polewa - 11092 przepisów (strona:305/740)

Sałatka toskańska 459

lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy kurczaka oraz pomidory i paprykę, polewamy dressingiem tysiąca wysp, posypujemy prażonymi ziarnami

Bajeczna Kuchnia
Mielonka wieprzowa z szynkowara 133

gotujemy na małym ogniu 120 minut od momentu zagotowania w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki na noc. Szynkowar otwieramy, przekręcamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, mięso samo powinno się wysunąć

Bajeczna Kuchnia
Panna cota waniliowa z malinami 137

się zagotuje. 3. Do śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia. 5. Maliny rozgniatamy widelcem. 6. Deser panna cota polewamy musem malinowym. Panna cota jest bogata w: - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości, - witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: \ Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gruszka w sosie malinowym 125

pół i wydrążamy gniazda nasienne. 2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem. 3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min. 4. Rozgniatamy maliny widelcem. 5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym. Gruszki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu, - potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z brokułami 340

kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika. 6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika. Sałatka jest bogata w: - glutation (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasiona słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z tuńczykiem i grzankami 162

kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z truskawkami 155

łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z ciecierzycą 161

Sposób przygotowania 1. Rukolę układamy na talerzu. 2. Kroimy paprykę w kostkę. 3. Przekrawamy pomidorki i ogórki na pół. 4. Warzywa i odsączoną ciecierzycę układamy na rukoli. 5. Całość polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Sałatka z ciecierzycą jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem, - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kinder kanapka/Mleczna kanapka w wersji fit 448

ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach  6x10,5 cm: ciasto: puszka białej fasoli (240g po odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko

Fabryka pomysłów
Cytrynowy pstrąg smażony na maśle 215

mąki sól, pieprz 1. Pstrąga oczyszczamy, kroimy w dzwonki.  2. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dokładnie nacieramy nią rybę (również wewnątrz), sok wyciskamy i polewamy nim pstrąga. Zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu. 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki pstrąga dokładnie obtaczamy w mące, smażymy do zarumienienia

Szefowa kuchni
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 154

kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą

Z Majeczką w kuchni
Tostowe babeczki 125

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowy poziom). Pieczemy do ścięcia masy jajecznej. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do lekkiego przestudzenia. Po czym delikatnie wyjmujemy tostowe babeczki. Każdą polewamy ulubionym sosem, np. andaluzyjskim i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Kopytka ze szpinakiem 168

Podczas krojenia kształt lekko się spłaszczy, należy go delikatnie poprawić palcami. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, ok. 1 min do momentu wypłynięcia. Czas gotowania zależy od ich grubości. Kopytka polewamy roztopionym masłem, posypujemy pieprzem i zieloną pietruszką. Rada: kopytka gotujemy porcjami, wkładamy je na płasko, tylko tyle ile się zmieści na dnie garna, im szersze dno tym więcej się zmieści

Moniki Smakołyki
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 195

piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość odparuje i pozostanie ok. 1/3 płynu. Studzimy sos. Gdy tarta się upiecze, polewamy nim delikatnie gruszki. Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem pochodzi

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania