dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru. Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego rozdrobniłam) polewamy sosik dookoła, dokładamy kilka listków mięty do ozdoby. Stawiamy przed naszym partnerem i robimy wielkie wrażenie
Smaki Przyprawy i Koloryrozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymiędzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymiękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego. Przecięte jajko powinno wypłynąć do zupy. Ten żółty kolor pięknie wygląda na tle cudownej zieleni zupy. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście można dodać inne warzywa. W końcu w kuchni nie ma barier
Smaki Przyprawy i Kolorydosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorynormalnie ją gotować, ale wybaczcie, rano każda minuta jest cenna). Jeśli po tym czasie będzie za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody. Na wierzchu kładziemy brzoskwinie, posypujemy kawałkami orzecha i polewamy miodem. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysól morska Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy dużą blachę z papierem do pieczenia. Z jarmużu wykrawamy grube łodygi, ponieważ one mogą być gorzkie. Liście tniemy w mniejsze kawałki. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy tak, aby każdy liść był dobrze obtoczony. Wykładamy liście na blachę tak, żeby nie były zbyt blisko siebie. Posypujemy solą i pieczemy ok 10 minut. Będą
Smaki Przyprawy i Koloryskórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewopomidora w plastry, a paprykę w cząstki. Układamy plastry bakłażana na mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki. Całość oprószamy solą, oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na wierzch zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzbaby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej
ChilliJemypolędwiczki wieprzowej 150g malin 150g borówek rozmaryn sól, pieprz 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Sos: Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i owoce. Gotujemy aż owoce
Czerwona Porzeczkaobieramy, kroimy w grubszą kostkę. Paprykę opłukujemy, usuwamy nasiana, kroimy w kostkę, szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce. Produkty na sos mieszamy dokładnie ze sobą, powstałym sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem dodajemy opłukane kwiaty nasturcji delikatnie wymieszać. Smacznego
kgwjanczewopieprzem do smaku. Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry, a bakłażan na mniejsze kawałki (kostkę lub plasterki , a następnie na części jak pizzę). Wszystko przekładamy do miski, polewamy niewielka ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem
Moniki Smakołyki