polewa - 11092 przepisów (strona:344/740)

SAŁATKA CHŁOPSKA 158

dwiema łyżkami majonezu czosnkiem solą i pieprzem. ( czosnek wg. uznania ).  5. Do dużej miski kładziemy kolejno sałatę, cebulę, ogórka świeżego, pomidora, opłukaną fasolę czerwoną i podsmażoną kiełbaskę. Wszystko polewamy sosem czosnkowym

Darcia w kuchni
Gruszki w czekoladzie 116

minut, ale gruszki były miękkie. Wyciągnąć i przestudzić. Nadziać dżemem. Może to być wiśnia czy malina. Rozpuścić gorzką czekoladę i polać nią gruszki. Ja nie miałam czekolady , zastąpiłam ją polewą. Gruszki były bardzo dobre, z pewnością będę wracać do tego typu deseru

Darcia w kuchni
SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA 348

czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu. Na dno naczynia kładziemy pierś drobiową pokrojoną w kostkę.  Następnie ugotowany brokuł.  Wszystko polewamy sosem czosnkowym

Darcia w kuchni
CIASTO Z KASZY MANNY 108

Obie galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wrzącej wody.  Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką

Darcia w kuchni
Makowiec 116

cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi

Darcia w kuchni
Makaron z truskawkami 109

dente. Odcedzam i płuczę pod zimną wodą, (może też być ciepły) Truskawki myję, szypułkuję, kroję  na mniejsze kawałki. Dodaję cukier i śmietanę, dokładnie mieszam. Na talerz wykładam makaron, polewam truskawkami ze śmietaną.  Czas przygotowania około 15 minut. Danie dla 2 - 3osób

Darcia w kuchni
pierożki ziemniaczane z omastą 109

oleju. Kiełbaskę i boczek pokroiłam w kosteczkę dodałam do zeszklonej cebulki. Gdy składniki się podsmażyły zalałam wszystko śmietaną wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku pieprzem i wegetą. Gorącą omastą polewałam pierożki

Darcia w kuchni
waniliowe prostokąty 116

190st, ostudzić. Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać cukier i wanilie. Wystudzony budyń zmiksować z masłem na krem. Przekładać: ciasto + krem + ciasto + krem. Wierzch polać polewą z cukru pudru, można dodać do niej łyżkę olejku rumowego

Darcia w kuchni
Sałatka z brokułem. 357

szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę układamy warstwami: - kurczak + makaron - różyczki brokuła - 1/2 fety - ogórek zielony posypany szczypiorkiem + pomidory przekrojone na pół - pozostała 1/2 fety całość polewamy sosem czosnkowym i tuż przed podaniem posypujemy prażonym słonecznikiem

Kuchnia Beaty
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 174

nożem w cienkie plastry, ale nie przecinamy do końca. Ponownie wyjmujemy naczynie z udkami z piekarnika. Udka obracamy na drugą stronę, a do naczynia wkładamy ziemniaki (nacięciami do góry), polewamy je tłuszczem, który wytopił się z udek, delikatnie solimy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Jaglane placuszki z serka wiejskiego 140

wrzucić na patelnię (bez tłuszczu!). Voila! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie:  www. sklep.dajar.pl   Placuszki lekko się ciągną, mają kwaskowaty posmak. Idealnie smakują z polewą czekoladową (woda, stewia, kakao) i wiórkami kokosowymi. Wiórka możemy dodać również do środka, wyjdą nam wtedy kokosowo-waniliowe pancakes

Czarnawisienka
Rogale Świętomarcińskie 1920

wyłożone papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180˚C. Wyrośnięte rogale pieczemy 25 – 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami

Bon Appetit Małgorzaty
Jajko zapiekane w bułce z serem, papryką i szczypiorkiem. 93

masła 1 małą czerwoną paprykę szczypiorek 4 jajka (po 2 na każdą bułkę) folię aluminiową Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Wierzch bułki odkrajamy i wydrążamy środek. Środek bułki polewamy roztopionym masłem. Następnie kolejno układamy ser, parówki, paprykę, szczypiorek i znów ser. Bułkę zawijamy w folię i wbijamy jajka. Pieczemy w piekarniku około 15-20 min. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z serem halloumi, pomarańczą, burakiem, figą i pestkami dyni 173

paski. Pomarańczę filetuję, figę kroję na ćwiartki lub ósemki. Pestki dyni prażę. Wszystkie składniki sałaki układam na talerzu: roszponkę, ser, pomarańczę, figę i buraka. Całość posypuję pestkami dyni i polewam olejem z pestek dyni. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Jajka w sosie tararskim 137

pół. 2. Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy kurki, majonez, jogurt, musztardę, chrzan. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.  3. Jajka układamy na talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania