jeśli pochodzi nie z naszego sadu to raczej obieramy) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Topinambur dokładnie myjemy, również ścieramy na tarce o grubych oczkach i od razu polewamy go sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Surówkę podajemy od razu. *proporcje wg uznania
Domowy Smak Jedzeniazimna - warto ją wcześniej wyjąć z lodówki. Ale po kolei: kaczkę myjemy i suszymy. Odcinamy ewentualnie żyłki i nacinamy delikatnie skórę w tzw. kratkę. Solimy z obu stron. Polewamy sosem sojowym i obsypujemy majerankiem, słodką papryką oraz kurkumą. Dokładnie wcieramy marynatę w mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Są dwie drogi podsmażania kaczki (obie oczywiście skórą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika
Jacob TastesEGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy oliwą, obok w naczyniu żaroodpornym układamy czosnek, całość pieczemy w temp 190 stopni C przez 35 minut. Upieczonego bakłażana i w/w składniki miksujemy na gładką masę. PONADTO: - ulubiona mieszanka sałat
SMYKWKUCHNIdrobną kosteczkę marchewkę, pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Makaron gotujemy dopiero, gdy sos jest gotowy. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy na talerze. Nie polewamy makaronu zimną wodą, jedynie do odcedzamy. Sam makaron może się posklejać, ale wymieszany wraca do pierwotnego „luźnego” kształtu. Podajemy ze świeżą bazylią i parmezanem
Gotowanie i blogowanieulubione pieczywo kroimy na nieduże kromki. Skrapiamy je oliwą z oliwek. Na kilku liściach rukoli układamy plaster piersi kaczki. Na kaczkę nakładamy jeszcze trochę rukoli oraz posiekany świeży rozmaryn. Polewamy sosem balsamicznym. Smacznego
MarcinChefwszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką. Usmażone warzywa układamy na sałatce. Posypujemy dynią, dodajemy ewentualnie składniki opcjonalne (ser kozi i żurawina), polewamy dressingiem i jeśli lubimy, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem miętowym i pestkami dyni. pochodzi z serwisu
Fill The Bowlłyżki cukru pudru słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie: Olej, wodę, cukier, kakao gotujemy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości foremki.Ustawiamy babeczki na blaszce wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C pieczemy
kgwjanczeworobimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym. Enjoy your meal! Notatki - chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia - można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12 - można użyć grubej torebki foliowej, w której
Wędrówki po kuchnimożna użyć blendera do ich rozbicia ) . Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową . Sosem polewamy zapiekankę , a na wierzch rzucamy posiekany wędzony boczek . Zapiekamy przez około 40-55 minut . Najlepiej się kroi jak lekko przestygnie , a odgrzewana tylko zyskuje na smaku . Smacznego Post Zapiekanka serowa
Ogrodnik w podróżyOkoło 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy lub składamy w trójkąty. Każdą porcję polewamy ciepłym sosem jagodowym. Smacznego
Słodkie okruszkilubi. Cebulkę kroimy dowolnie. Natkę siekamy, wrzucamy do kubka. Z połowy limonki wyciskamy sok i dodajemy do kubka. Dodajemy również oliwę oraz sól i pieprz. Mieszamy sos i polewamy sałatkę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-ogorka-czerwonej-cebuli/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z ogórka i czerwonej cebuli pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi
Mieszam w Garnkuoliwek z pomidorków suszonych 3 łyżki kiełków lucerny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy Odrobina soli himalajskiej Przygotowanie: Makaron płuczemy w gorącej wodzie. Wrzucamy na patelnię i polewamy łyżką oliwy z oliwek z pomidorków suszonych. Przyprawiamy kurkumą, solą i papryką słodką (o połączeniu kurkumy z papryką słodką pisałam tu . Smażymy ok. 3-4 minuty. Do miski wrzucamy umytą
Czarnawisienkanaturalny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią kładziemy omleta złożonego na pół. Polewamy sosem koperkowym, posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy plasterkiem koziego sera. Smacznego
W kuchni Katieżelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie śmietanę. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą. Całość wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzenia