polewa - 11092 przepisów (strona:344/740)

Domowe antipasti z papryki i sera 278

mnie tymianek) ok 250 ml oliwy ok 200 ml oleju Do dzieła!!! Papryczki delikatnie wydrążamy i wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 minut następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce dokładnie mieszamy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je na przemian słodkie i ostre

sierotka maRysia w kuchni
Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym 163

kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu i posypujemy pokruszonym serem i orzechami. Olej, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą i tak powstałym sosem suto polewamy buraki. Talerz owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny aby buraki przeszły sosem. Podajemy jako przystawkę lub lekkie danie Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną – Lubelski Kociołek!!! 212

truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru mięta do ozdoby Do dzieła!!! Kaszę jaglaną polewamy na sicie wrzątkiem, następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka i woda się wygotuje. Następnie

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z kaszą kuskus i baklażanem 321

mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni razem z sosem powstałym z oleju i mięsa i sokami z warzyw) - przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z pietruszką - polewamy tak powstałym sosem kaszę z warzywami. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z łososiem i migdałami 185

łososia Do dzieła!!! Na dużym talerzu rozkładamy: sałatę łososia ser feta pokrojony w kostkę pomidorki koktajlowe ser feta migdały prażymy na patelni i posypujemy nimi ułożone na talerzu składniki - polewamy oliwą z pomidorów. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek – Jabłka! Tartaletki z karmelizowanym jabłkiem i żurawiną 162

obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty karmel, wrzucamy do niego jabłka i żurawinę delikatnie mieszamy. Polewamy esencją i dodajemy cynamon, skórkę z cytryny i sok - delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kilka minut. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy foremki wyłożone ciastem

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z brokułem i żurawiną na sylwestrową imprezę 295

kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i gotujemy na parze lub smażymy. Łączymy ze sobą jogurt, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sosem czosnkowym. Sałatkę możemy także ułożyć warstwami w szklanej salaterce w kolejności:1/2 brokuła, 1/2 sosu, feta, 1/2 słonecznika, kurczak, brokuł, sos, żurawina, słonecznik. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pijany murzynek 210

polecam tego murzynka. Jest to pyszne, intensywnie kakaowe ciasto. Rodzynki i żurawiną dodają mu wilgotności i odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka Reni 170

kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy do miski dodajemy makaron, jabłko, parówkę oraz opłukaną i porwaną w kawałki rukolę. Podane składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie mieszamy,  polewamy po sałatce. Delikatnie połączyć wszystko razem, dekorujemy rukolą i pomidorami koktajlowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Miodownik 173

Miodownik można polać polewą czekoladową. Ciasto podałam na ślicznym zestawie od   Porcelana Bogucice  z kolekcji   Diament Gold                                                                          Miodownik

Kuchnia Danusi
Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego 154

wody) rozpuszczamy ser pleśniowy z winem, miodem i śmietaną. Camembert obieramy z pleśni i dorzucamy do sera pleśniowego z winem. Dodajemy pieprz do smaku. Ciepłym (zimny sos tężeje!!!) sosem polewamy przygotowaną sałatę z gruszkami i figami, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu. Sałata z gruszkami i figami z sosem z sera pleśniowego może być przystawką, ale jeśli podamy

Pociąg Do Kuchni
Eger - miasto winem płynące 176

samym centrum maista. Tam znajduje się mnóstwo budek, budeczek i innych barów z jedzeniem. Nie trudno spotkać ludzi objadających się właśnie langoszem , smarowanym olejem czosnkowym i posypywany serem, czasami polewany śmietaną. Kolejne miejsce, które zdecydowanie polecam to restauracja przy Hotelu Senator w sercu starówki. Genialne wino, z tego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem

Right Behind The Kitchen
Miód pitny - dwójniak maliniak 179

wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej

Right Behind The Kitchen
Kanapki z ricottą, figą, malinami i sosem malinowym 117

soku z cytryny oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem 154

półplasterki. Przygotowane warzywa łączę  z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polewam sosem czosnkowym i sosem curry. Placki tortilli składam na jednym z końców i spinam wykałaczkami.  Do przygotowania tortilli wykorzystałam sos Kielecki czosnkowy i sos Kielecki curry, które otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania