnia
Panna cota waniliowa z malinami 124

się zagotuje. 3. Do śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia. 5. Maliny rozgniatamy widelcem. 6. Deser panna cota polewamy musem malinowym. Panna cota jest bogata w: - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości, - witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: \ Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gruszka w sosie malinowym 113

pół i wydrążamy gniazda nasienne. 2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem. 3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min. 4. Rozgniatamy maliny widelcem. 5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym. Gruszki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu, - potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania