polewa - 11092 przepisów (strona:286/740)

Babeczki wiosenno wielkanocne 172

pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe). Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja ozdobiłam je kwiatkami z masy cukrowej i słodkimi jajeczkami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Wielkanocna babka majonezowa 145

formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

My Culinary Art
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 187

przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 113

powrocie do domu spędzimy czas w sposób inny niż zawsze. Będąc w sklepie, poszukajmy podstawowych akcesoriów do robienia kawy, o ile oczywiście ich nie posiadamy. Spieniacz, kolorowe posypki, polewy do kawy, szablony – wszystko to przyda się do wspólnych kawowych eksperymentów . Jeśli jednak mamy w planach jeszcze inne atrakcje (romantyczna kolacja, kino etc.), z powodzeniem możemy wcześniej kupić (przykładowo w Internecie

Moja smaczna kuchnia
Biała babka na białkach 127

stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko, że przepis jest modyfikacją wielu dostępnych przepisów w Internecie oraz w książkach o podłożu kulinarnym

Mango Papaja
Neleśniki z serem (placki z budyniem) 148

przygotować nadzienie z sera. Wszystkie składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.  Każdy z placków posmarować twarożkiem, zwinąć i obsmażyć na maśle. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, polewą czekoladową, dżemem - czy świeżymi owocami (wg gustu

Di gotuje
Zielona surówka z porów i jabłek 189

odcedzamy i studzimy. Jabłka obieramy z łupiny i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy, łączymy wszystko ze sobą.  2. Jogurt mieszamy z solą i pieprzem, polewamy surówkę.  Po wymieszaniu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy wg. upodobań

Apetyczna babeczka
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 152

zagotowaniu wyłączyć. Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron ma być zupełnie miękki. Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się

Czerwień i błękit
Prosty deser z kremem waniliowym, biszkoptem, sosem czekoladowym i malinami 143

czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Babka z Bombardino 208

olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min. Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. Mama swoją polała lukrem rozrobionym z kieliszkiem bombardino. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana 174

serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200C do momentu aż ser się roztopi i lekko przyrumieni na złoty kolor.   Smacznego

Passion of Cooking
BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 179

majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach od zagotowania wyjmujemy białą kiełbasę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy pokrojoną w piórka cebulą oraz kawałkami suszonych pomidorów z zalewy. Całość polewamy olejem- zalewą z pomidorów oraz posypujemy świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Zapiekamy ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Praliny czekoladowo-migdałowe 175

zamrażarki. Czekoladę i masło rozpuścić poprzez włożenie do miski i podgrzanie jej na garnku z wrzącą wodą do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wyjęte z zamrażarki praliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej czekoladzie. Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem. Przechowywać w lodówce.   Zobacz również: Praliny daktylowo-kokosowe Czekoladki kokosowe Bounty

Kuchcik gotuje
Kolorowa surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. 212

płatkach - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, pomidory kroję w większą kostkę, ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Dodaję zioła i przyprawy. Odstawiam na chwilkę.  Przed podaniem polewam ok. 2 łyżkami oliwy z oliwek i delikatnie mieszam. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczony burak/ łosoś/ kozi ser/ rukola 168

studzę i obieram. Kroję w plastry. Na talerzu kładę umytą i osuszoną rukolę a na niej na przemian układam buraki i wędzonego łososia. Całość posypuję pokruszonym kozim serem i polewam sosem balsamicznym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania