polewa - 11092 przepisów (strona:291/740)

Sałatka Gyros. 177

dodajemy keczup, majonez i dokładnie mieszamy.      Na dnie sporej miski układamy garść kapusty, na niej trochę cebuli, trochę ogórków, trochę kukurydzy, część kurczaka i to wszystko polewamy 3 łyżkami sosu. Na sos znów układamy część kapusty, cebuli, ogórków, kukurydzy, kurczaka, sosu, znów kapusty.... i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Kończymy kapustą pekińską. Tak przygotowana sałatka nadaje

Rozpustne gotowanie
Naleśniki z płatkami ryżowymi i syropem trzcinowym 124

smażymy naleśniki. Zagotowujemy mleko, jak zakipi wsypujemy płatki ryżowe CENOS i gotujemy około 3 minuty. Jak naleśniki przestygną, to smarujemy je płatkami i zwijamy. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy syropem trzcinowym Diamant . SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Czekoladowe rurki z kremem maślanym 131

Urocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g

Gotowanie i blogowanie
Chlebek bananowy z aromatem zielonej herbaty podany z grillowanymi gruszkami i bananem 87

stopni. Piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzę na kratce. Kromkę chlebka bananowego grilluję na suchej patelni razek z kawałkiem gruszki i połową banana. Całość polewam odrobiną syropu daktylowego i posypuję szczyptą cynamonu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 218

miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor. Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem

kgwjanczewo
Babeczki wiosenno wielkanocne 158

pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe). Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Wielkanocna babka majonezowa 136

formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

My Culinary Art
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 173

przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 102

powrocie do domu spędzimy czas w sposób inny niż zawsze. Będąc w sklepie, poszukajmy podstawowych akcesoriów do robienia kawy, o ile oczywiście ich nie posiadamy. Spieniacz, kolorowe posypki, polewy do kawy, szablony – wszystko to przyda się do wspólnych kawowych eksperymentów . Jeśli jednak mamy w planach jeszcze inne atrakcje (romantyczna kolacja, kino etc.), z powodzeniem możemy wcześniej kupić (przykładowo w Internecie

Moja smaczna kuchnia
Biała babka na białkach 118

stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko, że przepis jest modyfikacją wielu dostępnych przepisów w Internecie oraz w książkach o podłożu kulinarnym

Mango Papaja
Neleśniki z serem (placki z budyniem) 140

przygotować nadzienie z sera. Wszystkie składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.  Każdy z placków posmarować twarożkiem, zwinąć i obsmażyć na maśle. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, polewą czekoladową, dżemem - czy świeżymi owocami (wg gustu

Di gotuje
Zielona surówka z porów i jabłek 182

odcedzamy i studzimy. Jabłka obieramy z łupiny i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy, łączymy wszystko ze sobą.  2. Jogurt mieszamy z solą i pieprzem, polewamy surówkę.  Po wymieszaniu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy wg. upodobań

Apetyczna babeczka
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 139

zagotowaniu wyłączyć. Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron ma być zupełnie miękki. Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się

Czerwień i błękit
Prosty deser z kremem waniliowym, biszkoptem, sosem czekoladowym i malinami 130

czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Babka z Bombardino 196

olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min. Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. Mama swoją polała lukrem rozrobionym z kieliszkiem bombardino. SMACZNEGO

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania