polewa - 11092 przepisów (strona:299/740)

Jajko w koszulce i przepis na fajne śniadanie - wersja dla opornych 118

połówkę awokado. Ugotowane jajko delikatnie wyciągamy z woreczka i wkładamy do awokado. Białko nacinamy i pozwalamy żółtku wypłynąć. Jogurt mieszamy z pociętą natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy jajko i awokado

Gotowanie i blogowanie
Makowiec z kajmakiem i skórką pomarańczową 142

kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany – i polewamy nim ostudzone ciasto. Posypujemy wierzch startą skórką z pomarańczy i suszoną żurawiną. Ciasto chłodzimy przez 3 godziny w lodówce

Gotowanie i blogowanie
Ciasto W-Z tylko kremu mi zabrakło... 155

nasączamy go resztą ponczu. Lekko dociskamy.  W rondelku podgrzewamy 200g kremówki, dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (użyłam z orzeszkami) i mieszamy do uzyskania gładkiej czekolady. Ciasto oblewamy przygotowaną polewą czekoladową, wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach dekorujemy wierzch ciasta małymi różyczkami, wkładamy ponownie do lodówki na około 4 godziny. Najlepiej na całą

Gotowanie i blogowanie
Moje czekoladowe wspomnienie 146

czekolady, pocięty na kawałki, oblany czekoladą i posypany wiórkami kokosowymi to dziś moje ulubione ciasto. Na myśl o czekoladowym wspomnieniu, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. Czekoladowo-kakaowo-pomarańczowy murzynek z polewą z czekolady i obtoczony we wiórkach kokosowych. Takie pyszne kostki widzicie dziś na zdjęciach, sesji doczekały się tylko dwie. Ciasto-kostka smakuje obłędnie, pachnie czekoladą i pomarańczą. Miło wrócić

Gotowanie i blogowanie
Pappardelle z łososiem i rukolą 126

stron na złoto. Zmniejszamy ogień do najmniejszego, dodajemy na patelnię kremówkę, rukolę i smażymy, aż sos zgęstnieje a łosoś będzie gotowy - około 5-7 minut.  Gotowym sosem polewamy makaron, układamy kawałki łososia

Gotowanie i blogowanie
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 95

patelnię, smażymy aż parma będzie rumiana. Wlewamy kremówkę, doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję sosu, dodajemy kilka kostek sera i połamane orzechy włoskie

Gotowanie i blogowanie
Niedzielna rozpusta 130

ciepłym mlekiem, po 10 minutach dodaję żółtka, miód i rozgniecionego banana. Po zmieszaniu dodaję delikatnie do białek. Smażę z obu stron kilka minut. Serek biały mieszam dokładnie z jogurtem. Polewam gotowy omlet, dodając ulubione owoce, ja zblendowałam truskawki

Bike By Life
Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami 199

koniec dodajemy ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy cienką warstwę sosu.  Farszem nadziewamy cannelloni (dość ściśle, aby wypełnić całość). Układamy ściśle w naczyniu. Całość polewamy pozostałą częścią sosu. Na wierzch posypujemy startym serem grana padano. Zapiekamy przez 30 minut w temp. 180 st. C  Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 190

wykładamy je cebulą. Szynkę wyjmujemy z marynaty i lekko odciskamy z płynu. Całe mięso pokrywamy miodem z przyprawami (zostawiamy ok. 2 łyżek), a następnie układamy na cebuli. Z wierzchu polewamy resztą sosu i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika ustawionego na program z termoobiegiem (jeśli nie mamy termoobiegu, zwiększamy temperaturę do 220 stopni C) i pieczemy

Ratunku obiad
Bezglutenowa granola piernikowa, z jabłkiem lub pomarańczą. 124

kostkę i mieszamy z resztą granoli. Granolę równomiernie rozkładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na ok. godziny (aż do zarumienienia) mieszając co 10-20 minut. W połowie pieczenia polewamy granolę 2 łyżkami oleju kokosowego i łyżką melasy karobowej. Pod koniec pieczenia można dodać kawałki gorzkiej czekolady. Zostawiamy do ostygnięcia. Trzymamy w lodówce. Artykuł Bezglutenowa granola piernikowa, z jabłkiem lub pomarańczą

Fill The Bowl
Lekka sałatka z rukolą, fetą i burakami 105

Słonecznik uprażyć na patelni. Trzy łyżki oliwy wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz kładziemy garść rukoli i wrzucamy na nią buraki, fetę, słonecznik i wszystko polewamy obficie oliwą z oliwek. Gotowe! Prosa i jakże zdrowa sałatka na specjalną okazję :)  Smacznego! WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE BURAKÓW

Calzonella.com
Łosoś z sosem gorgonzola 184

masło, dodajemy śmietanę i pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy aż do roztopienia się sera. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek. Usmażonego łososia przekładamy na talerz i polewamy obficie sosem

Piekielna Kuchnia Pati
Tortilla z indykiem w sezamie 139

sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paski. Na każdym placku tortilli układamy sałatę, kawałki indyka, paprykę i pomidorki, polewamy sosem tysiąca wysp, tortillę zwijamy składając boki do środka

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z roszponką i indykiem 162

sezamie, smażymy na lekko złoty kolor, odsączmy z nadmiaru tłuszcz. Sałatę myjemy, osuszamy, układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół, układamy na sałacie razem z kawałkami usmażonego indyka. Całość polewamy dressingiem caesar

Bajeczna Kuchnia
Kopytka 177

kopytek gotujemy 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię Kopytka wykładamy na durszlak i hartujemy zimną wodą Następnie delikatnie wysypujemy na talerz W małym garnuszku rozpuszczamy masło Rozpuszczonym masłem polewamy kopytka Ścieramy biały ser na  na grubej tarce Całość posypujemy cukrem

Sprawdzone przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania