czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować cienko dżemem i wylać rodzynki. Ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dłużej
Ala piecze i gotujeChardonnay Reserve 60/70g sera pleśniowego 1/2 malej gruszki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ser pleśniowy i gruszkę kroimy w kosteczkę. Na talerz wykładamy rukolę. Polewamy winem i miodem, posypujemy gruszką i niebieskim serem. Całość podajemy w towarzystwie wina. Kolejny krok - to delektowanie się głębią smaku, tak prostej potrawy
Czarnawisienkasmażymy plastry sera po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojone w plastry awokado, figi oraz grillowany ser halloumi. Całość posypujemy granatem i polewamy zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem. Ilość porcji: 30 szt. Koszt wykonania: ok. 10 zł Czas wykonania: 1,15h Źródło: przepis własny
Pobite gary Barbarygalaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa Aniposiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym . Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny
Grunt to przepis!rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam do lodówki na minimum 12 godzin
Gotowanie Patkiwodzie i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. Oprószam solą i pieprzem. 3. Majonez mieszam ze śmietaną. Przygotowanym sosem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasinaczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnyniej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujewierzchu ciasta. Piec w temperatura stopni przez około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennadługiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut. Pokrój dopiero po wystudzeniu. Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninasion paprykę,obraną cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy razem z sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego
kgwjanczewoOliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli. Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość oliwy do wielkości ząbka czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyawałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów. 5. Jabłka obieramy z łupin, wykrawamy gniazda nasienne , dzielimy na 6 lub 8 części. Pokrojone jabłka polewamy miodem i posypujemy cynamonem, dokładnie mieszamy. 6. Na każdym kawałku ciasta układamy jabłko w cynamonie, zwijamy i formujemy rogalika, odkładamy na przygotowaną foremkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczka