polewa - 11092 przepisów (strona:357/740)

Rodzynkowiec 240

czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować cienko dżemem i wylać rodzynki. Ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dłużej

Ala piecze i gotuje
Sałatka z winem, gruszką i serem pleśniowym 166

Chardonnay Reserve   60/70g sera pleśniowego  1/2 malej gruszki 2 łyżki miodu  Przygotowanie: Ser pleśniowy i gruszkę kroimy w kosteczkę. Na talerz wykładamy rukolę. Polewamy winem i miodem, posypujemy gruszką i niebieskim serem. Całość podajemy w towarzystwie wina. Kolejny krok - to delektowanie się głębią smaku, tak prostej potrawy

Czarnawisienka
Sałatka z serem halloumi, figami, granatem i awokado 146

smażymy plastry sera po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojone w plastry awokado, figi oraz grillowany ser halloumi. Całość posypujemy granatem i polewamy zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 180

czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem. Ilość porcji: 30 szt. Koszt wykonania:  ok. 10 zł Czas wykonania: 1,15h Źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 463

galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjna pasta z makreli w wersji „odchudzonej” 25598

posiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując  je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym .    Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny

Grunt to przepis!
Aksamitny Sernik na Ciasteczkowym Spodzie 161

rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam do lodówki na minimum 12 godzin

Gotowanie Patki
Sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą 335

wodzie i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. Oprószam solą i pieprzem. 3. Majonez mieszam ze śmietaną. Przygotowanym sosem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 168

naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego

Maminek kulinarny
Kalarepy z figą, awokado i miodem 96

niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego

Kuba Gotuje
Kawowe muffiny z figami 150

wierzchu  ciasta. Piec w temperatura stopni przez około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI 141

długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut. Pokrój dopiero po wystudzeniu. Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z sałatą rzymską 149

nasion paprykę,obraną cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy razem z sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego

kgwjanczewo
Gnocchi buraczkowe 239

Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli. Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość oliwy do wielkości ząbka czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie 150

wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów.  5. Jabłka obieramy z łupin,  wykrawamy gniazda nasienne , dzielimy na 6 lub 8 części. Pokrojone jabłka polewamy miodem i posypujemy cynamonem, dokładnie mieszamy.  6. Na każdym kawałku ciasta układamy jabłko w cynamonie, zwijamy i formujemy rogalika, odkładamy na przygotowaną foremkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka