polewa - 11092 przepisów (strona:379/740)

Lembas w winie 159

butelką wina. Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy, a białka ubijamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: nasiąkniętą winem mace, posypujemy ją cukrem z bakaliami, polewamy trzema łyżkami masła i ubitymi białkami. Robimy dwie takie warstwy, tak by na wierzchu było białko. Pieczemy ok. 20 minut aż białko zetnie się i zarumieni. Jeśli w trakcie pieczenie maca

Karczma Honorietty
Zielone Raviolini Kukuruku 133

czasie gotowania ravioli mamy chwilę by przyrządzić polewajkę. Do rondelka nalewamy oliwy, dodajemy pesto w zależności od upodobań oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i polewamy pierożki

Karczma Honorietty
Śliwkowe Batatajki 184

sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy na jednolitą masę i dodajemy 2-3 łyżki śmietanki. Zagotowujemy i polewamy gotowe Batatajki. Posypujemy posypką czekoladową

Karczma Honorietty
Potwór w zielonej sukience 136

pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny i nie wymagający dodatkowego zaangażowania z naszej strony, a jako, że w oleju roślinnym, to całość polecam wychlupać

Karczma Honorietty
Czekoladowy karmel 150

kusiło. Ostatni etap jest najłatwiejszy, aczkolwiek też wymaga odrobiny cierpliwości. A mianowicie, podgrzewamy kremówkę, aż zabulgoce i wrzucamy do niej kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy wiórkami. I teraz najsmutniejsza chwila, albowiem znów musimy schować do lodówki, na jakieś 2-3 godzinki

Karczma Honorietty
Szparagi clasico z halibutem fantastico 122

sobie wcześniej rozpuścić masło w mikrofalce, lub rondelku. I ubijamy dalej, aż sos stanie się puszysty i gęsty. Zdejmujemy z kąpieli. Wykładamy nasze szparagi i rybkę na talerz i polewamy sosem. Smakowitości

Karczma Honorietty
Paella 120

patelni (posolić, wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku np. pieprzem, papryką), aż trochę zmiękną i również przełożyć do brytfanki. Na wierzch wsypujemy owoce morza. Posypujemy natką pietruszki, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku. 200 stopni przez jakieś 20 minut. Jeśli ryż wyszedł nam za suchy, to warto przed włożeniem do piekarnika podlać całość odrobiną bulionu (może być produkcji

Karczma Honorietty
Makaron po azjatycku z tofu 129

Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy (ilość według własnych upodobań) 6. W międzyczasie gotujemy makaron.  7. Na talerz nakładamy makaron, fasolkę, cukinię z papryką, tofu, a całość polewamy sosem sojowym i posypujemy sezamem.  Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę smaczne. Świetnie nadaje się do zabrania do pracy na drugi dzień. Dobrze smakuje nawet

two broke sisters
Kokosowo - grecki deser z melonem 128

melona z kokosem, a Malibu (w wersji dla dorosłych) daje mu lekkiego "kopa". Polecam każdemu, kto choć trochę lubi kokosowe klimaty :)   Składniki: SPÓD: 1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa"  lub  3 łyżki amarantusa ekspandowanego (--> Amarantus ekspandowany ) KREM: 300 ml jogurtu greckiego lekkiego 3 duże łyżki śmietanki kokosowej* 3 łyżki ksylitolu (--> Ksylitol ) 1 łyżka

Cakes By Kejt
Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem 173

papryką, następnie ułóż po plastrze boczku. Tak przygotowanego łososia ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze 190 C przez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :) Smacznego

Niezły Młynek
Bazyliowa zupa krem 96

miękkie. Na minutę przed wyłączeniem zupy dodajemy listki bazylii. Zupę przyprawimy i blendujemy. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  Zupę wylewamy na talerz, dodajemy pomidorki, polewamy odrobina oliwy, posypujemy listkami bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Łaciate 170

sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając

kgwjanczewo
Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową 139

cieniutkie plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki. Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraczków, fasolkę i fetę. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i na koniec polewamy kremem balsamicznym

Kulinarne przygody Gatity
ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA 126

ziemniaki i gotujemy ok 5 minut. Studzimy. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami (fajnie sprawdza się tu rozmaryn, tymianek, czosnek, papryka), polewamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st  na około 20-30 minut

Walijskie Pichcenie
zupa śliwkowa 149

przygotowania W garnku topimy masło, dodajemy do niego dwie trzecie pokruszonego piernika (ja piernik upiekłem według tego przepisu , ale można również użyć gotowego, byle  nie miał nadzienia, ani polewy), całość przesmażamy przez dwie minuty a następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie, umyjemy śliwki, pozbawiamy je pestek i wrzucamy

Miód i pieprz