polewa - 11092 przepisów (strona:286/740)

Babka "łaciata" na oleju 143

Składniki: 250 g mąki pszennej 4 jaja L 150 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji   Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka krówkowa 409

Jeśli lubicie cukierki krówki to na pewno ta babka przypadnie Wam do gustu :) Sama masa krówkowa jest dosyć słodka, więc do dekoracji zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady. Składniki: 1 puszka masy krówkowej (400g), 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie:  Jajka ubijamy

Aga w kuchni
Babka z mandarynkami i zieloną herbatą 109

Pieczemy ok. 55-65 minut w temp. 180 stopni - do suchego patyczka. Po wystudzenia babkę dekorujemy herbacianym lukrem. Wykonanie lukru: Składniki na lukier mieszamy razem w miseczce, po czym polewamy wystudzoną babkę. W razie gdyby lukier był zbyt gęsty dodajemy herbaty, a gdyby był zbyt rzadki dodajemy cukru

Mania Wypiekania
Mazurek Wielkanocny 523

pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami

magiczna kuchnia Kasi
Lemon curd – krem cytrynowy 213

Kwaśny od cytryny i słodkawy od słodzików – po prostu pycha :3 Czekam tylko na okazję żeby zrobić go po raz kolejny – może jako nadzienie do babeczek, albo polewę do sernika? A może z kruchą tartą na słodko… pomysłów mam od groma, tylko na który się zdecydować? Chociaż właściwie to nieważne, bo z takim kremem wszystko będzie smaczne

Jak gotować i nie zwariować
Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni 172

kakao. Powstały syrop należy przelać do miski i wymieszać łyżką z 2,5 szklanki mąki oraz pozostałymi składnikami. Warto zostawić odrobinę masy z rondelka, by wykorzystać ją później jako polewę. Przepis na murzynka to nie jedyne rozwiązanie - wypróbuj także ciasto czekoladowe na bazie gorzkiej czekolady. Jej tabliczkę należy rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać pół kostki margaryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 343

koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem

psgotujemy
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 199

ciężkim obiedzie będzie zbawienny. Ajerkoniak uważany jest za typowo „babski” trunek – a jednak faceci też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów (dla niekierujących dorosłych oczywiście). Ja swój przygotowałam na Święta Wielkanocne – jestem pewna, że zniknie w oka mgnieniu, bo przetestowałam także inne przepisy i ten jest zdecydowanie najlepszy

Poezja smaku
Kawałki kurczaka pieczone w ziołach i rosole. Tani i szybki obiad. 195

naczynia żaroodpornego, rosół powinien pokryć dno naczynia, w którym umieścimy kawałki kurczaka, na wysokość około 3mm Przygotowanie: Podudzia z kurczaka, na których wcześniej gotowaliśmy rosół, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy je olejem (delikatnie) i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka. Na koniec wierzch posypujemy dużą szczyptą bazylii, a całość podlewamy rosołem (rosół powinien pokryć dno naczynia na około

Słodkie okruszki
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 214

piekarnika. Konfiturę morelową podgrzać w rondelku. Smarować gorące bułeczki ciepłą konfiturą. Podawać. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe choć potem też są smaczne.  Bułeczki można również zamrozić (bez polewy z konfitury morelowej) i przechowywać w zamrażalniku w szczelnym pudełku do 6 tygodni. Smacznego

maniapieczenia
Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i czerwonej cebuli 97

wlewamy oliwę, sok z pomarańczy i cytryny, miód i musztardę. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę. Gotowe! Smacznego

MyCookBook.pl
Ciasto orzechowo-kakaowe na białkach 139

ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.   Smacznego

talerz przyjemności
Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe. 162

robię kilkanaście nacięć ostrym nożem i wkładam w nie  pocięty na słupki boczek. Przy pomocy ostrego, długiego noża w środku schabu robię otwór i faszeruję go śliwkami. Mięso polewam odrobiną oleju i nacieram dokładnie z każdej strony wszystkimi przyprawami. Tak przygotowany schab odstawiam do lodówki co najmniej na 2 godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie schab obsmażam

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 136

mleka i wymieszać. Powinna wrócić do swojej postaci ;) Czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej również z takimi składnikami jak masło czy śmietanka. Bardzo często właśnie w przepisach na polewę pojawiają się te składniki. Dodajemy je w tym samym momencie co czekoladę, by razem się roztapiały.       Mam nadzieję, że ta notka będzie pomocna ;) Pozdrawiam

Nastoletnie Wypiekanie
Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 143

każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt gruby rulon z którego kroimy gnocchi. Do gotującej się wrzącej wody wrzucamy kluseczki i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na talerz polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni

Jedz zdrowo żyj zdrowo!

Proponowane wyszukiwania