polewa - 11092 przepisów (strona:365/740)

paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 197

temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze maksymalnie 5-7 minut obserwując czy się nie przypalają na talerzu/półmisku wykładamy pokrojoną sałatę lodową, układamy na niej upieczoną paprykę, następnie polewamy dipem czosnkowym, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki i opruszamy grubo mieloną solą

zobacz ich smak
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 160

amarantusa  Przyprawy :    pieprz biały  papryka wędzona kmin rzymski mielony  pieprz cytrynowy  pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy

Parowar Faceta
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 163

pieprz oliwa    Piekarnik włączamy na 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej skórką do góry umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory i paprykę, polewamy delikatnie oliwą. Dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.  Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno

Kuchnia na wzgórzu
Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! 395

słoiczka wlewam musztardę, miód, oliwę i ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i gotowe.  Pakuje słoiczek do pojemnika i gotowe ! A w pracy wyciągam pojemnik, z pojemnika słoiczek, odkręcam pokrywkę polewam sosem sałatkę, mieszam i gotowe.  Rano całość zajmuje mi 5 minut. Naprawdę !    Ostatnio zamiast kurczaka miałam – ser pleśniowy, kawałek kabanosa czyli tak naprawdę

Kuchnia na wzgórzu
Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym 307

cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę

e-PrzepisyKulinarne
Kebab w chlebku pita 196

będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń.  Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 131

słodkiej śmietany( najlepiej 30%). Całość zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbujemy czy jet taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe. Sosem polewamy porcję upieczonego schabu

Miód i pieprz
No ze MNĄ się nie napijesz?! Dylemat lodówkowy. 102

przykład o tu w Poznaniu... Student  w sumie i w domu  trudne życie ma. (takiemu to zawsze wiaterek w oczy) Wprawdzie jednak zachwyt na widok winiarki,fachowe polewanie,zbyt wprawne wychylanie kieliszka z "Kwaśnym Pawłem" czy też naprawa korkociągu nie sprzyja  aniołkowatemu wizerunkowi jaki student powinien utrzymywać w domu by dostać odpowiednią wałóweczkę i uposażenie konta

Fiolka w kuchni
Poznałam tajemnicę plackowania. 216

Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać

Fiolka w kuchni
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 149

można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie

Patchwork
Naleśniki po węgiersku 177

ponownie na pół – by powstał trójkąt. Podgrzewamy tak przygotowane naleśniki na suchej patelni z obu stron (dla większej ilości gości można podgrzać w piekarniku). Przekładamy na talerze i polewamy gorącym sosem czekoladowym. Post Naleśniki po węgiersku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Izaura 171

pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia i pieczemy około 1 godziny. Na koniec ciasto polewamy masą kakaową. Smacznego

paapilotkaa
Serniki - warto wypróbować 181

Zapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SERNIK PIERNIKOWY SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI SERNIK Z RODZYNKAMI NA KRUCHYM SPODZIE SERNIK Z MUSEM MALINOWYM SERNIK CZARNO- BIAŁY SERNIK

W kuchennym oknie Ewy
polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango 196

gotujemy przez około 10 minut, a w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną polędwiczkę układamy na ugotowanym ryżu, układamy na niej pokrojone mango i skrapiamy sokiem z połowy limonki, polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry

zobacz ich smak
Drożdżowe ciasto z figami 142

ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto pozostawiamy na do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wierzch polewamy miodem. Piekarnik nastawiamy na 180°C  i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka) Rada: można ciasto od razu włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180°C ale czas pieczenia

Moniki Smakołyki