temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”. Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku. Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny
Pyry na Gazblendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieBabka cytrynowa Babka piaskowa waniliowo-kakaowa Babka bananowa Fale Dunaju Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym Sernik z owocami Sernik E. Wedel
Passions hobbies lifepączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu
Bon appetit mon amiewarzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. kleks: Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany czosnek, miksujemy na gładko. Szpinakowym "pesto" polewamy krem z soczewicy
Bon appetit mon amiepieprzem do smaku. Kiedy ozorki będą miękkie , wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry, najlepiej to zrobić na ciepło kiedy skóra łatwo odchodzi. Obrane ozorki kroimy i polewamy sosem chrzanowym. Pokrojone ozorki można oczywiście wrzucić do sosu aby były nim pokryte w całości
Bon appetit mon amiecukrem pudrem, a następnie ustawiamy miskę nad kąpielą wodną, mieszamy do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie dodajemy zmiksowane banany oraz rozpuszczoną przestudzoną galaretkę. Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej, polewamy nią biszkopty, ale tylko taką ilością aby zakryła biszkopty. Odstawiamy do zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy) Pozostałą część masy wlewamy kiedy
Bon appetit mon amiepowierzchnię wody. sos: Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło oraz śmietanę. Mieszamy do połączenia składników. Ugotowane knedle polewamy czekoladą,opcjonalnie można posypać czekoladą startą na drobnych oczkach tarki
Bon appetit mon amieczerwona cebula sól, pieprz do smaku majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Filet opłukujemy, kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do gyrosa lub kebaba oraz przeciśniętym czosnkiem, polewamy oliwą. Odstawiamy na co najmniej pół godziny (ja filet zamarynowałam rano, usmażyłam około południa). Kawałki kurczaka obsmażamy na oliwie, a następnie studzimy. Zieloną soczewicę płuczemy i gotujemy. Kukurydzę i selera
Bon appetit mon amieupieczeniu ciasto się będzie łamało. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach a pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut. Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc aby nabrało wilgoci. syrop: Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć. Syrop zestawiamy
Bon appetit mon amienabierać brązowego koloru na patelnię wrzucamy banany, poruszając patelnią tak aby banany oblepił karmel. Na oddzielnej suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Płatki śniadaniowe wysypujemy na dno szklanek lub miseczek, polewamy je warstwą jogurtu greckiego. Na jogurcie układamy banany w karmelu, które posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ja dodałam też odrobinę posypki czekoladowej
Bon appetit mon amieśmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową. Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można dodać też ciasteczka amaretti. Follow my blog with bloglovin
Bon appetit mon amiepaski. Ziarenka prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy grubo startym parmezanem. uwaga: Radzę kupić trochę droższe pomidory suszone np. Ponti, ponieważ różną się znacznie smakiem od tych tańszych, nie takiego "rdzawego" maja posmaku, nie zepsują smaku
Bon appetit mon amieŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej ostudzoną galaretkę jagodową. (opcjonalnie można dodać mus z jagód, ale nie miałam) Wykonanie: Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Biszkopty polewamy cienką warstwą białej masy (tak 1/3 całości) odstawiamy na 10 minut do lodówki aby spód stężał. (Dzięki temu biszkopty nie wypłynął na wierzch masy). Po tym czasie do reszty białej masy
Bon appetit mon amiesuszonej żurawiny Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną
Bon appetit mon amie