polewa - 11092 przepisów (strona:379/740)

Ciastka Pszenno - owsiane w czekoladzie 150

Dodajemy cynamon. Wsypujemy wiórka kokosowe  Dodajemy rodzynki i żurawinę. Wsypujemy błonnik kakaowy  . Włączamy robot i przez około 3-5 minut miksujemy na najmniejszych obrotach.   Po upieczeniu polewamy czekoladą

Różowa kuchnia
Puszysty cukiniowiec 123

wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną

Zainspirowana w kuchni
Tosty francuskie! 150

grube kromki. Maczamy z każdej ze stron w mleku, następnie w roztrzepanym jajku. Smażymy na gorącej patelni na maśle. Tak aby chałka się nie przypaliła! Powinna być złota ;-) Polewamy dżemem. Jemy póki gorące! Palce lizać! To kto robi? Dajcie znać! ;-))) Pięknego Dnia! Buuuziaki! Zapraszam na Instagrama  TU  i Facebooka

SMYKWKUCHNI
Surówka z pomidorów w otoczeniu czosnku i oliwek 341

Oliwa z oliwek Wykonanie: Pomidory kroimy w większą kostkę. Czosnek i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę siekamy w drobna kostkę. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą ( około 2 łyżki ). Całość mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Szybka i zdrowa surówka obiadowa z kiełkami i olejem ostropestowym 133

posiekanej pory Przygotowanie: Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki oleju ostropestowego i miód, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną surówkę dobrze jest odstawić na 15-20 minut w celu przegryzienia smaków. Podajemy do obiadu

Słodkie okruszki
Sałatka z melonem, prosciutto i serem plesniowym 165

spore kawałki. Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę. Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ryż z owocową nutką dla najmłodszych 164

białego - szklanka wody - 5 miarek mleka modyfikowanego - garść czerwonej porzeczki Ryż gotuję w wodzie ok. 20 min., odczekuję parę minut i wsypuję mleko modyfikowane. Energicznie mieszam, następnie blenderuję i polewam również zblenderowaną porzeczką - i gotowe! Lekko kwaskowata porzeczka wspaniale komponuje się z delikatnym w smaku ryżem. Można oczywiście dodać do ryżu cukier (ok. 2 łyżeczki) lub też zgotować

Wielopokoleniowo
Lembas w winie 154

butelką wina. Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy, a białka ubijamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: nasiąkniętą winem mace, posypujemy ją cukrem z bakaliami, polewamy trzema łyżkami masła i ubitymi białkami. Robimy dwie takie warstwy, tak by na wierzchu było białko. Pieczemy ok. 20 minut aż białko zetnie się i zarumieni. Jeśli w trakcie pieczenie maca

Karczma Honorietty
Zielone Raviolini Kukuruku 131

czasie gotowania ravioli mamy chwilę by przyrządzić polewajkę. Do rondelka nalewamy oliwy, dodajemy pesto w zależności od upodobań oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i polewamy pierożki

Karczma Honorietty
Śliwkowe Batatajki 179

sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy na jednolitą masę i dodajemy 2-3 łyżki śmietanki. Zagotowujemy i polewamy gotowe Batatajki. Posypujemy posypką czekoladową

Karczma Honorietty
Potwór w zielonej sukience 134

pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny i nie wymagający dodatkowego zaangażowania z naszej strony, a jako, że w oleju roślinnym, to całość polecam wychlupać

Karczma Honorietty
Czekoladowy karmel 144

kusiło. Ostatni etap jest najłatwiejszy, aczkolwiek też wymaga odrobiny cierpliwości. A mianowicie, podgrzewamy kremówkę, aż zabulgoce i wrzucamy do niej kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy wiórkami. I teraz najsmutniejsza chwila, albowiem znów musimy schować do lodówki, na jakieś 2-3 godzinki

Karczma Honorietty
Szparagi clasico z halibutem fantastico 118

sobie wcześniej rozpuścić masło w mikrofalce, lub rondelku. I ubijamy dalej, aż sos stanie się puszysty i gęsty. Zdejmujemy z kąpieli. Wykładamy nasze szparagi i rybkę na talerz i polewamy sosem. Smakowitości

Karczma Honorietty
Paella 117

patelni (posolić, wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku np. pieprzem, papryką), aż trochę zmiękną i również przełożyć do brytfanki. Na wierzch wsypujemy owoce morza. Posypujemy natką pietruszki, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku. 200 stopni przez jakieś 20 minut. Jeśli ryż wyszedł nam za suchy, to warto przed włożeniem do piekarnika podlać całość odrobiną bulionu (może być produkcji

Karczma Honorietty
Makaron po azjatycku z tofu 123

Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy (ilość według własnych upodobań) 6. W międzyczasie gotujemy makaron.  7. Na talerz nakładamy makaron, fasolkę, cukinię z papryką, tofu, a całość polewamy sosem sojowym i posypujemy sezamem.  Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę smaczne. Świetnie nadaje się do zabrania do pracy na drugi dzień. Dobrze smakuje nawet

two broke sisters

Proponowane wyszukiwania