polewa - 11092 przepisów (strona:277/740)

Szybki piernik z jabłkami 139

formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto długo zachowuje swoją miękkość i świeżość. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs

Słodkie okruszki
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 162

mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem.  Układamy na spód liście kapusty, następnie farsz i polewamy sosem.  Czynność powtarzamy, aż do skończenia składników.  Wierzch przykryć liśćmi kapusty. Zapiekamy w 180 stopniach C przykrywając pokrywką od naczynia lub folią aluminiową przez 1h. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam

Prosto i Smacznie z Anetą
Gofry 160

Osobiście uwielbiam gofry z każdymi możliwymi dodatkami. Po południu jedliśmy z bitą śmietaną i polewą truskawkową, zaś wieczorem zrobiłam sobie gofry z domowym dżemem wiśniowym. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, należy tylko ustalić sobie ile czasu potrzebuje Wasza gofrownica. Ja mam gofrownicę firmy MPM o mocy 1000 W i czas przygotowania jednego gofra nie przekraczał 5 minut. SKŁADNIKI 3 jajka

Passions hobbies life
Babka ze szpinakiem 207

cukier, 200g świeże liście szpinaku, 150g olej, 110ml jajka, 2 szt cukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę. Jajka miksujemy

Gotowanie moimi oczami
Sałatka z mango – lekkie orzeźwienie 123

koniec dodajemy uprażone i schłodzone orzechy włoskie. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy podane składnik ( oliwa, musztarda, ocet ) i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami 130

łyżeczka papryki słodkiej -łyżeczka musztardy delikatesowej -sól -pieprz Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki, polewamy przygotowaną miksturą i dokładnie mieszamy. Wkładamy w foliowy rękaw do pieczenia. Ziemniaczki mamy gotowe do pieczenia.Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Z przygotowanego wcześniej mięsa wołowego, mokrymi rękami, wyrabiamy klopsiki

Kulinarne przemyslenia
Bajaderki 130

wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki i włożyć do lodówki. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. W tak powstałej polewie obtoczyć bajaderki i posypać wiórkami/orzechami. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Łosoś miodowo-musztardowy z kukurydzą 272

łyżeczki musztardy francuskiej, posiekany świeży rozmaryn. Dodajemy odrobinę oliwy i całość mieszamy. Łososia kroimy na kawałki, umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i dokładnie polewamy przygotowaną glazurą. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy łosoś jest w piecu – gotujemy kukurydzę. Wodę słodzimy – 1 łyżeczka cukru na litr wody. Nie pomylcie

MarcinChef
Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 188

minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowe szaszłyki podajemy na ryżu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego :)    1 porcja (2 szaszłyki) - około 370 kcal - białko - 38,1 g - tłuszcz - 7,5 g - węglowodany - 40,4 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Kajmakowe muffinki 206

Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny

Gotowanie-uk
ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI 104

gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy mąką. Roladki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
surówka z topinamburu i jabłka 128

jeśli pochodzi nie z naszego sadu to raczej obieramy) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Topinambur dokładnie myjemy, również ścieramy na tarce o grubych oczkach i od razu polewamy go sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Surówkę podajemy od razu. *proporcje wg uznania

Domowy Smak Jedzenia
Pierś z kaczki na batatowym puree 228

zimna - warto ją wcześniej wyjąć z lodówki.  Ale po kolei: kaczkę myjemy i suszymy. Odcinamy ewentualnie żyłki i nacinamy delikatnie skórę w tzw. kratkę. Solimy z obu stron. Polewamy sosem sojowym i obsypujemy majerankiem, słodką papryką oraz kurkumą. Dokładnie wcieramy marynatę w mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin.  Są dwie drogi podsmażania kaczki (obie oczywiście skórą

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka Cezar 303

koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika

Jacob Tastes
Sałatka egipska 231

EGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy oliwą, obok w naczyniu żaroodpornym układamy czosnek, całość pieczemy w temp 190 stopni C przez 35 minut. Upieczonego bakłażana i w/w składniki miksujemy na gładką masę. PONADTO: - ulubiona mieszanka sałat

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania