polewa - 11092 przepisów (strona:293/740)

Babka jogurtowa z lukrem 146

temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”. Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku. Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny

Pyry na Gaz
Wegetariańska tortilla 178

blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanoc na słodko 157

Babka cytrynowa     Babka piaskowa waniliowo-kakaowa    Babka bananowa      Fale Dunaju   Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym      Sernik z owocami   Sernik E. Wedel

Passions hobbies life
Pączki portugalskie 137

pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem.  Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu

Bon appetit mon amie
Krem z czerwonej soczewicy 113

warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. kleks: Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany czosnek, miksujemy na gładko. Szpinakowym "pesto" polewamy krem z soczewicy

Bon appetit mon amie
Ozorki w chrzanowy sosie 101

pieprzem do smaku.  Kiedy ozorki będą miękkie , wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry, najlepiej to zrobić na ciepło kiedy skóra łatwo odchodzi. Obrane ozorki kroimy i polewamy sosem chrzanowym. Pokrojone ozorki można oczywiście wrzucić do sosu aby były nim pokryte w całości

Bon appetit mon amie
Bananowiec 135

cukrem pudrem, a następnie ustawiamy miskę nad kąpielą wodną, mieszamy do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie dodajemy zmiksowane banany oraz rozpuszczoną przestudzoną galaretkę.  Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej, polewamy nią biszkopty, ale tylko taką ilością aby zakryła biszkopty.  Odstawiamy do zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy)  Pozostałą część masy wlewamy kiedy

Bon appetit mon amie
Knedle z truskawkami i czekoladową nutą 129

powierzchnię wody. sos:  Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło oraz śmietanę. Mieszamy do połączenia składników. Ugotowane knedle polewamy czekoladą,opcjonalnie można posypać czekoladą startą  na drobnych oczkach tarki

Bon appetit mon amie
Sałatka z zieloną soczewicą 126

czerwona cebula sól, pieprz do smaku majonez lub jogurt naturalny   Przygotowanie:  Filet opłukujemy, kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do gyrosa lub kebaba oraz przeciśniętym czosnkiem, polewamy oliwą. Odstawiamy na co najmniej pół godziny (ja filet zamarynowałam rano, usmażyłam około południa). Kawałki kurczaka obsmażamy na oliwie, a następnie studzimy.  Zieloną soczewicę płuczemy i gotujemy. Kukurydzę i selera

Bon appetit mon amie
Baklava 93

upieczeniu ciasto się będzie łamało. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach a pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut. Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc aby nabrało wilgoci. syrop: Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.  Syrop zestawiamy

Bon appetit mon amie
Śniadaniowe parfait z karmelizowanym bananem 89

nabierać brązowego koloru na patelnię wrzucamy banany, poruszając patelnią tak aby banany oblepił karmel. Na oddzielnej suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Płatki śniadaniowe wysypujemy na dno szklanek lub miseczek, polewamy je warstwą jogurtu greckiego. Na jogurcie układamy banany w karmelu, które posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ja dodałam też odrobinę posypki czekoladowej

Bon appetit mon amie
Lody amaretto z karmelem 96

śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową. Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można dodać też ciasteczka amaretti. Follow my blog with bloglovin

Bon appetit mon amie
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 123

paski.  Ziarenka prażymy na suchej patelni.  Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy grubo startym parmezanem. uwaga: Radzę kupić trochę droższe pomidory suszone np. Ponti, ponieważ różną się znacznie smakiem od tych tańszych, nie takiego "rdzawego" maja posmaku, nie zepsują smaku

Bon appetit mon amie
Ostatni akcent lata - ametystowy sernik z malinami 178

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej ostudzoną galaretkę jagodową. (opcjonalnie można dodać mus z jagód, ale nie miałam) Wykonanie: Na dnie tortownicy układamy biszkopty.  Biszkopty polewamy cienką warstwą białej masy (tak 1/3 całości) odstawiamy na 10 minut do lodówki aby spód stężał. (Dzięki temu biszkopty nie wypłynął na wierzch masy). Po tym czasie do reszty białej masy

Bon appetit mon amie
Pankejki, pomarańcze i żurawina 122

suszonej żurawiny  Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania